Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Страхування - шпори.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
27.04.2019
Размер:
609.79 Кб
Скачать

2. Розрахунок збитку та страхового відшкодування.

Методика визначення збитку та страхового відшкодування залежить від об'єкта страхування, суб'єкта трахування,стихійного.

Розмір збитку і сплати страхового відшкодування визначають у такій послідовності: 1) установлюють факт страхового випадку; 2) визначають розмір збитку і страхового відшкодування, скла­дають страховий акт про страховий випадок; 3) здійснюють страхову виплату.

При пошкодженні, загибелі або крадіжці майна страхувальник має протягом одного — трьох днів подати заяву про страховий випадок, зазначивши в ній, коли, де, за яких обставин і яке майно загинуло або було пошкоджене чи викрадене.

Страхова компанія, визнавши, що подія, яка призвела до заги­белі або пошкодження майна, є страховим випадком, протягом п'яти — десяти днів з моменту отримання заяви від страхуваль­ника повинна скласти страховий акт, відбивши в ньому факт, причини та наслідки страхового випадку, а також визначивши роз­міри збитку та страхового відшкодування.

Розмір збитку в разі загибелі (руйнування) будівель, споруд та іншого майна, яке належить до основних засобів, визначається виходячи із залишкової вартості, оцінної вартості і виключенням вартості залишків, а в разі пошкодження згаданих будівель, спо­руд тощо — на основі вартості відновлення (ремонту) і в межах страхової суми. До суми збитку входять також втрати від пошкодження майна внаслідок заходів, що вживалися для його ряту­вання. Після розрахунків розміру збитку визначають розмір страхо­вого відшкодування.

Більшість компаній страхове відшкодування виплачують про­тягом 15 днів від дня складання акта про загибель (пошкоджен­ня) застрахованого майна й одержання всіх необхідних докумен­тів від компетентних органів.

У разі загибелі (пошкодження) майна страхове відшкодування визначається таким відсотком від суми збитку, в якому майно бу­ло застраховане. Якщо внаслідок страхового випадку знищено велику кількість майна і протягом встановленого строку неможливо зробити но­вий розрахунок розміру збитку, то на підставі письмової заяви страхувальника страхова компанія може виплатити йому аванс у розмірі 50 %.

Із суми страхового відшкодування вираховуються:

• франшиза (безумовна);

• виплачений страхувальникові аванс;

• чергові платежі (в разі несплати

Не підлягають відшкодуванню збитки:

• завдані внаслідок перебігу процесів, яких не можна уникну­ти в роботі або таких, що природно випливають з них (корозія, природне спрацювання та інші природні властивості окремих пред­метів);

• завдані через те, що страхувальник не вжив належних захо­дів для рятування майна, забезпечення його зберігання і запобі­гання подальшому пошкодженню чи знищенню;

• завдані внаслідок викрадення майна, якщо факт крадіжки не підтверджено міліцією або іншими правоохоронними органами.

3. Сутність страхових договорів.

Згідно із Законом України «Про внесення змін до Закону України "Про страхування"» договір страхування – є письмовою угодою між страховиком і страхувальником, за якою страхо­вик бере на себе зобов'язання в разі настання страхового ви­падку здійснити страхову виплату або відшкодувати збиток у межах страхової суми страхувальникові чи іншій особі, на користь якої укладено договір страхування (надати допомогу, виконати послугу тощо), а страхувальник зобов'язується сплачувати страхові платежі у визначені терміни та викону­вати інші умови договору.

Такий договір виконує дві основні функції: а) юридична – пов'язують виникнення (а також зміни і припинення) зобов'язань двох сторін . Економічна –оскільки сторони договору не лише встановлюють між собою правовий зв'язок, а й формуються умови його існування..

Як передбачено цивільним законодавством, договір вважає­ться укладеним, якщо між сторонами в належній формі досяг­нуто угоди за всіма її істотними умовами.

Істотними є умови про предмет договору, умови, які законо­давством визнані суттєвими або необхідними для договорів дано­го виду, а також всі ті умови, щодо яких за заявою однієї зі сторін має бути досягнуто згоди.

Договір страхуванняє реальним договором, він наби­рає чинності з моменту сплати страховиком першого страхового внеску (якщо договором або законом не передбачено інше. Договори страхування в залежності від складності об’єкту страхування поділяються на:

а) прямий договір страхування

об’єкт страхування---> срахові ризики---> правила страхування

б) комбінований договір страхуавання 1-го виду

(1)____ >(2) ____ >(3) ____> (4)

------>(2а) ------>(3а) ------>

(1)об’єкт страхування, (2)срахові ризики та випадки з правил №1, (2а) срахові ризики та випадки з правил №2, (3) правила №1 по базовому виду страхування, (3а) правила №2 по базовому виду страхування, (4) комбінований договір страхування 1-го виду

в) комбінований договір страхуавання 2-го виду

(1)____ >(2) ____ >(3) ____> (4)

(1а)------>(2а) ------>(3а) ------>

(1) 1-а складова складного об’єкту страхування, (1а) 2-а складова об’єкту страхування, (2)срахові ризики та випадки з правил №1, (2а) срахові ризики та випадки з правил №2

(3) правила №1 по базовому виду страхування , (3а) правила №2 по базовому виду страхування, (4) комбінований договір страхування 2-го виду.

Задача

Балансова (повна) вартість об’єкта 1 млн.грн. страхова оцінка об`єкта 700 тис.грн. страхова сума 600 тис.грн. збитки внаслідок пожежі 300 тис.грн. визначіть величину відшкодування при пропорційній відповідальності і при відповідальності за першим ризиком.

Рішення

За системою пропорц . відповідальності

Відшкодування=300*600/700=257,142

За системо 1-шого ризику відшкодування становитими 300 тис.

Білет № 17