Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
педагогика шпор.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
07.09.2019
Размер:
952.83 Кб
Скачать

8. Види контролю знань.

Попередній контроль забезпечує діагностичну функцію. Зазвичай проводиться на початку року або семестру для виявлення попередніх знань із дисциплін чи ряду дисциплін з метою диференційованого підходу до подальшої роботи педагогів з учнівською молоддю.

Поточний контроль проводиться регулярною, на всіх етапах процесу навчання. Головною його мета – одержання постійної інформації про забезпечення якості знань.

Тематичний контроль – оцінювання знань учнівської молоді після вивчення певної теми конкретної дисципліни.

Періодичний контроль – найчастіше це ректорська або директорська або інспекторська перевірка. Має значення для координування і підвищення якості знань.

Підсумковий контроль – це той контроль, що забезпечує всебічну перевірку знань (екзамен, залік)

Самоконтроль дозволяє кожному правильно оцінити свої дії, внести необхідні зміни, передбачити наслідки власної навчальної діяльності.

9.Визначення педагогіки.

Педагогіка – наука про освіту, навчання, виховання.

Предметом педагогіки є дослідження розвитку людини і формування її як особистості у процесі навчання та виховання, розробка теорії і методики забезпечення відповідного процесу.

Основним завданням є: 1.дослілдження і розробка теоретичних основ освіти, навчання, виховання, управління освіти закладами;

2.визнач. закономірностей розвитку особистості в умовах спеціально – організованого навчально-виховного процесу;

3.вдосконалення змісту освіти;

4.розробка і впровадження в практику новацій, які стосуються навчання і виховання учнівської молоді та керівництва цими процесами.

Педагогіка як наука розкриває суть навчання та виховання учнівської молоді, теоретичних основ змісту і методів їх забезпечення, формулює педагогічні закони й закономірності, узагальнює й обґрунтовує педагогічний досвід, прогнозує результати педагогічного процесу, розробляє техніку впливу на особистість з метою її вдосконалення.

Педагогіка як мистецтво передбачає теоретичний і прикладний рівні. Педагогічна праця вимагає розвитку майстерності. Яка допомагає освітнянину вивести свою щоденну працю на рівень мистецтва, яке є неповторним та індивідуальним. Для цього потрібно не тільки постійно поповнювати знання, а й вдосконалювати педагогічну техніку, працюючи з вланим голосом, мімікою, жестами, рухами, позами і т.д.

10.Визначення поняття «зміст освіти».

Зміст освіти — це чітко окреслене коло знань, умінь, навичок і компетенцій, якими людина оволодіває шляхом навчання у навчальному закладі або самостійно. Він містить систему наукових знань про природу, суспільство, людське мислення, культуру та практичних умінь і навичок, необхідних для життєдіяльності людини. Зміст освіти в цілому має сприяти розв´язанню генерального завдання — формуванню гармонійної, всебічно розвиненої особистості.

Коли йдеться про зміст освіти, який лежить в основі професійної підготовки, то мається на увазі, що він орієнтований на формування професійної і загальної культури фахівців у широкому розумінні.

Зміст освіти (загальної, політехнічної, професійної) не є сталою величиною. Він змінюється залежно від рівня розвитку науки, соціально-економічного, культурного стану суспільства з урахуванням потреб освітньої підготовки молоді та перспектив соціального й економічного розвитку країни.

Зміст освіти закріплюється державними документами та навчально-методичними комплексами. Це навчальні плани, навчальні програми, підручники, посібники.

11 Система освіти України 

це сукупність навчально-виховних і куль­турно-освітніх закладів, наукових, науково-методичних і мето­дичних установ, науково-виробничих підприємств, державних і місцевих органів управління освітою та самоврядування в галузі освіти, які згідно з Конституцією та іншими законами України здійснюють освіту і виховання громадян. Функціонування сис­теми освіти забезпечується державою. У статті 53 Конституції України визначено: "Держава забезпечує доступність і безоплат­ність дошкільної, повної загальної середньої, професійно-тех­нічної, вищої освіти в державних і комунальних навчальних за­кладах; розвиток дошкільної, повної загальної середньої, поза­шкільної, професійно-технічної, вищої і післядипломної освіти, різних форм навчання; надання державних стипендій та пільг учням і студентам".