Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpori_EP.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
519.17 Кб
Скачать

1) Принцип повноважень,

2) одно осібність- єдино начальство. На чолі підприємства завжди стоїть один начальник.

3)Ієрархічність- підпорядкованість органів управління

4)Демократичний централізм ( є центр управління, але існує система участі працівників в процесі управління)

5)Науковість ( здійснюючи управління необхідно дотримуватися законів, згідно яких діє та розвивається суспільство)( закон вартості, закон попиту і пропозиції, закон продуктивності праці)

6)Ефективність ( управління має бути ефективним, краще не прийняти ніякого рішення, ніж прийняти неефективне управлінське рішення)

7)Гнучкість

20. Методи управління.

Реалізація функцій управління здійснюється за допомогою системи методів управління. Привести в дію організовану систему, щоб отримати потрібний результат, можливо лише шляхом впливу на неї управляючого органу чи особи. При цьому необхідні певні інструменти погодженого впливу, які і забезпечують досягнення поставлених цілей. Такі інструменти дістали назви методів управління.Методи управління — це способи впливу на окремих робітників та виробничі колективи в цілому, необхідні для досягнення цілей підприємства.

Економічні методи управління реалізують матеріальні інтереси участі людини у виробничих процесах шляхом використання товарно-грошових відносин.

Соціольно-психологічні методи реалізують мотиви соціальної поведінки людини. Тому розуміння закономірностей соціальної психології та індивідуальної психіки людини є необхідною умовою ефективного управління. Реалізація соціально-психологічних методів управління здійснюється за допомогою різноманітних засобів соціального орієнтування та регулювання, групової динаміки, вирішення конфліктних ситуацій, гуманізації та демократизації праці.Організаційні методи управління реалізують мотиви примусового характеру. Їх існування обумовлене зацікавленістю людей у спільній організації праці. Організаційні методи управління — це комплекс способів та прийомів впливу на людей, заснованих на використанні організаційних відносин та адміністративній владі керівництва. Всі організаційні методи управління поділяються на регламентуючі та розпорядчі.

Зміст регламентуючих методів полягає у формуванні структури та ієрархії управління, делегуванні повноважень та відповідальності членам організації, визначенні орієнтирів діяльності .підлеглих, наданні методичної, інструктивної та іншої допомоги виконавцям.

Розпорядчі методи управління охоплюють поточну оперативну організаційну роботу, тобто визначення і розподіл конкретних завдань виконавцям, контроль за їх виконанням, проведення нарад тощо.

Управління підприємством здійснюється всією системою методів управління.

21. Функції управління.

функція управління — це відособлений вид управлінської праці, що виникає на основі поділу праці всередині процесу управління, тобто це будь-яка дія, котра здійснюється в системі управління і спрямована на зміну стану об'єкта управління від­повідно до поставленої мети. Сутність управлінської функції полягає в інформаційному впливі на об'єкт управління. Реалі­зація функції управління — це процес підготовки, передання, обробки та відображення інформації. Кожна функція характе­ризується притаманними їй технологічними процесами обробки інформації.

Основою розроблення та прийняття управлінських рішень в функція планування, котра передбачає вироблення цілей і зав­дань управління виробництвом, а також визначення шляхів реалізації планів для досягнення поставлених цілей. Прогно­зування в управлінському циклі передує плануванню і ставить своїм завданням наукове передбачення розвитку виробництва, а також пошук рішень, які забезпечують розвиток виробницт­ва та його частин в оптимальному режимі. Оскільки прогнозу­вання завжди передує плануванню, то його можна розглядати як підфункцію.

Організація як функція управління — це діяльність, спря­мована на створення і розвиток об'єкта управління. Залежно від об'єкта розрізняють організацію виробництва, праці й управлін­ня. Організація управління передбачає регламентацію окремих елементів процесу управління (стадій управлінського циклу, процедур і операцій управління), установлення терміну ви­конання робіт, складу виконавців, прав, відповідальності, тех­нічного й інформаційного забезпечення тощоФункція координації полягає в забезпеченні необхідної (пе­редбаченої проектом організації) узгодженості дій робітників. Мета координації - усунути паралелізм і дублювання в роботі.Функція регулювання полягає в збереженні реяжиму функціонування обекта управління. З різних причин виробництво може відхилятися від заданих параметрів. У такому разі шляхом регулювання усуваються ці відхилення та забезпечується нормальний перебіг виробничих процесів.Роль контролю як функції управління зумовлена тим, що він є засобом здійснення зворотних зв'язків у системі управ­ління. За його допомогою перевіряється виконання прийнятих рішень та оцінюються їх результати.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]