Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpori_EP.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
519.17 Кб
Скачать

58.Методологія ціноутворення.

Метод ціноутворення – спосіб формування ціни.

Можна виокремити такі методи ціноутворення:

  1. Витрати+прибуток = ціна. Може ще включати надбавки – q.

  2. За величиною фіксованого обсягу прибутку – спочатку задається обсяг випуску продукції та зазначається обсяг прибутку:

Ц=Взмін+ (Впост+П)/N, де N – обсяг випуску.

Змінні витрати беруть на одиницю продукції.

  1. Метод ціноутворення за рівнем поточних цін (конкуренції):

Ц=f(Ц1, Ц2, Ц3, …, Цn), де n – кіль-ть виробників аналогічної продукції.

Різновидом цього методу є встановлення цін в процесі проведення закритих торгів.

  1. Ціноутворення за рівнем попиту – чим більше попит, тим вища ціна.

  2. Метод установлення ціни стосовно базисного пункту : продавець вибирає конкретний район за базисний і збирає з усіх замовників транспортні витрати в сумі, що =вартості по­ставки з цього району незалежно від того, звідки насправді здійснюється відвантаження товару.

  3. Метод встановлення цін із прийняттям на себе витрат на поставку : під-во частково чи по­вністю бере на себе фактичні витрати на доставку товару з метою стимулювання надходження замовлень від покупців .

  4. За встановлення цін зі знижками підприємство-продавець змінює свою вихідну ціну та встановлює певну знижку з неї, ура­ховуючи дострокову оплату рахунків, закупівлю великого обсягу продукції або позасезонну її закупівлю тощо. Це дає змогу під-ву підтримувати більш стабільний рівень виробництва протя­гом року.

  5. Інші методи.

Названі методи застосовуються для визначення вихідної ціни, а далі зміна ціни залежить від застосовуваної цінової стратегії.

Види цінових стратегій:

  1. Стратегія високих цін – «зняття вершків».2Стратегія низьких цін – з метою подолання конкурентів.3.Стратегія проникнення на ринок – встановлення низьких цін на короткий термін.

59.Дохід підприємства, чинники, що впливають.

У результаті функціонування пром. п-ва, як і іншого субєкта підприємницької діяльності за певний період часу, утворюється кінцевий фінансовий результат. Фінансовий результат визначається шляхом співставлення отриманих за цей період доходів та сплачених витрат.

У фінансовій звітності п-ва фін результат може існувати у вигляді одного з двох прямо протилежних показників: прибутку або збитку.

Тобто, якщо доходи будуть перевищувати витрати – у вигляді прибутку, а якщо витрати будуть перевищувати доходи – у вигляді збитків.

Метою здійснення будь-якого бізнесу в ринковій економіці є, звичайно, отримання прибутку, тобто позитивного фін результату. Якщо на кінець фін періоду п-во отримало збиток – це може призвести до фін скрути, падіння ліквідності, скорочення вир-ва або навіть поставити п-во під загрозу банкрутства.

Таким чином, основними показниками фінансових результатів є доход і прибуток.

Прибуток – абсолютний показник, який характеризує ефективність діяльності підприємства.

Дохід – сукупність усіх грошових надходжень, отриманих підприємством від своєї господарської діяльності за певний період.

Отже, прибуток є показником позитивного фін результату підприємства.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]