Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Страхування - шпори.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
27.04.2019
Размер:
609.79 Кб
Скачать
  1. Прибуток страхових організацій та джерела його формування.

Різниця між доходами та витратами створює фінансовий результат діяльності страхової компанії.

Фінансовий результат діяль­ності страховика - це кінцевий підсумок його діяльності за пев­ний період з приводу формування доходу і відповідних фондів фінансових ресурсів та їх використання. Фінансовий результат включає два елементи:

– прибуток (збиток);

– приріст (відплив) резерву внесків.

Позитивний фінансовий результат відображає прибуток, не­гативний- збиток. Отже, прибуток, як фінансовий результат діяль­ності страховика, представляє собою результат використання до­ходу на відшкодування понесених ним витрат за певний період ча­су. Тобто відбувається зіставлення доходів та витрат страховика.

Приріст резервів внесків має цільове призначення. Хоча в період зберігання на рахунках страхової компанії може бути ви­користаний як джерело інвестицій в економіку держави.

Отримання прибутку є однією із цілей страхування як виду бізнесу з метою забезпечення розвитку організації, покращення добробуту акціонерів та власників, соціального захисту працівників та їх заохочення. Проте при формуванні прибутку страховика мова йде про перерозподільчі відносини у суспільстві. Найпершим джерелом отримання прибутку є норма прибутку, яка закладена в страховому тарифі і забезпечує рента­бельність страхових операцій. Іншими джерелами отримання прибутку - є надходження від всіх видів діяльності страховика.

Аналогічно доходам страховика його прибуток скла­дається із:

– прибутку від страхових операцій;

– прибутку від нестрахових операцій

– інвестиційної діяльності та іншої звичайної діяльності;

– прибутку від надзвичайної діяльності.

Прибуток також є одним із основних показників результа­тивності діяльності підприємств. Як абсолютний показник, він характеризує ефективність діяльності страхової компанії, хоч і неоднозначне.

Головними показниками ефективності фінансово-госпо­дарської діяльності страховика є її рівень фінансової стійкості, платоспроможності, рентабельності та надійності, які дозволя­ють обрати „свою" страхову компанію.

Задача

Які засоби впливу повинна застосовувати Державна комісія з регулювання ринків фінансових послуг при таких порушень страхового законодавства:

1. в добровільних видах страхування замість договору застосовується лише страховий поліс; (штраф)

2. страхова компанія безпідставно відмовила страхувальнику у виплаті страхового відшкодування; (відкликання ліцензії)

3. страхова компанія здійснює один з видів страхування без ліцензії на нього; (штраф 5000 неоподатковуваних мінімумів)

4. страхова компанія помилково зменшила страхове відшкодування на 2 тис.грн.; (штраф)

5. страхова компанія протягом року двічі затримувала надання інформації і один раз подала недостовірну інформацію; (штраф 1000 неоподатковуваних мінімумів)

6. страхова компанія двічі не виконала рішення органу нагляду про усунення порушень страхового законодавства (штраф 500 неоподатковуваних мінімумів).

Білет № 19