Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпорпы 2.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
135.17 Кб
Скачать

8. Охарактеризуйте інституціональні особливості х та у-матриць.

Інституціональна стр-ра НЕ – певний впорядкований набір інститутів, що формують матриці ек.поведінки і встановлюють певні обмеження для госп.субєктів, які формуються в рамках певної системи координації госп.д-ті. Розрізняють 2 ідеальних типи інституціональних матриць: Х та У матриці.

Для Х-матриці хар-ні інститути: • в ек.сфері – інститути перерозподільної ек; • в політ сфері – інститути унітарного політично устрою; • в ідеолог.сфері – інститути комунітарної ідеології (домінуюче знач.колективних цінностей);

У-матриця: • в ек.сфері – інститути ринкової ек; • в політ – інститути федеративного політ устрою; • в ідеолог – інститути субсидіарної ідеології (домінуюче знач.індивідуальних цінностей відносно колективу)

9. «Інституційна пастка». Форми прояву та шляхи подолання.

Інститути не завжди сприяють економічному розвитку вони можуть нести деструктивний характер.

Інституційна пастка – це процес формування стабільних інститутів, при яких траєкторія ек.зростання під впливом ринкових сил виявляється неефективною (бартер, тіньва ек, корупція).

Тінізація ек-ки – певний неявний сусп.договір, за яким недостатня еф-ть, а інколи й шкідливість заходів ек.політики компенсується послабленням вимог щодо їхнього виконання.

Корупція - угода між організаціями і (або) фіз.особами, яка знижує трансакційні витрати клієнта порівняно зі звичайними за даних інституціональних рамок і, порушуючи формальні і неформальні обмеження, збагачує агента, але не має надійних інституціональних механізмів збезпечення.

10. Охарактеризуйте взаємозв’язок інститутів і влади

Інститути є наслідком влади. Інститути і влада є взаємозалежними і взаємообумовлюють існування один одного, тобто інститути віддзеркалюють владу, а влада – інституційну стр-ру. Інститути з 1 боку є як породження влади, а 2 – його підгрунттям.

11.Чому владні інституції мають можливість обирати рентоорієнтовану поведінку?

Агенти оберуть перехід до ефективнішої норми якщо сума відповідних їй приведених витрат та трансакційних витрат виявиться меншою за приведені трансакційні витрати функціонування в рамках діючої неефективної економіки.

Під феноменом ренти розуміють рівень прибутку, що перевищує конкурентний і пояснює суперечливе започаткування тих інститутів, які базуються на економічному егоїзмі суб’єктів інституційного новаторства. Саме аналіз рентоорієнтованої поведінки дозволяє повною мірою осмислити трансформаційні процеси переходу від адміністративно_командної економіки до ринкової, коли відсутні необхідні формальні інститути, а у випадку їх запровадження маємо недостатні гарантії дотримання законів. У першу чергу це стосується механізмів формування ціни, а також тих трансакційних витрат, які мають безпосереднє відношення до підприємницької діяльності щодо інформації, переговорів, укладання угод, розв’язання конфліктів, контролю за виконанням контрактів 28. Тому, без сумніву, трансформаційний лаг об’єктивно матиме період економічної неефективності, “ринкових

провалів” і можливості для здійснення максимізуючої поведінки, яку визначаємо як рентоорієнтовану.

Тінізація економіки – певний неявний суспільний договір за яким недостатня ефективність а інколи і шкідливість заходів економічної політики компенсується послабленням вимог щодо їх виконання.

Наслідки:

  1. дезінтеграція економічної системи

  2. поширення впливу кримінальних структур які починають виконувати ф-ї:(забезпечення безпеки господарської діяльності, кредитування суб’єктів господарювання, розподіл дефіцитних ресурсів.)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]