Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
DEK - admin proces.docx
Скачиваний:
62
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
174.96 Кб
Скачать

4. Взаємозв'язок адміністративного процесу, адміністративного судочинства й адміністративної юстиції.

Кісіль З.Р.: Сьогодні ще не існує єдиного підходу до визначення поняття адміністративної юстиції, в юр. літературі існують 3 основні тенденції, відповідно до яких вона розуміється як:

1) особливий порядок вирішення адміністративно-правових спорів судами та іншими уповноваженими на те державними органами (Ю.С. Шемшученко, В.С. Стефанюк);

2) самостійна галузь правосуддя, ціллю якої є вирішення судами спорів між громадянами та органами управління (адміністрацією) або між самими органами управління (тобто адмін. судочинство) (Г. Брєбан).

3) не тільки особливий вид судочинства, а й система спеціалізованих судів або спеціалізованих судових підрозділів, які здійсн. адмін. судочинство (А.Б. Зеленцов, Н.Ю. Хаманева, В.В. Бойцова, В.Я. Бойцов).

Авер'янов В.Б.: Адміністративна юстиція являє собою систему судових органів (судів), які контролюють дотримання законності у державному управлінні шляхом вирішення в окремому процесуальному порядку публічно-правових спорів, що виникають у зв'язку зі зверненнями фізичних чи юридичних осіб до органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування або їх посадових осіб. Маються на увазі конфлікти між особою і владними органами з приводу легітимності прийнятих останніми актів і вчинених ними дій. У цьому полягає докорінна відмінність адміністративної юстиції від судового розгляду справ про адміністративні проступки (правопорушення), суб'єктами яких є фізичні та юридичні особи, підсудні загальним судам. Адміністративна ж юстиція запроваджується з іншою метою і являє собою систему спеціалізованих адміністративних судів, покликаних вирішувати не конфлікти, джерелом яких є дії чи поведінка приватних осіб, а спори, зумовлені управлінською (адміністративною) діяльністю владних суб'єктів. Саме цим і пояснюється, чому даний вид юстиції зветься адміністративною.

Адміністративне судочинство відповідно до статті 3 КАС України – діяльність адміністративних судів щодо розгляду і вирішення адміністративних справ у порядку, встановленому КАС України.

Адміністративний процес:

1. відповідно до статті 3 КАС України – правовідносини, що складаються під час здійснення адміністративного судочинства;

2. Авер'янов В.Б.:

2.1. У широкому розумінні адміністративний процес – це встановлений законом порядок розгляду і вирішення індивідуально-конкретних (адміністративних) справ, що виникають у сфері державного управління, спеціально уповноваженими на те органами (посадовими особами) та, у відповідних випадках, загальними (звичайними) судами. Однак навіть у широке розуміння сьогодні “не вписується” процес розгляду справ у спеціалізованих адміністративних судах, тобто адміністративне судочинство, хоча для позначення саме цього явища первісно і використовувався термін “адміністративний процес”. Таке класичне його розуміння в юридичній літературі радянського періоду втратило реальне пізнавальне значення і було підмінено широким і вузьким тлумаченням даного поняття. З огляду на це для визначення адміністративного судочинства можна використовувати термін “адміністративно-судовий процес”.

2.2. У вузькому розумінні адміністративний процес розглядається як порядок розгляду справ про адміністративні правопорушення і застосування до правопорушників адміністративних стягнень. Іноді поняття адміністративного процесу в такому розумінні тлумачать не тільки як розгляд справ про адміністративні правопорушення і застосування адміністративних стягнень до винних, а й як розгляд справ із застосуванням заходів адміністративного примусу загалом.

Аспекти співвідношення даних понять:

1.1. адмін. юстиція = адмін. судочинство – це вузький підхід до розуміння адмін. юстиції як судового захисту.

1.2. адмін. юстиція > адмін. судочинство – це ширший підхід, включає до адмін. юстиції вирішення адміністративно-правових спорів не тільки судами, а й іншими уповноваженими державними органами (адміністративно-процедурні відносини); адмін. судочинство зазвичай називають процесуальною складовою адмін. юстиції.

2. адмін. процес в розумінні КАС є правовідносинами, що складаються в процесі здійснення адмін. судочинства.

3. адмін. процес в розумінні КАС, відповідно, є правовідносинами, що складаються в рамках адміністративної юстиції і в широкому, і у вузькому розумінні.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]