Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
DEK - admin proces.docx
Скачиваний:
62
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
174.96 Кб
Скачать

17. Учасники адміністративного суду: загальна характеристика та класифікація.

Адміністративно-процесуальна правоздатність - це здатність мати юридичні права та обов'язки в адміністративному процесі. Вона визнається за всіма ФО,ЮО, також за органами державної влади.

Щоб особисто брати участь у розгляді адміністративної справи, недостатньо мати тільки адміністративну процесуальну правоздатність. Необхідним для учасника справи є також володіння адміністративною процесуальною дієздатністю.

Адміністративно-процесуальна дієздатність - це здатність особисто здійснювати свої адміністративні процесуальні права та обов'язки, у тому числі доручати ведення справи представникові. (повноліття,повна дієздатність)

Класифікація учасників адміністративного судочинства здійснюється за різними критеріями: 1) їх суспільно-державна роль, 2) адміністративний процесуальний статус і мета участі у процесі, 3) організаційна структура.

Залежно від суспільно-державної ролі учасники адміністративного судочинства поділяються на:

  • суб’єктів владних повноважень,

  • фізичних осіб

  • юридичних осіб.

Вони,в свою чергу,класифікуються на таких, які беруть участь у справі:

1) з метою захисту власних прав, свобод та інтересів (такими особами є сторони – позивач та відповідач; треті особи) (ст. 47 КАС України);

2) з метою захисту прав, свобод та інтересів інших осіб (до цієї групи відносяться представники сторін і третіх осіб, органи та особи, яким законом надано право захищати права, свободи та інтереси інших осіб у суді)

Відповідно до КАСУ, є поділ на осіб,які беруть участь у процесі і «інших» учасників процесу.

Особами, які беруть участь у справі, є сторони, треті особи, представники сторін та третіх осіб.

Всі вони наділені правами,наприклад

  • знайомитися з матеріалами справи;

  • заявляти клопотання і відводи;

  • подавати докази, брати участь у дослідженні доказів;

  • висловлювати свою думку з питань, які виникають під час розгляду справи, задавати питання іншим особам, які беруть участь у справі, свідкам, експертам, спеціалістам, перекладачам;

  • робити із матеріалів справи виписки, знімати копії з матеріалів справи, одержувати копії судових рішень;

  • оскаржувати судові рішення у частині, що стосується їхніх інтересів;

Учасниками адміністративного процесу, крім осіб, які беруть участь у справі, є секретар судового засідання, судовий розпорядник, свідок, експерт, спеціаліст, перекладач.

18. Поняття та ознаки сторін в адміністративному процесі.

Сторонами в адміністративному процесі є позивач та відповідач.

Позивачем в адміністративній справі можуть бути громадяни України, іноземці чи особи без громадянства, підприємства, установи, організації (юридичні особи), суб'єкти владних повноважень.

Відповідачем в адміністративній справі є суб'єкт владних повноважень, якщо інше не встановлено цим Кодексом.

Загальні права:

  • знати про дату, час і місце судового розгляду справи, про всі судові рішення, які ухвалюються у справі та стосуються їхніх інтересів;

  • знайомитися з матеріалами справи;

  • заявляти клопотання і відводи;

  • давати усні та письмові пояснення, доводи та заперечення;

  • подавати докази, брати участь у дослідженні доказів;

  • робити із матеріалів справи виписки, знімати копії з матеріалів справи, одержувати копії судових рішень;

  • оскаржувати судові рішення у частині, що стосується їхніх інтересів;

СПЕЦІАЛЬНІ права:

Позивач має право в будь-який час до закінчення судового розгляду збільшити або зменшити розмір позовних вимог або відмовитися від адміністративного позову. Позивач має право відмовитися від адміністративного позову у суді апеляційної чи касаційної інстанції до закінчення відповідно апеляційного чи касаційного розгляду. Позивач має право до початку судового розгляду справи по суті змінити предмет або підставу позову шляхом подання письмової заяви.

Відповідач має право визнати адміністративний позов повністю або частково, подати заперечення проти адміністративного позову.

Сторони можуть досягнути примирення на будь-якій стадії адміністративного процесу, що є підставою для закриття провадження в адміністративній справі.

Треті особи, які заявляють самостійні вимоги на предмет спору, можуть вступити у справу у будь-який час до закінчення судового розгляду, пред'явивши адміністративний позов до сторін. Задоволення адміністративного позову таких осіб має повністю або частково виключати задоволення вимог позивача до відповідача. У разі вступу третіх осіб, які заявляють самостійні вимоги на предмет спору, розгляд адміністративної справи починається спочатку,а третя особа набуває статусу і прав позивача.

Представник: Сторона, а також третя особа в адміністративній справі можуть брати участь в адміністративному процесі особисто і (або) через представника. Представником може бути фізична особа, яка має адміністративну процесуальну дієздатність. Представники беруть участь в адміністративному процесі на основі договору або закону. Не можуть бути представниками в суді особи, які беруть участь у справі як секретар судового засідання, експерт, спеціаліст, перекладач та свідок.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]