Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpori_EP.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
519.17 Кб
Скачать

47. Тарифна і нетарифна с-ма оплати праці.

Не тарифна с-ма: використ на малих п-вах.:(Договірна і бальна с-ми)

Тарифна система - сукупність показників що використовуються для диференціації в оплаті працівників в залежності від рівня їх кваліфікації і складності виконуваних робіт.

Елементи тарифної системи:

Тарифна ставка - величина оплати праці робітника, який виконує роботу відповідного тарифного розряду, за одиницю відпрацьованого роб часу при 100% виконанні норми.

Тарифна сітка - сукупність тарифних розрядів та відповідних їм тарифних коефіцієнтів.

Тарифний розряд - показник, який характеризує складність виконаної роботи і рівень кваліфікації робітника. Чим ↑ розряд, тим ↑ кваліфікація.

Тарифний коефіцієнт - показує у скільки разів тарифна ставка вищого розряду більша порівняно з 1 розрядом. Зар.плата 1 розряду розраховується на базі мінімал зар.плати.

Тарифно-кваліфікаційні довідники - містять перелік всіх видів робіт по галузям із зазначенням групи їх складності. (бувають ТКД посад, керівників, спеціалістів, службовців; ТКД професій, робіт).

Система посадових окладів - використовується для обчислення зар.плати працівників управлінського персоналу.

48. Фонд оплати праці, його складові. Визначення середньої з.П. Та середнього доходу.

Джерелом виплати з.п. є фонд оплати праці – загальна сума грошових коштів, направлена на оплату праці робітників і управлінського персоналу п-ва за визначений обсяг виконаної роботи або виробленої прод, а також на оплату невідпрацьованого часу, який підлягає оплаті відповідно до чинного законодавства. Його формують на кожному підприємстві згідно Інструкції зі статистики з.п., яка затверджується міністерством статистики та мін. Економіки. Згідно цієї інструкції фонд з.п. складається з фонду основної з.п. та фонду додаткової з.п. Фонд основної з.п. включає:1. З.п. обчислена за тарифними ставками, посадовими окладами та відрядними розцінками. 2.Вартість продукції, яка видана працівникам при натуральній формі оплати праці (наприклад у сільському господарстві).3.Оплата праці за час перебування у відрядженні. Фонд додаткової з.п.: 1.Надбавки та доплати до тарифних ставок посадових окладів, які передбачені законодавством (суміщення посад, виконання обов’язків тимчасово відсутніх працівників, робота у нічний час, за знання іноз мови, за науковий ступінь).2.Премії та винагороди (за вислугою років, за роботу у святкові дні, за підвищення продуктивності праці).3.Оплата щорічних відпусток (або компенсація за невикористану відпустку), оплата навчальних відпусток, оплата працівикам-донорам (дні здачі аналізів, здачі крові, відпочинку після здавання крові).4.Оплата простоїв не з вини працівника.5.Оплата за час вимушеного прогулу або виконання нижче оплачуваної роботи. Інші заохоч-ні та компенсаційні виплати: 1.Виплати і доплати не передбачені закон-вом.2.Премії (за підсумками року), за винахідництво, за раціоналізацію, за створення та освоєння нової техніки та технології, за виконання особливо важливих завдань.3.Матеріальна допомога, що має систематичний характер (на оздоровл. у зв’язку з еколог станом.). 4. Оплата обідів у їдальні.

Розрізняють годинний, денний, місячний, квартальний та річний фонд заробітної плати.

Середня з.п. = ФОП/СОЧ, де ФОП - фонд оплати праці, СОЧ -середньооблікова чисельність персоналу.

Середній доход = (ФОП+інші виплати п-ва)/ СОЧ. Визначається тільки за 1 рік.

Методи формування ФОП – нормативний (забезпечує розрахунки ФОП, вихідячи зі стабільних за роками витрат з/п з рахунку на одиницю виробленої продукції, або виконаної роботи. Використання забезпечує безпосередню залежність величини фонду від запланованого підвищення обсягу в-ва продукції. Величина ФОП визначається абсолютними темпами росту продуктивності праці Фп(річний план) , де - величина з/п, - приріст продуктивності праці, І – приріст з/п в розрахунку на 1% )

Розрахунковий – більш детальний для визначення планового ФЗП. Величина фонду визначається за сумою розцінок з оплати праці за кожну операцію, на в-ві одиниці виробу, помноженій на кількість виробів.

  • Планова відрядна система Фп=

  • Відрядно-преміальна Фп=

  • Відрядно-прогресивна

  • Фп=

- плановий обсяг в-ва продукції.

- пряма відрядна розцінка за операцію.

- Плановий процент підвищення прямої відрядної розцінки

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]