Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методика викл юр дисц у вищ шк 2008.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
262.66 Кб
Скачать

Тема 4. Самостійна робота студентів з юридичних дисциплін

1. Поняття самостійної роботи студентів

Самостійна робота студентів (СРС) є основним засобом засвоєння студентом навчального матеріалу як в аудиторний, так і вільний від обов’язкових навчальних занять час. Це важливий засіб організації та виконання студентами визначеної пізнавальної діяльності.

Державним нормативним актом, який регламентує самостійну роботу студентів, є Положення про організацію навчального процесу у вищому навчальному закладі.

Навчальний час, відведений для самостійної роботи студентів, визначається робочим навчальним планом і повинен становити не менше 1/3 та не більше 2/3 загального обсягу навчального часу, відведеного для вивчення конкретної навчальної дисципліни. Співвідношення обсягів юридичних занять і самостійної роботи студентів визначається з урахуванням специфіки та змісту конкретної навчальної дисципліни, її місця, значення і дидактичної мети в реалізації освітньо-професійної програми. А також питомої ваги у навчальному процесі семінарських і практичних занять. Донедавна в більшості вузів щоденний бюджет навчального часу студента визначався, виходячи із співвідношення 6:4, що передбачало 6 годин щоденних аудиторних занять і 3-4 години позааудиторних. Діючі сьогодні в Чернівецькому університеті нормативи: 27 годин аудиторних занять для студентів І-ІV курсів, 24 години – для п’ятикурсників (для магістратури – 18 годин). Очевидно, що скорочення часу аудиторних занять означає адекватне збільшення тривалості позааудиторних, тобто самостійної роботи студентів.

Очевидно, поняття “самостійна робота студента” слід відрізняти від понять “самонавчання”, “самоосвіта”, що означають здобуття знань самостійним навчанням поза навчальним закладом, без допомоги викладача. Так, нещодавно глава корпорації “Майкрософт” Білл Гейтс в 51 рік отримав диплом Гарвардського університету. До найпрестижнішого університету Америки Гейтс поступив ще в 1973 р., маючи намір стати адвокатом, як і його батько. Через два роки юнак, який захоплювався комп’ютерами і мріяв про власний бізнес, вирішив, що витрачати час на університетське навчання ні до чого. Після відрахування з Гарварда Гейтс разом із своїм другом Полом Алланом заснували компанію “Майкрософт”, що виробляла програмне комп’ютерне забезпечення. В 1987 р. 31-річний Білл став наймолодшим у світі мільярдером, самостійно заробивши свій капітал. Сьогодні власність Гейтса, який 13 років незмінно посідав перший рядок у списку найбагатших людей планети, оцінюється в 56 млрд. доларів.

В результаті адміністрація Гарвардського університету вирішила, що прийшла пора відзначити заслуги свого колишнього студента. Гейтс, одягнений у традиційну мантію і шапочку випускника, разом із випускниками 2007 р. отримав диплом спеціаліста з юриспруденції. “Я чекав більше 30 років, щоб сказати: “Тату, я ж завжди говорив тобі, що повернусь і отримаю мою вчену ступінь”, – заявив мільярдер на урочистій церемонії, де був присутній і його батько (теж Білл…).