Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпорпы 2.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
135.17 Кб
Скачать

5. Боротьба з тіньовою економікою та корупцією.

6. Міжнародна економічна парадигма розвитку України. Після розпаду СРСР на пострадянському просторі колишніми республіками було створено ряд міждержавних та міжнародних організацій. їх формування поклало початок розвитку міжнародних відносин нових незалежних держав у всіх сферах життєдіяльності суспільства. Наприклад, було сформовано такі структури, як: СНД, ЄврАзЕС, ГУУАМ, ОДКБ, ПАС

6. Зміст та функції інститутів, інституційного середовища.

Для створення еф-ї ринкової ек-ки необхідним є відповідний набір інститутів, який є найважливішим чинником ек.розкитку, оскільки визначає можливості і обмеження суб’єктів ек.д-ті. Категорія інститутів є базовою для НЕ. Інститути – це правила гри в сусп-ві, а також механізми, що забезпечують виконання правил і норм поведінки, що структурують постійно діючу взаємодію між людьми. Базисними інститутами НЕ вваж.: політичні, соціальні, правові.

Фун-ї інститутів: регулювання поведінки суб’єктів ринку; мінімізація трансакційних витрат (це вит-ти на забезпечення ринкових обмінів).

Інституційне середовище – правила і традиції, які дозволяють еф-но використовувати соц.-ек. і технологічний потенціал країни.

Однак інститути не завжди сприяють ек.розвитку, а можуть нести деструктивний хар-р.

Інститути поділяються на: формальні і неформальні. Неформальні існують в тих сферах, які не охоплені дією формальних інститутів (етика ведення бізнесу) або щодо яких формальні норми з певних причин не діють (за умов перехідної ек-ки). Неформальні інститути є своєрід.продовженням, розвитком і модифікацією формальних; соц.нормами поведінки; внутрішніми обов’язковими до виконання стандартами поведінки. Неформальні інститути отримують прискорене поширення в трансформаційних економіках.

7. Базисні інститути не, їх сутність, форма прояву та реалізації в у.

Інститути – це правила гри в сусп-ві, а також механізми, що забезпечують виконання правил і норм поведінки, що структурують постійно діючу взаємодію між людьми.

Під базисними економічними інститутами слід розуміти обмежені певними рамками, правилами та нормами особливі сфери соціальних відносин, належність до яких наділяє економічних суб'єктів стратифікованим статусом та виступає підґрунтям отримання специфікованих «вменених» доходів.

Базисними інститутами НЕ вваж.: політичні, соціальні, правові. До базисних інститутів відносяться: власність, влада, управління, праця. Базисні інститути визначають домінуючий тип ек.системи, оскільки визначають ключові правила здійснення госп.д-ті. Конкретні форми прояву баз.ек.інститутів: податки, грош.сист, доходи, в-во тощо. Підприємництво – інституція, п-во – форма реалізації підприємництва – інститут.

Власність, влада, управління, праця є інститутами, оскільки повною мірою характеризуються за допомогою інституційних ознак. Вони є економічними інститутами, оскільки розглядаються як відокремлені соціальними рамками сфери життєзабезпечення суб'єктів праці, власності, влади, управління. Вони є базисними економічними інститутами, бо виступають для їх носіїв підставою отримання «вменених» доходів, і саме функція «вменення», суспільного визнання та правового закріплення «справедливості» отримання чотирьох специфікованих типів доходів (прибутку, ренти, підприємницького доходу, заробітної плати) – головне в правилах гри, які диктуються власністю, владою, управлінням, працею.

В Укр. сформовані базисні інститути НЕ: 1) розроблена і діє система законодавчих і правових норм; 2) існуюча система упр-ня НЕ, її інститути репрезентують конституційно визначений, унітарний політ.курс.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]