Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Страхування - шпори.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
27.04.2019
Размер:
609.79 Кб
Скачать

1.Обов’язкове страхування.

За формою розрізняють добровільне та обов'язкове страхування. Обов'язкове страхування як в га­лузі державного соціального страхування, так і в індивідуальному страхуванні зумов­лене ризиками, пов'язаними з життям, втра­тою працездатності або із виникненням та­ких збитків, які не можуть бути відшко­довані окремою особою. Наприклад, дорож­но-транспортні пригоди, пожежа, яка знищи­ла житло десятків або сотень сімей, втрата годувальника тощо без обов'язкового стра­хування могли б поставити окремих людей в такі умови, що вони до кінця свого життя змушені були б використовувати весь свій доход для компенсації спричинених збитків, а в деяких випадках для такої компенсації не вистачило б і життя.

Обов'язкове страхування встановлюєть­ся законом, згідно з яким страховик зобов'я­зується страхувати відповідні об'єкти, а стра­хувальники — вносити належні страхові платежі.

Стаття 6 Закону України "Про страху­вання" подає перелік видів страхування, які є обов'язковими у нашій державі:

1) медичне страхування;

2) державне особисте страхування вій­ськовослужбовців і військовозобов'язаних, призваних на збори;

3) державне особисте страхування осіб ря­дового, начальницького та вільнонайманого складу органів і підрозділів внутрішніх справ;

4) державне обов'язкове особисте страху­вання медичних і фармацевтичних праців­ників на випадок інфікування вірусом іму­нодефіциту під час виконання ними служ­бових обов'язків;

9) державне особисте страхування служ­бових осіб державних податкових інспекцій;

10) державне обов'язкове страхування службових осіб державних органів у спра­вах захисту прав ;

16) страхування життя і здоров'я суддів;

17) державне страхування донорів крові та (або) її компонентів;

18) особисте страхування від нещасних випадків на транспорті;

21) страхування ризикових процесів на­родного господарства від нещасних ви­падків;

24) страхування цивільної відповідаль­ності власників транспортних засобів;

25) страхування авіаційних суден;

Обов'язкова форма страхування грун­тується на таких засадах.

1. Законодавство встановлює перелік об'єктів, що підлягають обов'язковому стра­хуванню та механізм, яким забезпечується його реалізація2. Суцільне охоплення всіх об'єктів обо­в'язкового страхування без заяви страху­вальника, оскільки реєстрація об'єкта є під­ставою для того, щоб він автоматично був охоплений страхуванням.

3. Безумовна дія обов'язкового страху­вання, незалежно від порушення терміну сплати страхувальником страхових пла­тежів.

Обов'язкове майнове страхування не обмежене часом. Воно втрачає силу тільки тоді, коли гине майно. 5. Страхове забезпечення з обов'язково­го страхування строго нормоване.

2.Економічний зміст створення страхових фондів.

Форми страхового фонду: централізований (резервний) фонд;фонд самострахування;страховий фонд страховика

Централізований (резервний) страховий фонд - формуєтьсяцентралізованим методом на рівні держави, територіаль­но-адміністративної одиниці, його призначення - відшкодуван­ня збитків та усунення наслідків стихійного лиха, великих аварій, інших страхових подій шляхом перерозподілу загальнодержав­них ресурсів, формується як в натуральній ,так і в грошовій формі.

Фонд самострахування - формується децентралізованим ме­тодом на рівні господарюючого суб'єкта, його мета - долання тимчасових труднощів та відшкодування втрат в процесі вироб­ництва при настанні страхового випадку шляхом цільового вико­ристання власних ресурсів, переважно формується у вигляді на­туральних запасів суб'єкта, але може мати й грошову форму.

Страховий фонд страховика - формується децентралізова­ним методом за рахунок внесків страхувальників, його мета - ор­ганізація страхового захисту у відповідності до встановлених пра­вил та умов страхування шляхом виплати страхових сум страху­вальникам при настанні страхового випадку, а також реалізація економічних інтересів страховика в отриманні прибутку. В сучас­них умовах зазначений страховий фонд формується тільки у гро­шовій формі та знімає суперечливість відносини між страхуваль­ником та страховиком, хоча й залишає відмінності у пріоритетах. Так, для страхувальника страховий фонд - це, насамперед, гарант виконання зобов'язань страховика з організації страхового захи­сту, а потім вже існує зацікавленість у його кількісному зростанні.

Для страховика, навпаки, пріоритетним є те, що страховий фонд, насамперед, капітал, який може прирости, тобто принести прибу­ток, а на другому плані - засіб виконання зобов'язань перед стра­хувальниками з приводу страхових виплат.

Мета страхового фонду - відновлення ситуації, її стабілізація, але не покращення. Тому, значення страхового фон­ду полягає ще й в тому, що в ньому реалізуються певні еко­номічні відносини процесу виробництва, він є фактором стабілізації економіки, сприяє економічному прогресу суспільства у якості джерела інвестицій в економіку.

До основних принципів функціонування страхового фонду можна віднести:

– комплексність (оптимальність, достатність);

– різноманітність організаційних форм;

– врахування специфіки галузей економіки та суб'єктів власності;

– державне регулювання.