Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БІЛЕТИ.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
1.16 Mб
Скачать
  1. Завдання страхування від нещасного випадку. Принципи та види страхування.

Завданнями страхування від нещасного випадку є:

 проведення профілактичних заходів, спрямованих на усунення шкідливих і небезпечних виробничих факторів, запобігання нещасним випадкам на виробництві, професійним захворюванням та іншим випадкам загрози здоров'ю застрахованих, викликаним умовами праці;

 відновлення здоров'я та працездатності потерпілих на виробництві від нещасних випадків або професійних захворювань;

 відшкодування шкоди, пов'язаної з втратою застрахованими особами заробітної плати або відповідної її частини під час виконання трудових обов'язків, надання їм соціальних послуг у зв'язку з ушкодженням здоров'я, а також у разі їх смерті здійснення страхових виплат непрацездатним членам їх сімей.

Принципи та види страхування

Основними принципами страхування від нещасного випадку є:

 паритетність держави, представників застрахованих осіб та роботодавців в управлінні страхуванням від нещасного випадку;

 своєчасне та повне відшкодування шкоди страховиком;

 обов'язковість страхування від нещасного випадку осіб, які працюють на умовах трудового договору (контракту) та інших підставах, передбачених законодавством про працю, а також добровільність такого страхування для осіб, які забезпечують себе роботою самостійно, та громадян – суб'єктів підприємницької діяльності;

 надання державних гарантій реалізації застрахованими громадянами своїх прав;

обов'язковість сплати страхувальником страхових внесків;

 формування та витрачання страхових коштів на солідарній основі;

 диференціювання страхового тарифу з урахуванням умов і стану безпеки праці, виробничого травматизму та професійної захворюваності на кожному підприємстві;

 економічна заінтересованість суб'єктів страхування в поліпшенні умов і безпеки праці.

Користуючись можливостями креслярсько-конструкторського редактора КОМПАС, виконати геометричні побудови спряження  і побудувати контур деталі. Нанести нанести необхідні розміри з урахуванням вимог та рекомендацій ГОСТ 2.307

БІЛЕТ 18

Дати порівняльну характеристику мікросхемам запамятовуючих пристроїв.

Усі мікросхеми пам’яті діляться на два типи ОЗП (оперативні запам'ятовуючі пристрої) та ПЗП (постійні запам'ятовуючі пристрої).

Існує два типи ОЗП: статичне й динамічне. Статичне ОЗП конструюється з використанням D-тригерів. Інформація в ОЗП зберігається протягом усього часу, поки до нього подається живлення. Статичне ОЗП працює дуже швидко. Звичайний час доступу становить кілька наносекунд. Із цієї причини статичне ОЗП часто використається в якості кэш-памяти другого рівня.

У динамічному ОЗП, навпаки, тригери не використаються. Динамічне ОЗП являє собою масив комірок, кожна з яких містить транзистор і конденсатор. Конденсатори можуть бути зарядженими й розрядженими, що дозволяє зберігати нулі й одиниці. Оскільки електричний заряд має тенденцію зникати, кожний біт у динамічному ОЗП повинен обновлятися (перезаряджатися) кожні кілька мілісекунд, щоб запобігти втраті даних. Оскільки відновлення даних повинна реалізувати зовнішня логіка, динамічне ОЗП вимагає більш складної схеми керування, ніж статичне. Динамическое ОЗП має дуже високу щільність запису. З цієї причини основна пам'ять майже завжди будується на основі динамічних ОЗП. Однак динамічні ОЗП працюють дуже повільно (час доступу займає десятки наносекунд). Таким чином, сполучення кеш-пам'яті на основі статичного ОЗП та основної пам'яті на основі динамічного ОЗП поєднує в собі переваги обох пристроїв.

У випадках коли дані повинні зберігатися, навіть якщо живлення відключене, або після установки ні програми, ні дані не повинні змінюватися використовуються ПЗП. Дані записуються в ПЗП в процесі виготовлення мікросхеми.

Єдиний спосіб змінити програму в ПЗП - поміняти цілу мікросхему, тому були випущені програмувальні ПЗП. На відміну від звичайних ПЗП, їх можна програмувати в умовах експлуатації. Програмовані ПЗП містять масив плавких перемичок. Можна перепалити певну перемичку, якщо вибрати потрібний рядок і потрібний стовпець, та подати високу напругу на відповідні виходи мікросхеми.

Стираєме програмоване ПЗП, яке можна не тільки програмувати в умовах експлуатації, але й стирати інформацію з нього. Якщо кварцове вікно в даному ПЗП піддавати впливу сильного ультрафіолетового світла протягом 15 хвилин, всі біти встановляться на 1. Стираємі ПЗП набагато економічніші, ніж звичайні програмовані ПЗП оскільки їх можна використати багаторазово, особливо під час етапу проектування пристрою.

Електронно-перепрограмовувані ПЗП, з яких можна стирати інформацію, подаючи на них відповідні електричні імпульси мають значно менший об’єм від звичайних стираємих ПЗП і меншу швидкодію. Електронно-перепрограмовувані ПЗП не можуть конкурувати з динамічними й статичними ОЗП, оскільки вони працюють в 10 разів повільніше, їхня об’єм в 100 разів менше й вони коштують набагато дорожче. Вони використаються тільки в тих випадках, коли необхідне збереження інформації при вимиканні живлення.

Більше сучасний тип электронно-перепрограмовуваного ПЗП - флеш-пам'ять. На відміну від стираємих ПЗП, флеш-пам’ять стирається й записується блоками.

. Накресліть електричну принципову схему діодного містка, та поясніть його принцип дії.

Діодний міст- електрична схема, призначена для перетворення («випрямляння») змінного струму в пульсуючий постійний. Таке випрямляння називається двохпівперіодним [1].

Схеми однофазного моста Гретца і трифазного випрямляча Ларіонова на трьох паралельних напівмостах

Схема включення   Виконується по мостовій схемі Гретца (en: LeoGraetz). Спочатку вон булурозроблена Із застосування радіоламп, но вважалася складним І дорогимрішенням, Замість нетто застосовувалася схема Міткевіча Із здвоєно  вторинна обмоткоюв трансформаторі, Що жівів віпрямляч. Зараз, коли напівпровіднікіДуже дешеві, в більшості віпадків Застосовується Мостова схема.  Замість діодів в схемі можуть відтворювати застосовуватися вентілі будь-яких типів напріклад селенові стовпи, принцип роботи схеми від задовольняють НЕзмініться.   Порядок роботи   На Вхід (Input) схеми подається змінна напруг (зазвічай, але не обов'язковосінусоїдальне). У Кожній з напівперіодів струм проходити Тільки через 2 діоді, 2Інших – замкнуті

:

Випрямляння позитивної напівхвилі

Випрямляння негативної напівхвилі

При випрямлянні 3-фазного струму 3-фазним випрямлячем результат виходить ще «гладшим»

В результаті, на виході (DC Output) виходить напруга, пульсуюча з частотою, удвічі більшої частоти живлячої напруги:

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]