Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ARM.rtf
Скачиваний:
4
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
2.72 Mб
Скачать

Тема 1. Сутність автоматизованого робочого місця менеджера

План

1. Передумови створення АРМ менеджера.

2. Сутність процесу автоматизації управлінської діяльності. 3. Поняття та призначення АРМ.

4. Основні принципи побудови АРМ менеджера.

5. Можливості виходу в локальну, регіональну та глобальні мережі. 6. Ведення єдиної бази даних.

7. Роль АРМ в процесі прийняття управлінських рішень.

8. Аналіз та прогнозування управлінських рішень в умовах АРМ

1.1. Передумови створення арм менеджера

Основною передумовою створення АРМ є розвиток електроніки, який призвів до появи нового класу обчислювальних машин - персональних ЕОМ (ПЕОМ). Головні переваги ПЕОМ - порівняно низька вартість і висока продуктивність. Якщо проаналізувати характеристики великих ЕОМ початку 60-х років, міні-ЕОМ початку 70-х років і ПЕОМ 80-х рр., то виявиться, що продуктивність їх приблизно однакова. Низька вартість, надійність, простота обслуговування і експлуатації розширює сферу застосування ПЕОМ передусім за рахунок тих царин людської діяльності, в яких раніше обчислювальна техніка не використовувалася через високу вартість, складність обслуговування та складність інтерфейсу. До таких галузей відноситься управлінська діяльність, де застосування ПЕОМ дозволило реально підвищити продуктивність праці фахівців, пов'язаних з обробкою великих обсягів різноманітної інформації та прийняттям управлінських рішень. Цей аспект особливо актуальний в зв'язку з тим, що продуктивність управлінської праці дотепер зростала вкрай низькими темпами. Так за останні 40 років продуктивність управлінської праці зросла лише у 2-3 рази, в той час як продуктивність праці виробничого персоналу в промисловості зросла у 14-15 разів. Зараз для інтенсифікації управлінської праці фахівців різних спеціальностей розробляються і набувають широкого поширення АРМ, які функціонують на базі ПЕВМ.

Однією з основних передумов створення та суттєвим чинником успішного розвитку і ефективного функціонування АРМ є відповідне програмне забезпечення.

1.2. Сутність процесу автоматизації управлінської діяльності

У відповідності до структури управління певним об’єктом, за особливостями професійної діяльності та участі у прийнятті управлінських рішень розрізняють менеджерів оперативного, тактичного і стратегічного рівнів. Особливості використання даних та інформації на кожному з цих рівнів наведено в табл.1.

6

Таблиця 1 Особливості використання даних та інформації на різних рівнях управління

№ з/ п 1

2

3

Рівень управління

Оперативний

Тактичний

Стратегічний

Особливості використання даних та інформації

Використання детальних даних у вигляді оригіналів чи завірених копій паперових документів з визначеного джерела. Максимальна формалізація необхідного інформаційного забезпечення та процедур підготовки і прийняття рішень.

За різними оцінками - до 70% особливостей роботи менеджерів оперативного рівня і до 30% -стратегічного.

Використання переважно агрегованих даних у вигляді паперових та електронних оригіналів аналітичних та фактичних документів з різних джерел, самостійна їх оцінка, самостійне прийняття нестандартних рішень або організація процесу їх прийняття.

З огляду на ці особливості найлегше і природніше в автоматизованій системі управління підлягає автоматизації засобами АРМ робота менеджерів оперативного і тактичного рівнів. Управлінські рішення приймаються на основі аналізу автоматично отриманих даних за єдиним алгоритмом або шляхом оцінювання обмеженої кількості альтернатив. На цих рівнях використовують типове універсальне або спеціалізоване програмне забезпечення, адаптуючи його до потреб конкретних об’єктів управління. Найпоширенішим є використання на тактичному і оперативному рівні інтегрованих систем управління підприємством.

Автоматизація роботи менеджерів стратегічного рівня - дуже складна задача. Це зумовлене нетиповістю (а, отже, і складністю формалізації) завдань, які потрібно вирішувати, відсутністю визначених алгоритмів прийняття управлінських рішень, а досить часто - і відсутністю критеріїв ефективності прийнятих рішень. АРМ управлінців такого рівня проектується індивідуально для кожного робочого місця. При цьому найбільша увага приділяється наданню можливості якнайширшого використання різноманітного інструментарію аналізу даних, а не засобам універсалізації вирішення управлінських задач. На цьому рівні найдоцільніше використовувати експертні системи та системи підтримки прийняття управлінських рішень.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]