Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпорпы 2.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
135.17 Кб
Скачать

12. Чим пояснюються надмірні трансакційні витрати в еко­номіці України?

Трансакційні витрати – витрати на забезпечення трансакцій – ринкових обмінів.

Трансакційні витрати – витрати при зміні моделі інституційних відносин.

Корупція – угода між органами і фізичними особами яка зменшує трансакційні витрати клієнта порівнянні зі звичайними за даних інституційних рамок порушуючи формальні і не формальні обмеження збагачує агента але не має надійних інституційних механізмів забезпечення. Надмірним податковим тягарем, бюрократизмом та невиконаннями покладених на державуобов’язків.

Недосконалість законодавства. Роль держави у встановленні формальних правил що є основою приватної трансакцій і формує громадянське суспільство. Неформальні в тих сферах які не охоплені дією формальних інститутів – етика ведення бізнесу

13.Зміна пріоритетів в умовах перехідного періоду

Перехідні процеси в економічних системах розпочинається і поступово нарощується роль певного елемента що в силу дії внутрішніх факторів системи набуває провідної ролі. Перехідним називається період коли 1 економічна система в стадії розпаду а інша у стадії формування при цьому стара форма економічної системи повністю не зникає вона зберігає свої окремі елементи у новій.

Характеристики періоду перехідної економіки:

Поділяють на предметно – технологічну та соціально економічну, духовно – психологічну.

Пріоритети предметно – технологічного напряму: ставлення до праці як творчого процессу, інноваційне оновлення технологічного процессу, формування ринкових інститутів.

Пріоритети соціально – економічного напряму: формування нового типу людини яка стає активною силою для реалізації власних потреб, побудова громадянського суспільства члени якого шаноьливо ставляться до суспільних норм.

Духовно-психологічні: формування психології суспільства та її громадян відповідно до економічно ринкового типу, ставлення до праці як до засобу самореалізації і підвищення власного добробуту, збереженні духовного потенціалу нації як джерела її неповторності та самобутності.

14.У чому полягає сутність та значення демократії, економічної демократії, бюрократії?

Демократія – форма державного політичного устрою суспільства яка грунтується на визнанні народу джерелом і носієм влади на прагненні забезпечити справедливість, рівність, добробут усіх людей що населяють державу.

Демократизація суспільства – тривалий та безперервний процесс до якого прагнуть цивілізовані держави – ідеал.

Процесс демократизації суспільства безпосередньо впливає на економічний розвиток країни оскільки:

  1. демократія означає свободу здійснення підприємницької діяльності яка є рушійною силою що може підтримати ріст всієї економіки.

  2. демократія забезпечує основу дій ефективної економічної політики.

Економічна демократія – система економічних відносин головною метою якої є створення умов для вільної праці кожного справедлива участь усіх в ухваленні і здійсненні рішень в галузі економіки, зростання добробуту і забезпечення високого стандарту якості життя. Економічна передумова розвитку полягає у необхідності посилення мотивації праці та підвищення її продуктивності.

Розхвиток економічної демократії в НЕ проявляється через:

  1. наявність органів соціального партнерства та економічного самоуправління

  2. залучення профспілок до співволодіння п-вом через збільшення частин участі у прибутках п-ва.

  3. контроль виробничих рад за значною сферою господарської діяльності соц політика, гуманізація.

Бюрократизація – система управління і регулювання що базується на розмежуванні владних повноважень з метою формування єдиного управлінського центру для координації усіх елементів та взаємозв’язків у системі суспільних відносин.

Бюрократизм – надмірне зловживання владними повноваженнями та концентрація їх в окремих руках та привласнення так званого адміністративного ресурсу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]