Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpori_EP.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
519.17 Кб
Скачать

10.Основні засоби : поняття, характерні ознаки

основні засоби- засоби праці, які приймають багаторазову участь у виробничому процесі тривалий період, при цьому не змінюють своєї речової форми і переносять свою вартість на вартість нової продукції частинами в міру зношення.Основні фонди (засоби) поділяються на основні виробничі та основні невиробничі засоби. Основні виробничі засоби (ОВЗ) -засоби праці, які беруть участь у процесі виробництва упродовж тривалого періоду, при цьому не змінюють своєї натурально-речової форми і переносять свою вартість на вартість виготовленої продукції частинами. Джерелом простого відтворення ОВЗ є амортизаційні відрахування. Основні невиробничі фонди(ОНФ) за тривалістю використання (> 1 року) та характером перенесення вартості на продукцію подібні до ОВЗ, але вони не беруть безпосередньої участі у процесі виробництва. Джерелом їх відтворення є прибуток підприємства. До ОНФ відносять житлово-комунальні господарства, будинки відпочинку, спортивні табори, об'єкти соціально-побутового призначення. Класифікація ОЗ. Видова класифікація (застос. в бухобліку): 1. Земельні ділянки 2. Капітальні витрати на поліпшення земель 3. Будинки, споруди, передавальні пристрої 4. Машини та обладнання 5. Транспортні засоби 6. Інструменти, прилади, інвентар 7. Робоча і продуктивна худоба 8. Багаторічні насадження 10. Інші ОФ. Відповідно до податкового обліку ОЗ класифікують за функціональним призначенням на: 1. Перша група -будівлі, споруди, їх структурні компоненти та передавальні пристрої 2. Друга група -транспортні засоби, меблі, офісне обладнання, побутові електромеханічні прилади та інструменти, інформаційні системи та ін. машини для автоматичної обробки інформації. 3. Третя група -інші ОФ, включаючи с/г машини й знаряддя, робочу і продуктивну худобу, багаторічні насадження. Виділяють активну та пасивну частини ОФ. До активної частини відносять ОЗ, що беруть безпосередню участь у виробництві. До пасивної частини (будівлі, споруди) відносять ОФ, що забезпечують нормальне функціонування виробничого процесу, створюють умови для цього. Структура ОЗ. Функціональна (технологічна) структура ОФ -співвідношення різних груп ОФ у їх загальній вартості. Технологічна структура залежить від виробничих та матеріало-технічних особливостей галузі, технічного рівня виробництва, форм відтворення ОФ, форм суспільної організації виробництва. Галузева структура - співвідношення величини ОФ різних галузей у їх загальній вартості. Вікова структура- співвідношення різних вікових груп ОФ у їх загальній вартості.

11.Облік та оцінювання основних фондів. Види і суть оцінок.

