Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpori_EP.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
519.17 Кб
Скачать

15. Поняття, склад та структура оборотних фондів та фондів обігу підприємства.

Оборотні засоби підприємства - це сукупність оборотних фондів та фондів обігу.Оборотні фонди являють собою частину засобів виробництва, які беруть участь в одному виробничому циклі, при цьому переносять усю свою вартість на вартість готової продукції і змінюють свою натуральпу форму. Це матеріали, конструкції, деталі тощо.Фонди обігу це частина оборотних засобів у вигляді товарно-матеріальних цінностей та грошових коштів підприємства, які функціонують у сфері обігу, забезпечуючи безперервність процесу виробництва.Таким чином, оборотні фонди обслуговують сферу виробництва, і фонди обігу - сферу обігу.Для того щоб країще зрозуміти сутність оборотних фондів та фондів обігу, розглянемо їх структуру. До оборотних фондів входять такі елементи:І. Виробничі запаси, які необхідні для забезпечення процесу виробництва сировиною та матеріалами.До виробничих запасів належать: основні матеріали, сировина, конструкції та деталі, які безпосередньо братимуть участь у процесі виробництва і саме з яких виготовлятиметься продукція;допоміжні матеріали, конструкції, деталі, які на відміну від основних не пов’язані безпосередньо з виготовленням продукції, але необхідні для виробничого процесу. До них належать мастильні матеріали, природні маси, паливо, запасні частини до устаткування тощо;малоцінний інвентар та інструментн, що швидко зношуються. За характером практичного застосування вони поділяються на малоцінний інвентар та інструмент і на господарський та конторський інвентар. ІІ. Незавершене виробництво це предмети праці, обробку (переробку) яких незавершено підприємством. Воно є лише на тих підприємствах, де тривалість виробничого циклу більша за один день. III. Витрати майбутніх періодів. витрати на виконання науково-дослідних та раціоналіалізаторських робіт, освоєння нової техніки, орендну плату та ін., які здійснюються в поточному році, але на собівартість продукції будуть віднесені в наступному періоді. IV. Залишки готової продукції на складах. належить та продукція, яка є на складах підприємства на кінець розрахункового періоду, але не оплачена замовником, тобто ще не продана.За способами планування та нормування оборотні засоби поділяються на нормовані та ненормовані. Нормовані оборотні засоби являють собою той їх мінімум, який необхідний для забезпечення безперебійного функціонування підприємства. Ненормовані це додаткові оборотні засоби, які використовуються, як правило, на розширення виробництва..

16.Життєвий цикл підприємства, етапи життєвого циклу підприємства.

Підприємству притаманний життєвий цикл - це шлях, що проходить господарюючий суб'єкт з моменту його реєстрації як юридичної особи (придбання всієї атрибутики юридичної особи) до моменту його ліквідації з причин банкрутства чи з будь-яких інших.створення і реєстрація. Цей етап підпорядковується ЗУ «Про державну реєстрацію суб’єктів підприємницької діяльності». Цей етап складається із виникнення ідеї, пошуку партнерів, інвесторів , кредиторів, проведення розрахунків та підготовка проектів засновницьких документів, і закінчується державною реєстрацією.Господарська діяльність. Суть цього етапу полягає у тому, що підприємство виконує свої функції( виробничу, соціальну та екологічну).Структурні зміни. Жодне підприємство не може функціонувати тривалий час не здійснюючи структурні зміни. Причини структурних змін: випуск нової продукції; вихід на зовнішній ринок; залучення нових партнерів; структурні зміни в економіці.Банкрутство. Координується ЗУ « Про банкрутства». Банкрутство- це неспроможність підприємства у визначені строки відповісти за свої забов»язання : виконати забов»язання перед колективом, державою, кредиторами. Розрізняють добровільне банкрутство, тобто підприємство саме оголошує себе банкрутом, та за рішенням суду. Банкрутство можна зупинити шляхом здійснення санації підприємства.5) Ліквідація- це одна з форм припинення діяльності суб'єкта господарювання (юридичної особи). згідно ЦИВІЛЬНОГО КОДЕКСУ УКРАЇНИ юридична особа припиняє своє існування шляхом чи ліквідації реорганізації. при ліквідації діяльність припиняється без правонаступництва, тобто без переходу прав і зобов'язань ліквідованої юридичної особи до інших осіб. Таким чином, при ліквідації юридичної особи її права й обов'язки припиняються. Ліквідація може здійснюватися на добровільній основі та у примусовому порядку.

