Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shporki_Kudrina.doc
Скачиваний:
32
Добавлен:
21.04.2019
Размер:
532.48 Кб
Скачать

61. Мотивація пізнавальної активності людини

Можна розглянути це питання на нашому прикладі.

Визначено психологічні та теоретико-методичні умови забезпечення активності студентів у навчально-пізнавальної діяльності в процесі вивчення психологічних дисциплін:

а) необхідність творчого застосування основних ідей і методик сучасних дидактичних концепцій;

б) необхідність усвідомлення та дотримання викладачами ВНЗ принципів активізації навчально-пізнавальної діяльності студентів в процесі вивчення психологічних дисциплін. Для цього в комплексі повинні використовуватися як традиційні, так і спеціальні методи активізації навчально-пізнавальної діяльності студентів. Активізація творчої навчально-пізнавальної активності стимулює потребу саморозвитку, самоактуалізації, "запускає" процес сутнісного самовизначення, залежить від внутрішнього потенціалу особистості. Психологічними умовами активізації творчої навчально-пізнавальної діяльності є:

• формування суб'єкт-суб'ектних відносин у навчально-виховному процесі ВНЗ шляхом організації та підтримки суб'єктного міжособистісного навчального взаємодії між викладачем і студентом, між студентом і студентом;

• вдосконалення смислового та методичного компонентів навчального процесу;

• формування змістовної мотивації навчально-пізнавальної діяльності студентів. Експериментальним шляхом доведено, що творча навчально-пізнавальна діяльність студентів в процесі вивчення психологічних дисциплін сприяє: а) самоосознанію студентів у навчальному процесі ВНЗ; б) визначення і усвідомлення студентами змісту і кінцевого результату своєї навчально-пізнавальної діяльності у ВНЗ та формуванню первинних професійних інтересів, навичок і вмінь; в) формування мотивації навчально-пізнавальної та первинної мотивації професійної діяльності; г) формуванню оптимальних навичок і вмінь навчально-пізнавальної діяльності, культури навчання і міжособистісного спілкування; д) використання отриманих професійних знань, умінь і навичок у навчально-пізнавальної та професійної діяльності; е) самоактуалізації студентів у навчальному процесі.

62 Самопізнання як форма пізнавальної активності суб*єкта

Самопізнання – процес усвідомлення, направлений на дослідження С , що пізнає, себе , своєї діяльності , свого внутрішнього змісту. Самопізнання можливе лише тоді коли особистість що пізнає є одночасно і О і С пізнання. самопізнання формується через відчуття себе як сприймаючої істоти і активно розвивається з появою здатності відокремлювати себе від своєї діяльності. Спочатку воно є безсловесним та беззаченневим , і вже потім набуває вигляду словесного , значеннєвого , предметного. Самопізнання є водночас і результатом, і передумовою самоусвідомлення.Однак його не слід зводити до самосвідомості або само рефлексії. Можна усвідомлювати себе , рефлексувати але не знати сутності свого «я». Уміння пізнавати власний внутрішній світ досягаеться з досвідом життя. Процес самопізнання несе І не лише про характер , здібності, та фншф особливості., він спрямований на пізнання справжнього в особистості, збагнення сутності її земного покликання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]