Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЕТОДИЧКА ДЛЯ СГР-11 .doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
1.39 Mб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

ХАРКІВСЬКИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ ІНСТИТУТ

КИЇВСЬКОГО НАЦІОНАЛЬНОГО ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНОГО УНІВЕРСИТЕТУ

Методичні матеріали до виконання дипломного проекту

Галузі знань 1401 "Сфера обслуговування"

Спеціальності 7.14010101 "Готельна і ресторанна справа"

Що здобувають освіто-кваліфікаційний рівень «Спеціаліст»

ХАРКІВ

Методичні вказівки до виконання дипломного проекту для студентів спеціальності 7.14010101 “Готельна і ресторанна справа”/ Упоряд. Л.М. Мостова. - Харків: ХТЕІ КНТЕУ, 2012.- 88с. - Укр.мовою.

Укладач: Л.М. Мостова, к.т.н., професор, завідувач кафедри технології та організації ресторанного бізнесу ХТЕІ КНТЕУ

І.В. Галясний, асистент кафедри технології та організації ресторанного бізнесу ХТЕІ КНТЕУ

Рецензент: К.В. Свідло – к.т.н., професор, декан факультету торгівлі, готельно–ресторанного та туристичного бізнесу ХТЕІ КНТЕУ

Затверджено на засіданні кафедри технології та організації ресторанного бізнесу Харківського торговельно-економічного інституту КНТЕУ від «__» _______ 20__ року протокол №__

© Л.М. Мостова

©ХТЕІ КНТЕУ

Зміст

Розділ 1 Маркетингове обґрунтування проекту

1.1.Маркетингове обґрунтування проекту готельно-ресторанного комплексу, що проектується.

1.1.1.Аналіз ринку готельної нерухомості та характеристика маркетингового середовища

1.1.2.Характеристика конкурентного середовища (на прикладі м. Полтави)

1.1.3.СЕГМЕНТАЦІЯ РИНКУ ГОТЕЛЬНО-РЕСТОРАННИХ ПОСЛУГ

1.1.4.Аналіз оточення підприємства (мікросередовища) ГРК, що проектується

1.1.5. Аналіз ЗРГ при готелях

1.1.6. Позиціонування на ринку ГРК

1.2.Техніко-економічне обґрунтування ГРК, що проектується (на прикладі ГРК «Світоч»)

1.3.Концепція ГРК, що проектується

Розділ 2 Об’ємно-планувальне рішення готелю.

2.1. Загальна характеристика

2.2. Проектування житлових приміщень;

2.3. Проектування приміщень громадського призначення;

2.3.1. Приймально-вестибюльна група;

2.3.2. Підприємства харчування;

2.3.3. Приміщення побутового обслуговування і торгівлі;

2.3.4. Приміщення культурно-дозвільного призначення;

2.3.5. Приміщення та споруди фізкультурно-оздоровчого призначення;

2.3.6. Службові, господарські та виробничі приміщення (адміністративні, господарські, виробничі);

2.4. Організація і технологія обслуговування у готелі.

ВСТУП

Готельно-ресторанне господарство є головним фактором і основною складовою туристичної інфраструктури, відіграє провідну роль у презентації вітчизняного туристичного продукту на світовому ринку туристичних послуг. Ця сфера в комплексі туристичних послуг світового господарства розвивається швидкими темпами і в перспективі, згідно прогнозів відомих профільних організацій, може стати найбільш важливим сектором туристичної діяльності.

Готельно-ресторанна сфера – це основна складова туристичної індустрії за обсягом матеріальних і фінансових ресурсів, кількістю зайнятих працівників, обсягом доходів у туризмі. Готельний сервіс містить цілий комплекс послуг для туристів і є ключовим чинником, що визначає перспективи розвитку туризму.

В умовах конкурентного ринку послуг гостинності підприємства готельного бізнесу при обслуговуванні туристів та інших категорій громадян повинні забезпечити не лише високий рівень комфорту проживання, але й постійно підвищувати рівень сервісного обслуговування клієнтів, пропонувати широкий вибір додаткових та супутніх послуг, в тому числі інформаційні, побутові, посередницькі, послуги бізнес-центру, організації дозвілля та ін. Актуальна проблема впровадження у системі управління вітчизняними готельними підприємствами сучасних ефективних моделей управління, що відповідають світовим стандартам, обумовлена необхідністю надання високоякісних послуг, зниженні витрат, координації персоналом, проведення маркетингових досліджень ринку готельних послуг.

Важливим напрямком оптимізації технологічного процесу у готельному бізнесі є диверсифікація виробництва, що пов’язується з розширенням виробничих можливостей готельного підприємства за рахунок раціонального використання ресурсів. Сьогодні готельні підприємства диверсифікують як окремі послуги – пропонують клієнтові згідно попиту та ціни найбільш прийнятний її варіант, водночас інформують клієнтів про нові форми діяльності у цьому виді сервісу. При спорудженні фешенебельних готелів та готелів середнього класу, сьогодні обов’язковими є розважальні, спортивні, оздоровчі послуги, послуги гастрономічних закладів, плавального басейну, фітнес-клубу, сауни, солярію, нічних клубів, косметичних салонів та інших закладів з надання додаткових послуг.

Сьогодні у готельній сфері широко використовують інформаційні електронні системи управління і резервування місць. Спеціальні системи розроблені для готельного сервісу забезпечують виконання систем управління і контролю і контролю номерним фондом, використання технічних засобів, ведення рахунків, безпеки тощо. Використання технічних засобів в автоматизації та інформаційному забезпеченні готельної сфери зумовило використання кваліфікованої праці, серед персоналу збільшилась кількість операторів з інформаційного управління, програмістів, портьє-операторів.

Досвід економічної діяльності останніх років у готельному господарстві України свідчить про повільне підвищення якісних параметрів оцінки продуктивності праці підприємствами галузі. Одночасно сьогодні розвивається мережа готелів високої категорії обслуговування, які надають послуги розміщення згідно з вимогами світових стандартів.

Стан готельної сфери впливає на розвиток індустрії туризму загалом, створення туристичних послуг, інші ключові сегменти економіки – транспорт, будівництво, зв’язок, торгівлю та ін. Таким чином, створення високоефективного готельно-ресторанного господарства відіграє важливе значення як один з пріоритетних напрямів структурної перебудови економіки України.