Реорганізація – в разі злиття підприємства з іншим суб’єктами .

Всі етапи життєвого циклу здійснюється у відповідності з тими чи іншими законодавчими актами та іншими нормативними документами. Основним документомє Господарський кодекс, а також регулюється тими нормативними актами які підприємство створює самостійно( статут, засновницький договір, колективний договір.

17. Показники та шляхи кращого використання ресурсів

Пок-ки витрат мат. рес хар-ть їх виробн. споживання, пов'язане з виконанням виробн. програми та з проведен. ремонтних робіт, обслуг. внут­рішньозаводського транспорту, забезпеч. підсобного госп-ва тощо. Розрізняють заг. витр. матер. ресурсів та питомі ви­тр. окремого виду пр-ції. Заг. витр. матер. ре­с — це витр. окремих матер. або їх сукупності на викон. виробн. програми. Заг. витр. сировини та матер. об­числ. в натур. пок-ках, сумарні — у вартісному виразі. Питомі витр. конкр. виду матер. хар-ть вели­чину їх на од. вигот. пр-ції. Питома матеріаломістк: Мпі/N, де Мівитр. конкрет. виду ресурсів;N—кіль-ть од. виготовл. продукції. Пок-к витр. усіх матер. ресурсів у грош. виразі на одну фіз. од. виготовл. Продукції – заг. матеріало­містк.за /N, де Ма заг. сума матер. витрат, грн. Пок-ки рівня корисного використ. матер. рес. У галузях, що перероб. первинну сировину (п-ва ко­льор. металург, цукрові заводи), застос. коеф. виходу або добування гот. пр-ції з вихідної сировини. Пок-к відносн. металом:Мвв.м.о.е, де Чв.м—чиста вага, що дорівн. сумарній вазі металевих деталей та частин машини, т, кг;Ко.е— кіл-ть од. осн. експлуатац. характ-ки машини. Коеф. використ. металу: Км=RbimNiв.в, де Км — коеф. викорис. металу; п — кіль-ть різних видів пр-ції, при в-ві яких вико­рист. даний вид металу; Rbim - чиста вага металу в од. гот. Пр-ції і-го виду, т; Ni обсяг випуску пр-ції і-го виду в натур. виразі, од.; Мв.в — заг. витр. даного виду металу на випуск пр-ції, т, кг. Пок-ком корисного використ. металу є також пок-к рівня відходів, який обчисл. віднош. величини відходів до вели­ч. Заг. витрат металу:Рввідхз*100%, Рв – рівень відходів; Мвідх – кіль-ть відходів, т, кг; Мз — кіль-ть спожитого металу, т, кг. Осн. джерела. економії сиров. та матеріалів:•зниж. ваги виробів;•зменш. питомих витр. матеріалів;•скороч. відходів і витр. сиров. та матер.; •використ. відходів;•використ. вторинної сиров.;•ліквідація браку. Осн. шляхи економії матер. ресурсів:Виробничо-техн: заходи, пов'яз. з якісною підгот. сиров. до її виробн. спожив.; удос­конал. устаткув. і виробів; застос більш економних видів сиров, комплексна переробка сиров.; застосув. маловідхідної та безвідхідної технології.Організаційно-економічні: удосконал. та підвищення наукового рівня нормув. і планув. Матеріаломістк. пр-ції; роз­роблення і впровадж. технічно обгрунтов. норм і нормативів витр. матер. ресурсів тощо.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]