Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Остеопороз 2 часть 5 ГЛАВА.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
1.54 Mб
Скачать

Основні біохімічні маркери метаболічних хвороб (за даними j.Zschoke, g.Hoffmann, 2004)

Основні порушення

Кетоз

Глюкоза

Лактат

Основні показники

Діабет

+

Норма

Електроліти

Органічні ацидемії

+

Норма/

Органічні кислоти сечі і амоній

Дефекти кетолізу

+

Норма /

Норма

Фібробласти

Дефекти дихального ланцюга

+

Норма /

Лактат цереброспиналь-ної рідини

Дефекти гліконеогенезу

+

Урати

Гепатомегалія

Ниркова недостатність

+

Норма

Кортізол

Електроліти

Порушення обміну пирувату

Норма /

Лактат

Піруват

Дефекти окислення жирних кислот

Ацилкарнітин

Нирковий тубулярний ацидоз

Норма

Норма

Гази крові + рН сечі

Амінокислоти сечі

Тотальна атрофія ворсинок кишечника

Норма

Норма

Біопсія слизової кишечника

Порушення проміжного обміну Аміноацидопатії

Аміноацидопатії виникають в результаті порушення розщеплення амінокислот в цитозолі. Аміноацидопатії можуть бути пов’язаними або не пов’язаними з функцією мітохондрій. Якщо аміноацидопатії супроводжуються недостатністю декількох мітохондріальних ферментів (недостатність дегідрогенази кетокислот з розгалуженим боковим ланцюгом або недостатність орнітинамінотрансферази) але не пов’язані з СоА-активованими метаболітами, вони теж відносяться до аміноацидопатій.

Органічні ацидурії відрізняються від аміноацидопатій тим, що вони пов’язані з мітохондріальними ферментами і СоА-активованими метаболітами.

Клінічні ознаки при аміноацидопатіях мають різну ступінь вираженості, але в будь- якому випадку, вони пов’язані з накопиченням в організмі токсичних проміжних продуктів обміну.

Діагноз аміноацидопатії встановлюється на основі визначення концентрації амінокислот в сечі або крові (рис. 8-11). Визначення характеру порушень тягне за собою дієтотерапію з обмеженням білка й тих амінокислот, які в даній ситуації втягнуті в метаболічний дефект, лікування катаболічних станів, які приводять до розщеплення великої кількості білка.

Органічні ацидурії

Останнім часом предметом наукового дослідження і практичного пошуку стали захворювання, які викликані порушенням метаболізму амінокислот, які мають назву органічні ацидурії (ОА). Класичні органічні ацидурії пов’язані з дефіцитом мітохондріального метаболізму. Інтерес до ОА пояснюється тим, що більшість катастроф перинатального періоду і раптової смерті пов’язані саме з цими МХ, число яких постійно зростає.

Джерелами органічних кислот в організмі є: амінокислоти; жирні кислоти; вуглеводи; холестерол; пуріни, піримідини; нейротрансмітери; продукти харчування; лікувальні препарати; продукти життєдіяльності бактерій.