Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpori_EP.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
519.17 Кб
Скачать

8.Ремонт основних засобів, види ремонту та їх сутність.

Ремонт це комплекс робіт щодо підтримув. основних фондів у робочому стані протягом усього строку їх служби. Залежно від ролі у відтворенні та оновленні основних фондів усі види ремонту поділяються на поточні та капітальні.

Поточний ремонт – призупинення поточного прогресуючого зносу. Відбув без зупинки виробничого процесу. З доп. поточного ремонту усуваються дрібні неполадки, ушкодження, замін-ться окремі деталі, попереджується прогресуючий фізичний знос. Отже, поточний ремонт не відновлює основних фондів, а лише підтримує їх у робочому стані. Поточноме рем протягом року підлягає 90% устаткув. Витрати на поточн. Рем незначні.

Капітальний ремонт зумовлений нормальн. закономірним зносом осн. фондів. Під час капремонту об'єкти осн. фондів повністю демонтуються, замін-ся або відновл. зношені елементи, вузли; максим. відновл-ся їх первісні техніко-експлуатац. Пар-ри. Цей вид ремонту веде до оновлення основних фондів і потребує значних одноразових витрат і здійснюється один раз на кілька років. Призначення кап рем: відновити первісні властивості.

Рем, профілактичні огляди здійсн в певній послідовності. Застос так звана с-ма планово – попереджувального рем.

Особл. видом складних ремонтів є відновний ремонт основних фондів, спричин. їх зруйнуванням унаслідок стихійних лих (пожежі, повені, землетрусу), досить тривалою бездіяльністю. У міжремонтний період працезд. осн. фондів підтри­м. за допом. таких профілактичних заходів, як усунення не­значних поломок, чищення, змащування, регулювання тощо. Усі орг-ні та техн. заходи з догляду, обслугов. та ремонту здійснюються в певній послідовності відповідно до типових систем техн. обслугов. та ремонту основних фондів, що застосов. на підп-вах.

9. Форми об’єднань під-в в Україні. Мета їх створення та особливості діяльності.

Обєднання – добровільне об єднання підприєм, створене з метою господарської. Діяльності, на оснві спільного інтересу.

Під., які вхдять д складу обєднання зберігають свою господарську самостійність, право юр. Особи, не змінюють форму власності.

Обєднання не є вищим керівним органом для під., що вхдять до його складу. Виконує ті функт., регулює ті повноваж, якіі делеговані йому його учасниками.

Мета створення: розширення можливостей вир і соц. Розвитку, підвищення ефект. Використ. Всіх видів ресурсів(труд, матер., фін., інвест), розподіл праці і кооперація, здійснення природоохрон заходів, обєдн через науку.

Основні принципи обєднання:

  1. Добровільне входження підприємства;

  2. Свобода вибору форми оюєднання4

  3. Добровільне делегування повноважень окремими під-ми, об’єднаю в цілому.

  4. Самоуправління оьєднаннь

При своренні обєднань під-ва керуються антимонопол.закнод.

В Україні можуть створюватись:

  1. ДОГОВІРНІ: асоціації та корпорації;

  2. СТАТУТНІ: концерни і консорціуми;

Асоціація – договірний вид обєднання, створений з метою координ. вир—ва господ діяльності, поглиблення спеціаліз, розвитку кооперацій.

Риси: для а характерне не достатні зв’язки з під-цями-учасниками. Ці підприєм-ва можуть входити в інші договірні об-я без погодження з іншими членами об-я.

Корпорація – договірне об-я в якому поєднується вир., комерц., наук. Інтереси учасників даного обєднання. При своренні кор. Відбувається делегування повноважень для централізованого управління ді-стю з кожного членів обєднання. Корп. створюється у вигляді аукціон тов.-а, акції якого належать учасникам корпорації. Кор-ція до складу якої входить велека кі-сть підпр-в і організацій харек-ся багатогалузевою струк-ю. Учасниками кор.-ї зберігаються права юр. Особи.

Рада директ головний орган у кор.-й.

Адміністрація вирішує поточні завдання в упра-ні вона:- вивчає конюктуру ринку, щоб потім розроб. Стратегію; - впроваджує нововедення.

Так як диектори не можуть входити до скаладу адм.., то свох функції вони здійснюють на засіданнях. Директор повинен:

  • Підбор та оцінка робити менеджерів;

  • Затвердження бюджету та плану розвитку;

  • Визначення дивідендів.

На засіданнях ради ообирається голова ради директорів, який на за-нях володіє реальною владою. Президент призначається радою директорів. Віце-пре-т – це заступник пре-та, а також вони відповідають за галузі: вир-ва, фінан., маркетингу, труд. Реср.

Корп пристосована до великого вироб-ва.

Існують недоліки: статуні обмеження, подвійне оподаткування, труднощі врегулювання правової діяльності.

Концерн – найбільш поширена форма оюєднань, це статутний вид обєднання різних галузей промисловості, наук, торг, фін сектору, транспорту.

Для конц хар-не повна фін залежність один від одного або групи підпр. Пд-ці, які входять до складу концерну надають право центрального вирішення питання щодо:

  • Розміщення держ замовлень;

  • Отримання матер-них ресурсів;

  • Отримання капіталовкладень чи інвестицій;

  • Представ. Інтересів з ін.. відомствами.

Концерн має спец. Апарат управління дирекцію, якому звітують усі підприємства. Споч. В конц. Обєдн кіль-сть під з однаковою спеціальзац – це назив горизонт комбінування(інтеграції). З серед ХХст стали об’єм з різних галузей.

Рада директорів здійснює тактичне та поточне управ-ня вир-госп діяльності.

Сьогодні прагнучи мах свій прибут і підвищ конкуренто спроможність своїх товарів концерн відкривають дочірні компанії в інших країнах.

Критерії створення:

  • Диверсифікація;

  • Обєдн підпр. За єдиним технолог циклом.

Консорціум – статутне обєдн до яких входять ,як правил, підпр промисловості, фін сектора, буд, з метою розв’язання конкретних завдань. Це одна з форм об вир-ва та банк капіталів.

Консорціуми виникли як договірні банківські об’єднання.

Учасниками можуть бути як приватні, такі держ підпр, організації. Можуть обє і для проведження наук досліджень.

Всі учасники зберіг самостійність, але підпорядковані спільно створеному органу управління. Після виконання поставленої задачі консорц припиняє свою діяльність і може утворювати інший вид обєдн. Обюєдн є юр особою.

Ліківдація відбув за умов:

  • При домовленості учасників;

  • при зник-ні інтересу щодо проведе-я дільності;

  • при зменшенні учасників до оного;

  • при банкрутстві.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]