Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Теорія журналістики.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
420.35 Кб
Скачать

81. Функція критики та контролю.

Є такі автори, котрі не визнають функцію ЗМІ критики та контролю. Тому що тільки народ, кажуть вони, нація, а не працівники ЗМІ, можуть і повинні критикувати тих, хто стоїть при владі. Але ж для цього є функція артикуляції. Ця думка діаметрально протилежна американським відносинам суспільства із ЗМІ, і навіть німецькі та швейцарські суди добре ставляться до функції критики та контролю. Згідно з цим, ЗМІ повинні виконувати функцію громадського контролю. Вони повинні наглядати за роботою усіх, хто має владу, через виробництво гласності з передачею інформації. Через це ЗМІ не стають офіційною «четвертою владою», тому що державні гілки влади легітимізуються під час виборів, чого немає у випадку із ЗМІ. Але ж вони все-таки є владою, силою, і ця влада дає їм можливості стежити за діями урядовців у політиці та в економіці.

82. Характеристика критеріїв цінності інформації.

Новизна. Повідомлення, вже відоме споживачеві, не принесе йому користі. Навряд чи, скажімо, один і той же звіт пресової агенції читач почне вивчати у різних газетах. Достовірність. Вона розуміється як точність (ступінь наближення до реального «прототипу» повідомлення) і як повнота (розкриття змісту і значення того, що відбувається). Доступність. Радіопередача незнайомою мовою не принесе ніякої користі, як і балетний спектакль для незрячих або філософська дискусія («Бути чи не бути») у дитячому садку. Своєчасність. Запізніле штормове попередження явно не допоможе тонучому кораблеві. З іншого боку, надмірна деталізація плану роботи на тривалу перспективу заважає застосовувати його у несподіваних ситуаціях, які можуть виникнути. Відповідність запитам споживача. Крім того, що аудиторія не потребує даної інформації, вона часом і не настроєна на сприйняття нових фактів. Великі мислителі і художники минулого, ніби випередивши у своїй творчості час, часто не знаходили прижиттєвого визнання.

83. Характеристика основних видів інформаційної діяльності.

Основними видами інфо діяльності є одержання, використання, поширення й зберігання інформації. Одержання інфо – це придбання й накопичення відповідно до чинного законодавства України документованої або публічно оголошуваної інфо громадянами, юридичними особами або державою. Використання інфо – це задоволення інформаційних потреб громадян, юридичних осіб і держави. Поширення інфо - це розповсюдження, обнародування, реалізація у встановленому законом порядку документованої або публічно оголошуваної інфо. Зберігання інфо – це забезпечення належного стану інфо і її матеріальних носіїв. Одержання, використання, поширення й зберігання документованої або публічно оголошуваної інфо здійснюється у порядку, передбаченому цим Законом та іншими законодавчими актами в галузі інфо.

84. Юридичні аспекти права на комунікацію. (вопрос 29 – законодавча база, ку, єк)