Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Теорія журналістики.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
420.35 Кб
Скачать

37. Організація діяльності друкованих змі.

Стаття 6. Діяльність друкованих засобів масової інформації. (Закон про пресу) Діяльність друкованих ЗМІ- це збирання, творення, редагування, підготовка інфо до друку та видання друкованих ЗМІ з метою її поширення серед читачів. Діяльність друкованих ЗМІ забезпечується самостійністю її суб'єктів у всіх видах відносин, пов'язаних із здійсненням їх прав і обов'язків. Втручання в діяльність друкованих засобів масової інфо поза межами, визначеними цим Законом, забороняється. Стаття 7. Суб'єкти діяльності друкованих ЗМІ. До суб'єктів діяльності друкованих ЗМІ належать засновник (співзасновники) друкованого ЗМІ, його редактор (головний редактор), редакційна колегія, редакція, трудовий колектив редакції, журналістський колектив, журналіст, автор, видавець, розповсюджувач. Засновник (співзасновники) може об'єднувати в одній особі редакцію, видавця, розповсюджувача. Редакція має право виступати засновником (співзасновником), видавцем, розповсюджувачем. Стаття 8. Право на заснування друкованого ЗМІ. Право на заснування друкованого ЗМІ належить: громадянам України, громадянам інших держав та особам без громадянства, не обмеженим у цивільній правоздатності та цивільній дієздатності; юридичним особам України та інших держав; трудовим колективам підприємств, установ і організацій на підставі відповідного рішення загальних зборів (конференції). Особа, яка заснувала друкований ЗМІ, є його засновником. Особи, які об'єдналися з метою спільного заснування видання, вважаються його співзасновниками. Стаття 11. Державна реєстрація друкованого ЗМІ. Друкований ЗМІ може видаватися після його державної реєстрації. Державній реєстрації підлягають всі друковані ЗМІ, що видаються на території України, незалежно від сфери розповсюдження, тиражу і способу його виготовлення. Заяви про державну реєстрацію друкованих ЗМІ подаються засновником (співзасновниками) до органів державної виконавчої влади, визначених Кабінетом Міністрів України.

38. Основні види інформаційної діяльності.

(Закон про інфо) Стаття 9. Основні види інформаційної діяльності. 1. Основними видами інфо діяльності є створення, збирання, одержання, зберігання, використання, поширення, охорона та захист інфо. Стаття 10. Види інформації за змістом: інфо про фізичну особу; інфо довідково-енциклопедичного характеру; інфо про стан довкілля (екологічна інфо); інфо про товар (роботу, послугу); науково-технічна інфо; податкова інфо; правова інфо; статистична інфо; соціологічна інфо; інші види інфо. Стаття 20. Доступ до інформації. 1. За порядком доступу інфо поділяється на відкриту інфо та інфо з обмеженим доступом. 2. Будь-яка інфоє відкритою, крім тієї, що віднесена законом до інфоз обмеженим доступом. Стаття 21. Інформація з обмеженим доступом. є конфіденційна, таємна та службова інфо.

39. Основні норми професійної етики журналіста.

1. Соціальна відповідальність журналіста. Журналіст несе відповідальність перед громадянами, а також перед суспільством у цілому в особі його конституційних інститутів за зміст своїх матеріалів, які пропонують ним для обнародування, за правдиве і своєчасне інфо громадськості про факти, явища і події, що мають суспільне значення. Забезпечення права громадян на інфо – найголовніший обов’язок журналіста. Забороняється використовувати ЗМІ для втручання в особисте життя громадян, посягання на їх честь і гідність, якщо це невиправдано з точки зору інтересів громадськості. 2. Правдивість і об’єктивність. Журналіст зобов’язаний правдиво й об’єктивно відображати дійсність шляхом точної і вичерпної інфо з тим, щоб громадськість могла на основі повідомлення одержати чітке уявлення про соціальні процеси, їх походження, суть і значення. 3. Сумлінність і чесність. Сумлінність журналіста передбачає скрупульозну перевірку фактів, точне відтворення даних, узятих із документальних та інших джерел і призначених для публікації. У разі помилки журналіст зобов’язаний негайно вжити заходів для виправлення її наслідків шляхом публікації спростування, вибачення і відшкодування моральних збитків потерпілому. 4. Вірність загальнолюдським цінностям. Визнаючи пріоритет загальнолюдських цінностей перед всіма іншими, журналіст виступає га гуманізм, мир, демократію, соціальний прогрес, права людини. 5. Професійна солідарність. Журналіст піклується про престиж професії, поважає честь і гідність колег, не допускає дій, які б завдали шкоди авторитету журналістики., бореться проти диктату преси інших країн.