Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpora_iz_zemelnogo_prava.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
1.15 Mб
Скачать

113.Поняття, види та функціональне використання земель природно-заповідного фонду.

Пр.режим земель природно-заповідного фонду врег. Як зем.так еколог.законод. -ЗУ “Про охорону навколишнього природного середовища”“Про природно-заповідний фонд України”, ПКМ“Про затвердження Порядку розроблення проектів землеустрою з організації та встановлення меж територій природно-заповідного фонду, іншого природоохоронного, оздоровчого, рекреаційного та історико-культурного призначення”

Землі природно-заповідного фонду - це ділянки суші і водного простору з природними комплексами та об'єктами, що мають особливу природоохоронну, екологічну, наукову, естетичну, рекреаційну та іншу цінність, яким відповідно до закону надано статус територій та об'єктів природно-заповідного фонду

Класифікація територій та об'єктів природно-заповідного фонду України

До природно-заповідного фонду України належать:

  1. природні території та об'єкти - природні заповідники, біосферні заповідники, національні природні парки, регіональні ландшафтні парки, заказники, пам'ятки природи, заповідні урочища;

  2. штучно створені об'єкти - ботанічні сади, дендрологічніпарки, зоологічні парки, парки-пам'ятки садово-паркового мистецтва.

Заказники, пам'ятки природи, ботанічні сади, дендрологічні парки, зоологічні парки та парки-пам'ятки садово-паркового мистецтва залежно від їх екологічної і наукової, історико-культурної цінності можуть бути загальнодержавного або місцевого значення.

Залежно від походження, інших особливостей природних комплексів та об'єктів, що оголошуються заказниками чи пам'ятками природи, мети і необхідного режиму охорони:

  • заказники поділяються на ландшафтні, лісові, ботанічні, загальнозоологічні, орнітологічні, ентомологічні, іхтіологічні, гідрологічні, загальногеологічні, палеонтологічні та карстово-спелеологічні;

  • пам'ятки природи поділяються на комплексні, ботанічні, зоологічні, гідрологічні та геологічні.

Для правового режиму земель природно-заповідного фонду характерні такі ознаки:

1.такі об’єкти призначені для здійснення природоохоронних заходів щодо особливо цінних природних об’єктів.

2.повністю або частково вилучення із господарського використання

3.заборон. будь-яка діяльність яка може або негативно впливає на стан природних комплексів чи об’єктів або перешкоджає їх використанню за цільовим признач.

4.внутр.фукнкціональне зонування земельної ділянки.

5.такі землі можуть перебувати у державній, комунальній ,приватній власності.

6.мають особливий порядок управління ім. охорони

7.потреб.особл.охорони.

8.встан.пільговий режим оподаткування ( більшість об’єктів звільнені від оподаткування)

9.включені в національну екологічну мережу Укр..(зараз формується. Відсутнє фінансування)

Території та об'єкти природно-заповідного фонду з додержанням вимог, встановлених Законом та іншими актами законодавства України, можуть використовуватися:

  • у природоохоронних цілях;

  • у науково-дослідних цілях;

  • в оздоровчих та інших рекреаційних цілях;

  • в освітньо-виховних цілях;

  • для потреб моніторингу навколишнього природного середовища.

Встановлені частиною першою цієї статті основні види використання, а також заготівля деревини, лікарських та інших цінних рослин, їх плодів, сіна, випасання худоби, мисливство, рибальство та інші види використання можуть здійснюватися лише за умови, що така діяльність не суперечить цільовому призначенню територій та об'єктів природно-заповідного фонду, встановленим вимогам щодо охорони, відтворення та використання їх природних комплексів та окремих об'єктів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]