Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Теорія журналістики.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
420.35 Кб
Скачать

78. Функції журналістики.

Функція (від латинського function) означає діяльність, здійснення, виконання. Москаленко виділив п'ять функцій преси: організаторську, виховну, пропагандистську, контрпропагандистську і соціологічну. Найбільш повно на сьогодні функціональна концепція журналістики викладена в книзі американського ученого Деніса Маккуейла "Вступ до теорії масової комунікації" (1987). Він запропонував таку схему функцій журналістики. Вона зобов'язана: 1. Інформувати: забезпечувати інфо про події в країні й світі; сигналізувати про стосунки з владою; 2. Корелювати: пояснювати, інтерпретувати і коментувати зміст подій та новин; забезпечувати підтримку існуючої влади і норм; Забезпечувати спадковість: виражати панівну культуру и визнавати субкультури і нові культурні впливи; формувати й підтримувати спільність цінностей. Розважати: забезпечувати розваги, відволікання, засоби розслаблення; знижувати напруженість у суспільстві. Мобілізувати: в громадських цілях проводити кампанії, що стосуються питань політики, війни, економічного розвитку, зайнятості, іноді релігії .

79. Функції кореляції і реклами .

Кореляцією вважається взаємодія між редакцією будь-якого ЗМІ та його аудиторією у процесі погодження різних думок та точок зору. Це відбувається під час коментування працівниками ЗМІ подій та ситуацій у світі. Дуже важливо, що люди в цих складних подіях, непередбачених випадках або небезпечних ситуаціях шукають координати для орієнтування, підтримку у ЗМІ. Залежно від характеру ЗМІ ця функція використовується для створення громадської думки: одна партійна газета може видати полум’яні заклики до боротьби. Громадсько-правове радіо або телебачення, навпаки, повинні в більшій мірі передавати думки громадян, тим самим виконуючи свій громадянський обов’язок.

Функція реклами. У капіталістичній системі економіки ЗМІ є найважливішим носіями реклами. У Швейцарії, наприклад, 55 відсотків загальної суми, яку витрачають на рекламу, інвестується в періодичні ЗМІ, тоді як 45 відсотків припадає на такі види реклами, як пряма поштова розсилка, кіно та плакати. Реклама – це, без сумніву, також певний вид передачі інформації. Саме тому реклама вважається також функцією ЗМІ.

80. Функції обслуговування і розважання.

Обслуговування. ЗМІ повинні допомагати своїй аудиторії та приносити користь. Із матеріалів, що поширюють газети, радіо та телебачення, споживачі повинні отримувати практичну допомогу, корисні поради для свого буденного життя. Все, про що ми дізнаємося із ЗМІ (прогноз погоди, пробки на дорогах, забруднення навколишнього середовища, курси валют, де, коли, які відбудуться або відбулися заходи), полегшує наше буденне життя. Як в газетах та журналах, так і на телебаченні та радіо існують спеціальні служби порад, котрі допомагають своїм читачам, слухачам, глядачам вирішувати власні юридичні, освітні проблеми, радять, як зберегти здоров’я та навіть знайти робоче місце – все це дійсно має велике значення для багатьох людей. Розважальна. Багато людей чекають від ЗМІ передусім задоволення потреб в розвагах, відпочинку та розрядці. Вони бажають за допомогою ЗМІ хоч на мить відійти від круговерті буденності. Цю функцію виконують перш за все такі ЗМІ, як книга, ілюстрований журнал, бульварна газета, художній фільм, радіо та телебачення, меншою мірою класична газета. Існують дві концепції того, як ЗМІ можуть виконувати цю функцію. Одна концепція виходить з того, що ЗМІ віддають перевагу передусім кожній темі, котра має розважальну цінність. Інша концепція має на меті репрезентувати якомога більше матеріалів на політичну, економічну та культурну тематику, подаючи їх як розважальну інформацію. Саме звідси виникло поняття infotainment (інфо + розвага).