Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка МАГ_2012.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
315.39 Кб
Скачать

5.5. Правила оформлення додатків

Додатки оформляють як продовження роботи магістра на наступних її сторінках, розміщуючи їх у порядку появи посилань у тексті дисертації. Кожен із них починають з нової сторінки. Їм дають заголовки, надруковані угорі малими літерами з першої великої симетрично відносно тексту сторінки. Посередині рядка над заголовком малими літерами з першої великої друкується слово „Додаток” і велика літера, що позначає додаток. Додатки належить позначати послідовно великими літерами української абетки, за винятком літер Ґ, Є, І, Ї, Й, О, Ч, Ь, наприклад, додаток А, додаток В і т.д. Єдиний додаток позначається як додаток А.

Текст кожного додатка за необхідності може бути поділений на розділи й підрозділи, пронумеровані у межах кожного додатка: перед кожним номером ставлять позначення додатка (літеру) і крапку, наприклад, А.2- другий розділ.

Ілюстрації, таблиці і формули, розміщені в додатках, нумерують у межах кожного додатка, наприклад: рис. 1.2 − другий рисунок першого розділу додатка Д), формула (А.1) − перша формула додатка А.

6. Захист роботи

Повністю підготовлена до захисту робота магістра подається науковому керівнику, який ще раз проглядає роботу в цілому. Свої міркування він викладає у письмовому відзиві. У відзиві наукового керівника роботи магістра, як правило, відзначаються: рівень підготовки магістранта до виконання професійних функцій, зокрема до науково-дослідницької діяльності; ступінь самостійності у виконанні роботи магістра; новизну поставлених питань та оригінальність їх вирішення; вміння використовувати наукову літературу; ступінь оволодіння методами дослідження; повноту і якість розробки теми; логічність, послідовність, аргументованість, літературну грамотність викладання матеріалу; відповідність вимогам державного стандарту; можливість практичного застосування роботи або її окремих частин; оцінку готовності роботи до захисту.

Робота магістра підлягає обов'язковому зовнішньому рецензуванню. Рецензент призначається з фахівців тієї галузі знань, за тематикою якої виконане дослідження. Це може бути один із провідних спеціалістів підприємства, на базі якого виконана магістерська робота.

Магістрант обов’язково подає анотацію виконаної роботи українською та англійською мовами, у якій визначає основну суть свого дослідження та його практичні результати.

До державної екзаменаційної комісії можуть подаватися й інші матеріали, які характеризують наукову і практичну цінність виконаної магістерської роботи: друковані праці за темою наукового дослідження; документи, що вказують на практичне застосування роботи.

Перед проходженням державної атестації відбувається попередній захист магістерської роботи на випускній кафедрі, що дає можливість студенту-магістранту добре відчути й усвідомити сильні і слабкі сторони свого дослідження, аргументацію окремих його позицій.

Попередній захист проводиться на відповідному засіданні кафедри, на яке подається сама магістерська робота, рекомендована до захисту науковим керівником, реферат роботи, який містить інформацію про: основний зміст роботи у вигляді коротких характеристик кожного розділу, викладених з погляду виконання поставлених перед дослідженням завдань; перелік роздаткового матеріалу, що буде винесений на захист роботи перед ДЕК, висновки.

Найголовніше, з чого починається підготовка магістранта до захисту своєї роботи, − це його робота над виступом за результатами дослідження у формі доповіді, яка повинна розкрити сутність, теоретичне та практичне значення результатів виконаної роботи.

Перша (вступна) частина доповіді в основних моментах повторює вступ роботи магістра, зокрема стисло характеризується актуальність теми, ступінь її розробки у науковій літературі, зазначаються мета та завдання дослідження, його предмет і об'єкт, надається перелік методів, що застосовувалися, формулюється практичне значення результатів дослідження. Основні положення мають починатися так:

Виконання поставлених завдань відбувалося із застосуванням таких загальнонаукових і специфічних методів, як ....

Теоретичне значення роботи полягає у ... . Тут зазначаються друковані праці магістра у наукових часописах, збірниках конференцій тощо.

Практичне значення роботи полягає у ... та підтверджується відповідними довідками (оголошується, від яких організацій отримано довідки про впровадження результатів у практику).

Після вступної частини йде друга, яка містить коротку характеристику кожного розділу роботи магістра.

Заключна частина будується за текстом висновків роботи магістра. Тут доцільно перерахувати загальні висновки з її тексту відповідно до поставлених завдань (не повторюючи більше узагальнення, які були зроблені при характеристиці розділів основної частини), та узагальнити рекомендації.

Доповідь завершують фразою: „Дякую за увагу”.

До тексту доповіді можуть бути додані додаткові матеріали або підготовлено презентацію, яка демонструється за допомогою проектора на екрані. Додаткові матеріали та їх презентація включають: схеми, таблиці, графіки, діаграми, необхідні для доказу висунутих положень та обґрунтування зроблених висновків і запропонованих рекомендацій.

Тривалість доповіді не повинна перевищувати 10 хвилин, що еквівалентно дев’яти сторінкам тексту, викладеного з 1,5– інтервалом, розміром шрифту – 14.

Вступна частина виступу будується, як правило, за такою схемою:

«Шановний голово Державної комісії, шановні члени комісії, шановні колеги! Вашій увазі пропонується робота магістра на тему „ ”.

Актуальність обраної теми полягає у ... (коротке обґрунтування актуальності). Зазначена проблематика досліджується у роботах таких вітчизняних і зарубіжних науковців

Предметом дослідження є ... . Об’єктом дослідження обрано ...

Мета роботи полягає в …. Реалізація мети дослідження зумовила постановку наступних завдань...

Відповіді повинні бути стислими, чіткими та добре аргументованими. Якщо можливі посилання на текст роботи, то їх треба обов'язково робити. Це надасть відповідям найбільшу впевненість та одночасно дозволить підкреслити достовірність результатів проведеного дослідження.

Захист роботи магістра проводиться на відкритому засіданні державної екзаменаційної комісії за участю не менш, ніж половини її складу при обов'язковій присутності голови комісії. Захист носить характер наукової дискусії і відбувається за високої вимогливості, принциповості та дотримання наукової етики. При цьому докладному аналізу повинні підлягати достовірність та обґрунтованість всіх висновків і рекомендацій наукового і практичного характеру, які мають місце в роботі магістра.

Засідання державної екзаменаційної комісії починається з того, що голова оголошує про захист роботи, зачитуючи її назву, прізвище, ім'я та по батькові її автора, а також доповідає про наявність необхідних у справі документів. Далі слово для повідомлення основних результатів наукового дослідження надається магістранту.

Після виступу магістранта відбувається дискусія. Члени ДЕК, присутні ставлять запитання щодо уточнення основних результатів дослідження, його логіки та теоретико-методологічного підґрунтя, можливостей застосування висновків аналітичної частини на практиці в діяльності відповідних організацій.

Після відповідей магістранта голова ДЕК надає слово науковому керівнику магістранта. У своєму виступі науковий керівник розкриває ставлення магістранта до виконання роботи магістра та сутність отриманих результатів. Далі голова ДЕК зачитує рецензію на виконану роботу та надає слово ЇЇ автору для відповіді на зауваження та побажання рецензента.

Результат захисту роботи магістра оцінюється за 100-бальною шкалою.