Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpori_EP.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
519.17 Кб
Скачать

26. Розширене відтворення оз

Розширене відтворення ОЗ здійсн у таких напрямках:

  1. Б-цтво нових п-ств

  2. Розширення діючого п-тва (б-цтво нових цехів, розширення діючих, розширення приміщення)

  3. Реконструкція а техн переоснащення, яке може супроводж модернізацією. Вваж, що цей напрям є найб прогресивним  45% кап інцест спрям на реконструкцію.

На розширене відторення йде  30%.

15-20% на нове б-цтво.

27. Види економічної ефект капіт інцест.

ЕФ капіт.інвест.- визначається а стадії проектування, визначпроек економ ефективність.Після здійснення інвестування, коли об’єкт введений в дію на стадії його експлуатації визначається фактична економічна ефективність.

У зв’язку з цим розрізн:

Проектне еф кап інв. – обчислюється на стадії виникнення ідеї

Фактична еф – на стадії введення в експлуатацію.

Вони не співпадають. На практиці фактична еф вища.

Розрізняють загальну еф (абсолютну) капіт інв та порівняльну еф.

Загальна ек еф (абсолютна) капіт інв. ПОКАЗНИКИ:

Коеф економ еф кап інв.: Ер=∆П(приріст приб)/К →для діючих п-ств. Ер=П(річний приб)/К(заг коеф кап витр)→для нових п-ств

Ер=Со(витр на в-цтво до кап інв)-С1(після кап інв)→(економія у витратах)/К. Ер=(Со-С1)*Q/К

Термін окупності: обернений показник до попереднього. Токупн=1/Ер=К/∆Т→показ за який пер окупляться наші інв..

Крім розрахункових коеф ек еф терміну окупності існують нормативні кофе ек еф, які розрах дер установами в середньому по галузі→показують середню прибутковість по галузях. Ен=0,13-0,2.

Розрахунковий коеф ек еф порівнюється з нормативним. Ер≥Ен>Ер. Якщо Ен>Ер→наше вкладення нееф. Якщо Ер≥Ен→ вкладення еф. Тн=1/Ен.

Порівняльна ек еф кап інв. обчисл, коли є декілька варіантів вкладень. Вибрати можемо лише 1.

Порівняльна ек еф кап інв визнач за допомогою Ф-ли приведених в-т(зведених). Має такий вигляд:Сі+Ен*Кі→мін

Сі - витр на в-цтво по і-му варіанту (і від 0 до 1)

Ен – нормат коеф еф тої галузі де обир

Кі – капіт витр по і-му варіанті.

Сі і Кі потрібно брати питомі, тобто з розрахунку на 1 продукції.

Варіант, по якому приведені витр найменші→найбільш доцільний

28. Немат рес(нр): поняття, види, їх х-ка.

Нематер. ресурси це складова част. потенціалу підп-ва, здатна забезпечув. економ. Користь (ефект) протягом відносно тривалого періоду (більше 1року), але при цьому позбавлена матеріального змісту (форми). Ознаки: тривал. час викор., відсутн. теорет. основи, немає чітких оцінок екон. надходжень від їх використ.Нематер. рес-си інтерпрет. як об’єкти інтелект. власності. І. Обєкти пром. власн:Винахід це рез-тат творчої д-ті люди­ни в будь-якій галузі технології. Об'єкти вина­ходу: пристрій — машина, мех-м, прилад тощо, які хар-ся наявністю конструктивних елементів та зв'язків між ними, їхнім взаємним розташув., формою викон., параметр. елементів і матеріалів, з котрих їх виготовлено; речовина — індивід хімічні сполуки, композиції, продукти ядерн. перетвор., які хар-ся якісними й кількісн. ознаками; штам мікроорганізму, культура клітин рослин і тварин — культури бактерій, мікроскоп. гриби, дріжджі, мікроорганізми, тощо. Умови патентоспром. винаходу: новизна, наявність винахідницького рівня, промислова рпидатність.Корисна модель — це рез-тат творчої д-ті людини, об'єктом якої може бути конструкт. виріш пристрою або його складових частин. Їхнім предметом є тільки конструктивне вирішен­ня пристрою. Промисловий зразок рез-тат творчої д-ті людини в галузі художн. конструювання. Це нове художньо-конструк. виріш. виробу, в якому досягається єдність тех­нічних та естетичних властивостей.Знаки для товарів і послуг - ори­гін. Познач., з допом. яких товари і послуги одних осіб відрізняють від однорідн. тов. і посл. інших осіб. Гол. завд. тов. знака полягає в ідентифікації тов. та його вир-ка на ринку. Тов знак при цьому виконує дві функції: реклам. товару та гарант. його якості.Зазначення походження товару як об'єкт промисл. вл-ті може бути двох видів: просте та кваліфіковане. Просте — це будь-яке словесне чи графічне познач., що прямо чи опосередко­в. вказує на географ. місце походж. тов. Кваліфіковане охоп­лює: назву місця походж. товару; географ. зазнач. походж. товару. Фірмове найменування це стале познач. підп-ва або окремої особи, від імені якої здійсн. виробн. або ін. д-ть. Фірмове найменув. викор-ся для розпізнавання підпр-в і виокремл. їх з-поміж інших. ІІ.об'єкти, що охорон. авторським правом, належать як оприлюдн, так і неоприлюд. твори в гал. науки, літ-ри і мист-ва. Авт. право не пошир. на:офіц. докум. (закони, укази, постанови, судові ріш.,тощо);держ. символ та знаки (прапори, герби, ордени, грошові знаки);твори народн. творч;повідомл. про новини дня, поточні події, що мають ха­рактер звичайної прес-інформації; Комп'ютерна програма- об'єктивна форма подання сукупності даних та команд, признач. для забезпеч. функціонув. електронних обчислюв. машин.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]