Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Страхування - шпори.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
27.04.2019
Размер:
609.79 Кб
Скачать

2. Зміст нетто-ставки та навантаження до неї.

В практиці ризикових видів страхування страховий тариф представляє собою брутто-ставку, до складу якої входить нетто-ставка і навантаження.

Кожна із зазначених частин має свою поелементну струк­турну будову.

Тариф-нетто безпосередньо виражає ціну страхового ризику, призначений для здійснення страхових виплат, забезпе­чує створення страхового фонду та резервного фонду, які форму­ють страхові резерви. Тариф-нетто складається із основної нетто-ставки та ризикової надбавки:

Основна нетто-ставка забезпечує виплати за звичайними умовами страхування, а ризикова надбавка - формує резервний фонд для забезпечення виплат при значних коливаннях ризиків, коли є відхилення кількості страхових подій від середнього значення, при можливості підвищених збитків при реалізації ри­зиків. У накопичувальних видах страхування ризикова надбавка не передбачена, стабільність страхування забезпечується іншими методами та застосуванням теорій вартості грошей у часі.

Навантаження покриває витрати страховика на ведення страхової справи, витрати на фінансування превентивних за­ходів та забезпечує заплановану норму прибутковості.

Нетто-ставка займає найбільшу питому вагу у собівартості страхової послуги і, як правило, не повинна бути меншою за 60 -70% брутто-ставки. А навантаження складає в загальному страховому тарифі суттєво меншу частину від брутто-ставки - від 9 до 40%.

3. Сутність медичного страхування.

МЕДИЧНЕ СТРАХУВАННЯ - вид особистого страхування на випадок втрати здоров'я від хвороби або внаслідок нещасного випадку. М. с. застосовується з метою нагромадження й ефективного використання коштів, потрібних для покриття витрат на медичне обслуговування страхувальників. М. с. може бути обов'язковим і добровільним. Договір про М. с. укладається в груповому чи індивідуальному порядку, гарантуючи застрахованому отримання медичної допомоги в обсягах і на умовах, визначених чинним законодавством або правилами страхування.

!!!!!!!!!! Особливістю медичного страхування є те, що при медичному страхуванні у разі реалізації страхового випадку страхувальник отримує послуги, а не безпоесередньо грошові суми.

Задача

Страхова компанія уклала договір страхування об’єкта вартістю 2,4 млн.грн при страховому тарифі 0,4%.Власне утримання компанії 1,4 млн.грн, решта перестраховується в двох пере страховиків порівну. Величина комісії за укладення і супровід договору – 10% . Збитки внаслідок пожежі становлять 600 тис. грн. Визначіть: 1) страхові платежі, котрі отримає страховик і перестраховики; 2) величину комісійної винагороди, котру отримає страховик; 3) розмір страхового відшкодування, котре виплатять учасники процесу страхування і перестрахування

Рішення

1)

1,4 млн*0,4%=5600 , страхові платежі для компанії страховика

1 млн*0,4 % =4000 ,сума страхових платежів для двох пере страховиків

2)

Величина комісійної винагороди страховикові : 10% від 4000 тис= 4000*0,1=400 грн.

3) Розмір страхового відшкодування

1) 600*0,58( частка страховика 1,4 в загальній сумі 2,4 становить 58%)=348тис

2) 600*0,42=252 тис.

БІЛЕТ № 5.