Облік ОВФ ведеться у натуральному та вартісному виразі. Облік основних фондів у вартісному виражені називається їх оцінкою. Облік у натуральному виражені потрібен для визначення технічного складу ОВФ. Такий облік дає змогу визначити кількіснний склад основних фондів за їх марками та видами. Оцінка основних фондів — це грошовий вираз їх вартості. Вона потрібна для того, щоб правильно визначити загальний обсяг основних фондів, їх динаміку і структуру, розрахувати економічні показники господарської діяльності підприємства за певний проміжок.часу. Така оцінка проводиться з метою встанонлення ступеня зносу та планування витрат на оновлення, модернізацію та ремонт основних фондів.1) Первісна вартість основних фондів — це їх фактична вартість на момент введення в дію або купівлі. До її складу входять прейскурантна ціна придбання засобів праці, витрати, пов'язані з доставкою їх до місця використання та з монтажем, та інші витрати, передбачені для введення фондів в експлуатацію. С = Спридб. + Сдост. + Смонт. + Сін. : де Спридб — ціна придбання устаткунання; Сдост. — транспортні витрати на його доставку; Смонт. — витрати пов'язані з монтажем устаткування; Сін. — інші витрати, пов'язані з уведенням основних фондів у дію. Залишкова вартість -різниця між вартістю, за якою об'єкт ОФ був занесений на баланс та сумою зносу. Залишкова вартість ОФ на час вибуття їх з експлуат. наз. ліквідаційн. вартістю. Показники ліквідаційної вартості є розрахунковими (приблизними). П-во здійс переоцінку об'єктів ОФ, якщо їх залишкова вартість значно (>10%) відрізн. від справедливої вартості на дату складання балансу. Переоцінена вартість та сума зносу об'єкта визначаються множенням на індекс переоцінки, що обчислюється діленням справедливої вартості об'єкта на його залишкову вартість. 3) ліквідаційна вартість- вартість яка визначається перед введення в основних засобів в експлуатацію- кошти які очікує отримати підприємство від реалізації основних засобів після закінчення строку їх використання.4) Справедлива (реальна) вартість - сума, за якою цей об'єкт може бути обмінений у разі здійсн. угоди між компетентними, обізнаними, заінтерес. та незалежн. сторонами. Справедливою вартістю в більшості випадків є ринкова варт. ОФ 5) Відновлена вартість - сума коштів або інших форм компенсації, яку необх. було б витратити для придбання (або створення) такого самого засобу праці на дату складання звітност

12 знос основних засобів. Види зносу

Знос ОФ- втрата ними своєї вартості. Розрізняють знос фізичний та моральний. Фізичний знос- це втрата ОФ своєї первісної споживної вартості, яка обумовлена не тільки їх функціонуванням, а й бездіяльністю (руйнування від атмосферного впливу, корозії). Внаслідок фізичного зносу ОФ погіршуються їх техніко-економічні та соціальні характеристики -знижується продуктивність, збільшуються експлуатаційні витрати, змінюється режим роботи тощо. На фізичний знос впливають якість ОФ, їх технічна досконалість, особливості технологічного процесу, режим роботи, організація догляду, якість і своєчасність ремонту, ступінь захищеності від зовнішніх умов (вологості, кислотності тощо). Розрізняють функціональний знос та фізичний знос під дією сили природи ( підвищення вологи, кислотності), а також фізичний частковий ( усувний ) та фізичний повний знос ( не усувний)

Рівень зносу ОФ та оцінку їхньої придатності визначають під час інвентаризації та переоцінки ОФ. Коефіцієнт фізичного зносу:

або Де ∑А - сума амортизаційних відрахувань від початку експлуатації; ОФп - первісна вартість ОФ; -витрати на капітальний ремонт ОФ від початку їх експлуатації. В к.р.- витрати на капітальний ремонт ОФ від початку їх експлуатації

Відсоток фізичного зносу можна визначити за ф-лою:

де Тф, Тн- фактичний та нормативний строк служби ОФ, Л- ліквідаційна вартість ОФ у відсотковому виразі

Чинники які впливають на швидкість фізичного зносу:

  • інтенсивність експлуатації;

  • своєчасність та якість ремонту;

  • Конструкторські характеристики

Моральний знос -зменшення вартості ОФ під впливом підвищення продуктивності праці в галузях, що виробляють засоби праці, а також у результаті створення нових, більш продуктивних і економічно вигідних машин та устаткування.

Моральний знос виявляється в двох формах: перша -знецінення старих засобів у результаті зниження вартості їх відтворення та друга - знецінення старих ОФ як наслідок створення нових, більш ефективних.

Коефіцієнт морального зносу першої форми:,

де Св, Сп- відновлена та первісна вартість ОФ.

Коеф. мор. зносу другої форми:,

Де ОФз, ОФп - повна вартість застосовуваного та нового засобу праці.

Пз, Пн- продуктивність чи інший пріоритетний експлуатаційний показник тих самих засобів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]