Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпорпы 2.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
135.17 Кб
Скачать

3. Основні внутрішні та зовнішні чинники формування та розпаду державних утворень.

Чинники форм-ня держ.утворень: 1) ВНУТРІШНІ: етнічна самобутність і неповторність; природне середовище; природна заданість до самореалізації; неповторна мова, культура, ментальність, міфи; генетично-культурно-історичний код і неповторна природа, які створюють синергетичний ефект взаємодії етнічних утворень. 2) ЗОВНІШНІ: географічна ізольованість (напр, Японія); рівень розвитку сусідніх країн; послаблення домінуючої ролі країни-метрополії; геополітичний компроміс країн-переможців у великих війнах.

Існують внутр. і зовн.чинники розпаду держ.утворень, переважно імперій: 1) ВНУТРІШНІ: людський фактор; 2) ЗОВНІШНІ: різка зміна природ.середовища.

4. Основні періоди та особливості становлення укр.Державності.

Становлення української державності проходило досить складно і суперечливо. Першоосновою укр.державності була Трипільська культ-ра..

1. Стадія виникнення НЕ України бере початок з часів Київської Русі (в той період панував феодальний лад).

2. Князь Святослав прославив К.Р. на всю Європу як могутню військову та економічну державу.

3. Володимир започаткував власну грошову систему (єдина валюта)

4. Я.Мудрий – активізував зовн.зв'язки з наймогутнішими країнами Європи

5. Після смерті Мудрого почався період занепаду національної господарської системи Русі.

6. На нетривалий період укр.землі здобули політ. і ек.самостійність за часів Зап.Січі та Гетьманщини.

7. Повна втрата ек-ї і політ-ї незалежності У. почалась в 1918році (часи Центральної Ради)

8. В СРСР У. мала самостійність, але лише номінально

9. Сер. 80х рр. 20 ст Горбачов Перебудова.(інше бачення ролі держави і механізмів господарювання)

10. З 89 розпад СРСР, створення нових національних господарств

11.Незалежність, проблеми формування і розвитку госп.системи України.

5. Наведіть приклади прояву загального та особливого в ек-ці у.

Особливе і загальне взагалі і в національній економіці, зокрема, знаходяться в тісному взаємозв'язку і взаємозалежності. При цьому слід зауважити, що загального без особливого не буває. Спочатку з'являється щось особливе, або новоутворення. В той же час особливе з іншими "особливостями" в загальному набувають синергетичного ефекту - загальне "важить", "грає більшу роль" ніж проста сума цих окремих особливостей.

З здобуттям Україною незалежності перед нею постало складне завдання створити могутню процвітаючу державу, конкурентоспроможну в світовому політичному та економічному просторі, з високою якістю життя суспільства.

1. Реформування відносин власності та формування умов для підприємницької діяльності.

Труднощі у створенні сприятливої підприємницької атмосфери: етнічна своєрідність; ринкове середовище, підприємництво, капіталізм формувався під впливом протестантизму.

2. Грошово-кредитна та фінансова політика в перехідний період в економіці України. Результатом впровадження даної реформи було проведення м'якої фіскальної та монетарної політики, а також активне використання зовнішніх запозичень для подолання інфляції та вирівнювання диспропорцій в економіці.

3. Становлення ринку капіталів в Україні. Цей процес характеризується нагромадженням, насамперед, грошових активів, матеріальних цінностей і, у подальшому, зростанням ролі людського та інформаційного ресурсів для забезпечення процесів інтенсивного суспільного відтворення.

4. Зміна ролі держави в господарській системі України. Відтепер, на відміну від ролі держави в СРСР, основною метою державного втручання в економіку є здійснення політики забезпечення національної злагоди між усіма суб'єктами економічних відносин, різними верствами населення, секторами і галузями економіки, оптимальна координація економічної діяльності та процесів суспільного виробництва спільно з іншими суб'єктами регулювання економічних відносин для здійснення ринкових перетворень і формування економіки нового типу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]