Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Страхування - шпори.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
27.04.2019
Размер:
609.79 Кб
Скачать

1. Розмежування страхування по об`єктам.

За об’єктами страхування існує:

- особисте;

- майнове;

- страхування відповідальності.

Особисте страхування передбачає, що в якості об'єкта стра­хування виступають майнові інтереси, пов'язані з життям, здо­ров'ям, працездатністю та додатковою пенсією людини. Особис­те страхування поєднує ризикову та заощаджувальну функції страхування, а також сьогодні передбачає надання кредиту стра­хувальнику під заставу страхового полісу. Особисте страх. включає: страхування життя (змішане, весільне, довічне, страх. дітей, пенсій), страхування від нещасних випадків (індивідуальне, колективне, пасажирів, дітей та ін.), добровільне медичне страх-ня (страх. здоров’я на випадок хвороби, безперервне).

У майновому страхуванні об'єктом страхування виступають майнові інтереси, пов'язані з володінням, користуванням та роз­порядженням майна. Економічне призначення цього виду стра­хування - відшкодування збитків, які виникають при настанні страхового випадку. Страхувальниками виступають не тільки власники майна, а й інші юридичні чи фізичні особи, які відповідають за збереження даного майна. Страх. відшкодування виплачується :

- у випадку повної загибелі майна в розмірі дійсної (відновної) вартості з вирахуванням зносу, але в межах страх. суми;

- у разі часткового пошкодження майна, в розмірі різниці між заявленою страх. сумою та вартістю залишків майна (за відновною вартістю – в розмірі витрат на відновлення майна).

Розрізняють страх. майна юр. осіб (залізн., наземний, повітр. транспорт; вантаж, багаж), та громадян (авто, будівлі, домашнє майно та ін.)

Страхування відповідальності - галузь страхування, де об'єктом виступають майнові інтереси, пов'язані з відшкодуван­ням страхувальником заподіяної їм шкоди особі або її майну, а також збитку, нанесеного юридичній особі. Через страхування відповідальності реалізується страховий захист економічних інтересів тих осіб, які можливо заподіють шкоду або призведуть до збитку та втрат. У будь-якому страховому випадку це знахо­дить свій конкретний грошовий вираз. До того ж стороною страхових відносин можуть виступати не визначені раніше „треті" особи, яким в силу закону чи за рішенням суду будуть виконані відповідні виплати. у цьому страх-ні попередньо не встан. страхова сума та застрахований. Поділяється на:

  • страх-ня відповідальності власників транспорту;

  • стр-ня професійної відповідальності;

  • стр-ня відповідальності підприємця та ін.

2. Страхувальник як суб’єкт страхових відносин.

Страхувальники — юридичні особи та дієздатні громадяни, які уклали із страхо­виками договори щодо страхування свого власного інтересу або інтересу третьої осо­би, сплачують страхові премії і мають пра­во (за договором або за законом) на отри­мання компенсації (відшкодування) при настанні страхового випадку. Страхув-ки мають право при укладанні договорів страх-ня призначати громадян або юридичних осіб для отримання страхових сум, а також замінювати їх до настання страхового випадку. Також можуть укладати договори про страхування 3 осіб (застрахованих), які можуть набувати прав і обов’язків страхувальника.

Страхувальник зобов'язаний:

— вчасно вносити страхові платежі;

— надавати страховику достовірну інфор­мацію про ступінь ризику, обставини, які можуть впливати на його зміну та про будь-які зміни стану страхового ризику;

— повідомити страховика про інші діючі договори страхування щодо цього об'єкта страхування;

— вживати заходів щодо зменшення збитків, спричинених страховим випадком;

— повідомити страховика про настання страхового випадку в термін, передбачений умовами страхування.

Умовами договору страхування можуть бути передбачені й інші обов'язки страху­вальника.

У випадку визнання судом страхувальника-громадянина недієздатним, його права та обов’язки за договором переходять до його опікуна, а дія договору страх-ня цивільної відповідальності припиняється з часу втрати ним дієздатності. У випадку визнання судом страхувальника-громадянина обмежено дієздатним, він здійснює свої обов’язки та права за договором лише за згодою піклувальника.