Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Теорія журналістики.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
420.35 Кб
Скачать

75. Сучасні теорії свободи преси та журналістської діяльності.

Американські науковці у книзі «Чотири теорії»: авторитарна – у цій моделі преса має завдання служити уряду та стабілізувати його панування. Преса тут існує залежно від виданих їй патентів, ліцензій, циркулярів. Функція критики тут не передбачена. Така система була, наприклад, у царській Росії. Це має місце і зараз – Сірія, Азербайджан; ліберальна – ЗМІ мають завдання служити суспільству у пошуках правди як партнер у дискусії, а не як захисник уряду та його пропагандистських намірів. Тут не має цензури, втручання в справи уряду або партії залишаються безкарними. Виконуєть ся функція контролю – преса є «четвертою владою». Сьогодні вона ще найбільш присутня США; соціально відповідальна – тут свобода преси не повинна бути свобою для меншості, відстоючи інтерси великого капіталізму. ЗМІ не повинні в цій системі постійно порушувати права окремих людей. Саме тоді після другої світової війни в Америці дійшли висновки, що потрібно обов’язково вимагати від системи ЗМІ виконання суспільних обов’язків, висловлювати різні точки зору та мати високі професійні стандарти; тоталітарна – тут публіцистика підлягає абсолютному контролю з боку пануючої партії та затиснута рамками правил подачі інфо та цензури, а також залежить від політики щодо громадян країни, яка має задовольнити партію. ЗМІ повинні тут виковувати лише позитивну функцію та допомогати виховувати народ згідно з цілями партії. Ця модель має свої корені з теорії преси Леніна.

76. Форми власності у сфері журналістської діяльності.

Закон України "Про державну підтримку засобів масової інформації та соціальний захист журналістів " Стаття 10. Державна і недержавна власність у сфері інформаційної діяльності .В Україні в інформаційній сфері функціонують суб'єкти всіх форм власності. Економічною основою та гарантом спрямування інфо діяльності на сприяння розвитку суспільства і держави, захисту національних інтересів України, розв'язанню соціально-економічних проблем, духовно-культурному збагаченню народу є державна і комунальна власність. ЗМІ та підприємства різних форм власності, які забезпечують інформаційну діяльність, є рівноправними. Монополізація ринків у сфері інфо діяльності не допускається. Недержавна власність у сфері інфо діяльності утворюється і розвивається шляхом заснування нових організацій, будівництва нової матеріально-технічної бази та придбання необхідного устаткування і обладнання за рахунок недержавного фінансування, а також шляхом приватизації окремих об'єктів. Допускається пайова участь, фінансова підтримка недержавних організацій, фізичних осіб у створенні нових об'єктів за участю державного фінансування на підставі угод, укладених з державними органами, при збереженні цих об'єктів під державним управлінням і гарантуванні майнових та організаційно-творчих прав пайовиків. Стаття 11. Особливості приватизації у сфері інформаційної діяльності Не підлягають приватизації ЗМІ та підприємства, які забезпечують інфо діяльність, якщо вони визнаються Верховною Радою України провідними в сфері інфо діяльності. Не можуть бути приватизовані майно редакцій друкованих періодичних видань органів державної влади, теле- і радіоорганізацій, інформаційних агентств, об'єкти матеріально-технічного забезпечення зв'язку, передачі електронної інформації та поліграфічні підприємства загальнодержавного значення. Органам місцевого самоврядування (власникам) дозволяється в процесі приватизації з урахуванням конкретних обставин та позиції трудових колективів комунальних засобів масової інформації і поліграфічних підприємств, їх спільних інтересів і фактичного внеску в створення об'єктів, які приватизуються, застосовувати норми як Закону України "Про приватизацію невеликих державних підприємств (малу приватизацію)", так і Закону України "Про приватизацію майна державних підприємств" з допущенням продажу трудовим колективам майна підприємств за їх балансовою вартістю, продажу акцій та створення відкритих акціонерних товариств, інших сприятливих для інформаційної сфери форм і умов приватизації. 77. Функції артикуляції, соціалізації, критики та контролю.

Артикуляції. ЗМІ повинні не тільки передавати те, що сказали «сильні цього світу», вони повинні бути «відображувачем думки безсловесних мас». Вони повинні також надавати людям можливість висловлювати власну думку, виражати повногласно їхні потреби, протести, їх радощі та турботи. Це відбувається тільки тоді, коли у розпорядженні аудиторії є спеціальний «форум думок» (наприклад, сторінка читацьких листів, «відкритий мікрофон»), та тоді, коли про думки людей щодо їхніх проблем журналісти дізнаються за допомогою інтерв’ю, шляхом розслідування та опитувань. Соціалізації - розуміється передача культурних здобутків, освітня функція ЗМІ. Оскільки до завдань преси належить передача зразків, цінностей та норм буття, котрі є гідними та можливими для людини, зо загальноприйняті у суспільстві, то ЗМІ таким чином соціалізують людину. ЗМІ повинні виконувати це завдання, не тільки передаючи інфо про те, що сталося, а так, щоб пояснити, зіставити, поглибити події року, тижня, висвітлити їх причини та показати важливі зв’язки між ними. Це означає, що вони аналізують події. Для цієї функції особливо підходять друковані ЗМІ, а також радіо та телебачення, котрі використовують такі технічні засоби, за допомогою яких можна глибше та ширше висвітлити потрібні теми. Критики та контролю. Згідно з цим, ЗМІ повинні виконувати функцію громадського контролю. Вони повинні наглядати за роботою усіх, хто має владу, через виробництво гласності з передачею інфо.