Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Страхування - шпори.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
27.04.2019
Размер:
609.79 Кб
Скачать

1. Ліцензування страхової діяльності.

Ліцензування — видача страховим ор­ганізаціям ліцензій (дозволів) на право проведення тих чи інших видів страху­вання. В Україні ліцензування страхової діяль­ності уповноважений здійснювати Державний Комітет з регулювання фінансових послуг.

Державний Комітет з регулювання фінансових послуг видає страховикам ліцензію на проведення конкретних видів страхування.

Страховики, які отримали ліцензію на страхування життя, не мають права займатися іншими видами страхування. Ліцензії на проведення страхування життя видаються без зазначення в них строку дії. Кабінет Міністрів України встановлює розмір плати за видачу ліцензій на проведення конкретних видів страхування.

Керівниками страховика (голова виконавчого органу та головний бухгалтер страховика) мають бути дієздатні фізичні особи. Голова виконавчого органу страховика або його перший заступник повинен мати вищу економічну або юридичну освіту, а головний бухгалтер страховика повинен мати вищу економічну освіту.

Для одержання ліцензії страховик подає до Державного Комітету з регулювання фінансових послуг заяву, до якої додаються:

  • копії установчих документів та копія свідоцтва про реєстрацію;

  • довідки банків або висновки аудиторських фірм (аудиторів), що підтверджують розмір сплаченого статутного фонду;

  • довідка про фінансовий стан засновників страховика, підтверджена аудитором (аудиторською фірмою), якщо страховик створений у формі повного чи командитного товариства або товариства з додатковою відповідальністю;

  • правила (умови) страхування;

  • економічне обгрунтування запланованої страхової (перестрахувальної) діяльності;

  • інформація про учасників страховика, голову виконавчого органу та його заступників, копія диплома голови виконавчого органу страховика або його першого заступника про вищу економічну або юридичну освіту, копія диплома головного бухгалтера страховика про вищу економічну освіту, інформація про наявність відповідних сертифікатів у випадках, передбачених Державним Комітетем з регулювання фінансових послуг

Уповноваженизобов'язаний розглянути заяву страховика про видачу йому ліцензії у строк, що не перевищує 30 календарних днів з часу одержання всіх передбачених цією статтею документів.

Про внесення змін у зазначені у цій статті документи страховик зобов'язаний повідомити Державний Комітет з регулювання фінансових послуг в десятиденний строк з часу реєстрації цих змін у встановленому порядку.

Підставою для відмови у видачі юридичній особі ліцензії на здійснення страхової діяльності може бути невідповідність документів, що додаються до заяви, вимогам чинного законодавства України.

Про відмову у видачі ліцензії Уповноважений орган повідомляє юридичну особу в письмовій формі з зазначенням причини відмови.

Спори про відмову у видачі або відкликанні ліцензії розглядаються у судовому порядку.

2. Основні принципи тарифної політики у страхуванні.

СТРАХОВИЙ ТАРИФ - ставка страхових платежів з одиниці страхової суми або об'єкта страхування за певний період. Страховий тариф складається з нетто-ставки і навантаження, їх сума дорівнює брутто-ставці. Страхові тарифи з обов'язкових видів страхування затверджуються державою, добровільних - визначаються страховиками.

Страховик розраховує страхові тарифи виходячи з того, що страхових премій, обчислених на основі цих тарифів, має бути достатньо, аби, по-перше, він міг виконати свої зобов'язання пе­ред страхувальниками з конкретних видів страхування (тобто провести виплати), а по-друге — покрити витрати на утримання страхової компанії і дістати прибуток.

Тариф-нетто безпосередньо виражає ціну страхового ризику, призначений для здійснення страхових виплат, забезпе­чує створення страхового фонду та резервного фонду, які форму­ють страхові резерви (технічні резерви). Навантаження покриває витрати страховика на ведення страхової справи, витрати на фінансування превентивних за­ходів та забезпечує заплановану норму прибутковості.

Страхові компанії можуть проводити три різні види тарифної політики:

  1. Агресивна – страховики розраховують страхові тарифи, які значно менші вартості ризику, а відповідно й вужчі можливості формування страхових (технічних) резервів. Найчастіше використовуються нові компанії, які щойно з’явилися на ринку.

  2. Поміркована - страховики розраховують страхові тарифи, які відображають реальну вартість ризику. Використовують серйозні і відповідальні за своїми зовов’язаннями компанії.

  3. Консервативна - розраховують страхові тарифи, які значно перевищують реальну вартість ризиків.

Чим нижча частка нетто-ставки у брутто-ставці, тим консервативніша тарифна політика страховика.