Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ARM.rtf
Скачиваний:
4
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
2.72 Mб
Скачать

Тема 7. Проектування арм менеджера. Ефективність використання арм менеджера у діяльності організації

План

1. Підходи до проектування АРМ як елементу інформаційної системи управління підприємством.

2. Принципи проектування АРМ. 3. Етапи проектування АРМ.

4. Етапи впровадження АРМ.

5. Рівні ефективності використання АРМ. Методи визначення економічної ефективності використання АРМ

7.1. Підходи до проектування арм як елементу інформаційної системи управління підприємством

Принциповим є те, що автономне використання АРМ без зв’язку з іншими комп’ютерами (а точніше - інформаційними технологіями, які використовуються в організації) не дає виграшу ні в часі, ні в коштах. Ефект від використання інформаційних технологій в такому вигляді буде негативним.

Використання АРМ лише тоді є доцільним і дає очікуваний результат, коли специфіці використання цих технологій підпорядкована вся діяльність організації: структура, розподіл обов’язків і компетенцій, система навчання та підвищення кваліфікації персоналу, технологічні процеси та процеси управління.

Лише в тому випадку, коли АРМ є інтегральною складовою частиною інформаційної системи організації, лише тоді їх використання дасть очікуваний ефект, а вкладені кошти окупляться протягом розрахункового періоду.

Це, однак, в жодному випадку не означає, що АРМ - жорсткий і незмінний елемент інформаційної системи, який може залишатись незмінним в той час, коли організація та її інформаційна система розвиваються і змінюються у відповідності із змінами умов їх функціонування (як зовнішніх, так і внутрішніх). Навпаки, основною характеристикою правильно запроектованого і реалізованого АРМ є його здатність адаптуватись до можливих змін в інформаційній системі організації та змін апаратного та програмного забезпечення. Останнє є особливо важливим, оскільки зміни в цій царині відбуваються надзвичайно швидко.

7.2. Принципи проектування арм

До основних принципів, яких слід дотримуватись під час проектування АРМ, належать наступні:

 повнота інформаційного забезпечення користувача;

 адаптування до стилю і методів роботи конкретного користувача;

28

 можливість агрегування інформації за рівнями управління; незалежність користувачів;

 інформаційна рівноправність.

Принцип повноти інформаційного забезпечення передбачає забезпечення користувача кожного АРМ усією інформацією, необхідною для виконання користувачем своїх обов’язків на цьому робочому місці.

Адаптування до стилю і методів роботи користувача передбачає, врахування навичок конкретного користувача (менеджера) у виконанні ним своїх обов’язків. Сюди слід віднести особливості сприйняття ним різних видів представлення даних (текст, таблиці, зображення, звук), послідовність обробки цих даних та використовуване зазвичай програмне забезпечення, методи і способи представлення результатів своєї роботи тощо.

Можливість агрегування інформації за рівнями управління враховує особливості використання наявних даних менеджерами різних рівнів управління. На оперативному рівні керівник звичайно використовує найдетальніші дані і бажано у друкованому вигляді. На стратегічному рівні використовуються дані переважно в агрегованому вигляді (узагальнені чи інтегральні показники). Часто на цьому рівні використовують систему індикативних показників, що за умови перевіреної надійності джерела даних значно полегшує сприйняття та використання даних. На тактичному рівні управління використовуються різні форми представлення даних: деталізовані та агреговані.

Принцип незалежності вимагає такої організації обміну даними в інформаційній системі, за якої на кожному робочому місці можна виконувати свої функціональні обов’язки без необхідності безпосереднього обміну обробленими даним між окремими АРМ.

Інформаційна рівноправність вимагає доступу користувачів всіх АРМ до одних і тих же ж даних (з погляду актуальності, своєчасності та достовірності джерел).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]