Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БІЛЕТИ.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
1.16 Mб
Скачать
  1. Класифікація будівель і споруд за ступенем вогнестійкості

Ступінь вогнестійкості – це нормована характеристика вогне­стійкості будинків і споруд, що визначається межею вогнестійкості основних будівельних конструкцій.

Вогнестійкість (вогнетривкість) – здатність конструкції зберігати несучі та (або) огороджувальні функції в умовах пожежі.

Ступінь вогнестійкості будівель та споруд залежить від меж вогнестійкості будівельних конструкцій та меж поширення вогню по них.

Межа вогнестійкості конструкцій – показник вогнистій­кості конст­рукції, який визначається часом від початку вогневого випробування за стандартного температурного режиму до настання одного з нормованих для даної конструкції граничних станів з вогнестійкості.

До граничного стану належать:

  • втрата несучої здатності (R);

  • втрата цілісності (Е);

  • втрата теплоізолювальної здатності (І).

Втрата несучої здатності визначається заваленням конструкції або виникненням її граничних деформацій.

Втрата цілісності – це вид граничного стану конструкції за вогнестійкістю, що характеризується утворенням в конструкціях наскрізних тріщин або наскрізних отворів, через які проникають продукти горіння або полум’я.

Втрата теплоізолювальної здатності – вид граничного стану конструкції за вогнестійкістю, що характеризується підвищенням температури на поверхні, що не обігрівається, до встановлених граничних значень. Вона визначається підвищенням температури на поверхні конструкції, що не обігрівається, в середньому більше ніж на 140 оС або в будь-який точці цієї поверхні – більше ніж на 180 оС у порівнянні з температурою конструкцій до випробування.

  1. Виконайте додавання двійкових чисел по модулю 2: 0+0= ;0+1= ; 1+0= ; 1+1= ;

  2. 0+0=0……0+1=1…….1+0=1……1+1=10

БІЛЕТ 15

  1. Від чого залежить магнітна індукція поля прямого провідника зі струмом.

Електричний струм - це сукупність впорядковано рухомих заряджених частинок. Тому дію магнітного поля на провідник зі струмом є результат дії поля на рухомі заряджені частинки всередині провідника. Силу, що діє на рухому заряджену частинку з боку магнітного поля, називають силою Лоренца. Модуль сили Лоренца дорівнює відношенню модуля сили F, що діє на ділянку провідника довжиною? L, до числа N заряджених часток, що рухаються впорядковано на цій ділянці провідника: Fл = F/N. Розглянемо відрізок тонкого прямого провідника зі струмом. Нехай довжина відрізка? L і площа поперечного перерізу провідника S настільки малі, що вектор індукції магнітного поля В можна вважати незмінним у межах цього відрізку провідника. Сила струму I в провіднику пов'язана із зарядом частинок q, концентрацією заряджених частинок (числом зарядів в одиниці об'єму) і швидкістю їх упорядкованого руху v такою формулою I = qnvS. Модуль сили, що діє з боку магнітного поля на вибраний елемент струму, дорівнює: F =? Q?? LBsina. Підставляючи сюди попереднє вираз для сили струму, отримаємо: F =? Q? NvS? LBsina = v? Q? NBsina, де N = nS? L - число заряджених частинок в даному обсязі. Отже на кожен рухомий заряд з боку магнітного поля діє сила Лоренца, що дорівнює: Fл = f/n =? Q? VBsina, де а - кут між вектором швидкості і вектором магнітної індукції. Сила Лоренца перпендикулярна векторах В і v, і її напрямок визначається правилом лівої руки. Так як сила Лоренца перпендикулярна швидкості частинки, то вона не здійснює роботу. Сила Лоренца не міняє кінетичну енергію частинки і, отже, модуль її швидкості. Під дією сили Лоренца змінюється лише напрям частинки. Під час руху зарядженої частинки в однорідному електричному полі радіус руху частинки залишається незмінним: mv?/R =? Q? VB, звідси r = mv /? Q? B.

Описати параметри оцінки ефективності телекомунікаційної мережі.

Телекомунікаційні мережі характеризуються за показ­никами, які відображають у цілому можливість і ефектив­ність транспортування інформації. Можливість транспортування інформації в телекомунікаційній мережі пов'язана зі ступенем її функціональності в часі, тобто виконанням за­даних функцій в повному обсязі з необхідним рівнем якості протягом певного періоду експлуатації мережі або в конкретний момент часу.

Працездатність мережі пов'язана з поняттями надій­ності та живучості. Різниця між: цими поняттями зумовлена, насамперед, відмінностями причин та факторів, які пору­шують нормальну роботу мережі, та специфікою порушень.

Надійність мережі зв'язку характеризується здатністю забезпечувати зв'язок, зберігаючи в часі значення встанов­лених показників якості в заданих умовах експлуатації. Вона відображає вплив на працездатність мережі передусім внутрішніх чинників: випадкових відмов технічних засобів, спричинених процесами старіння, дефектами технології виготовлення або помилками обслуговуючого персоналу. Показниками надійності є, наприклад, відношення часу працездатності мережі до загального часу її експлуатації, ймовірність безвідмовного зв'язку та ін.

Важливим показником є також кількість незалежних шляхів передавання інформаційного повідомлення, які існують визначені між парою пунктів мережі.

Живучість мережі зв'язку характеризується здатністю зберігати повну або часткову функціональність під впливом руйнуючих причин, які виникають поза межами мережі й призводять до виходу з ладу чи значних пошкоджень деякої частини її елементів (пунктів і ліній зв'язку). Виокремлюють два типи таких причин: стихійні й навмисні. До стихійних чинників відносяться: землетрус, повіні та інші форсмажорні обставини, до навмисних — пошкодження мережі в наслідок злочинних дій.

Живучість мережі можуть характеризувати показники, які визначають: вірогідність того, що між будь-якою заданою парою пунктів мережі можна передати обмежений обсяг інформації після впливу руйнівних факторів; мінімальну кількість пунктів, ліній мережі (або тих та інших), вихід з ладу яких призводить до порушення зв'язності мережі відносно довільної пари пунктів; середню кількість пунктів, які залишаються зв'язними при одночасному пошкодженні декількох ліній зв'язку та ін.

Пропускна здатність мережі. У тих випадках, коли мережа не може обслуговувати (реалізувати) необхідне навантаження, говорять про обсяг реалізованого наванта­ження в мережі. Величина реалізованого мережею наванта­ження визначає її пропускну здатність і в ряді випадків може бути оцінена кількісно апріорі. Наприклад, можна визначити величину максимального потоку інформації між двома пунктами (джерело-стік), або пропускну спроможність перетину мережі, що є найвужчим місцем при поділі мережі між джерелом і стоком на дві частини. Оцінка пропускної здатності мережі значною мірою пов'язана з параметрами якості обслуговування, тому що реалізація конкретного навантаження має здійснюватися відповідно до заданих параметрів якості.

Якість обслуговування визначається сукупністю показників, які вказують на рівень відповідності телекомунікаційної мережі нормам експлуатації та вимогам користувачів.

Рентабельність і вартість. Телекомунікаційна мережа є рентабельною, як що витрати на її організацію і забезпечення працездатності окупаються доходом від наданих користувачам послуг. Основна економічна характеристика мережі — це зведені (загальномережеві) витрати, які визначають її вартість з урахуванням експлуатації й керування.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]