Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод рекомендації.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
346.11 Кб
Скачать

42

М іністерство фінансів України

Буковинська державна фінансова академія

КАФЕДРА ФІНАНСІВ

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ ТА ЗАВДАННЯ

ДОМАШНЬОЇ КОНТРОЛЬНОЇ РОБОТИ

НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ

«ПРОЕКТНЕ ФІНАНСУВАННЯ»

підготовки спеціаліста

галузі знань 0305 «Економіка і підприємництво»

за напрямом підготовки 7.03050801 «Фінанси і кредит»

Чернівці

2012

Розробник: к.е.н., в.с. доцента Куліков А.І.

асистент, Городюк А.Б.

Розглянуто і схвалено на засіданні кафедри фінансів

Зміст

1. Пояснювальна записка…... ………………………………………………………..……………. 4

2. Програма дисципліни. ………………………………………………………………………….. 5

3. Завдання до контрольної роботи ……………………………………………………………..... 9

4. Перелік питань для підсумкового контролю..………………………………………………... 21

5. Список рекомендованої літератури …………………………..…………………………..….. 23

6. Критерії оцінювання......................................................................................................................29

1. Пояснювальна записка

Починаючи з другої половини ХХ ст., внаслідок приватизації та дерегуляції економічних відносин на світовому рівні відбулася зміна у підходах до реалізації інвестиційних проектів державного та регіонального значення – з’явилися нові фінансові технології, які мали на меті вирішення проблеми нестачі коштів у держави для фінансування важливих суспільних проектів шляхом активного залучення до їх реалізації приватного капіталу. Ця новизна може стосуватися різних напрямків діяльності підприємства. Входження на ринок з новим товаром, раціоналізація способів обробки сировини, надання додаткових послуг споживачам, цінове забезпечення конкурентоспроможності, відкриття нових ринків чи каналів збуту - все це містить прихований потенціал успіху кожного підприємства зокрема, а відповідно і зміцнення всієї країни в цілому. Виявлення цих можливостей називається бізнес-ідеєю. Ділова ідея створює умови щодо початку розробки проекту. Аналіз проекту призначений для його перевірки на життєздатність. Проте зрозуміло, що віддача від проекту досягається не під час розробки тих чи інших рішень щодо впровадження ділової ідеї, а після їх практичного здійснення, яке залежить від фінансування. Тому особливу увагу в процесі реалізації ділової ідеї приділяють проектному фінансуванню – технологія фінансування інвестиційного проекту, для якої характерно, що погашення зобов’язань за проектом відбувається виключно (або переважно) за рахунок грошових потоків, що генеруються самим проектом.

Характерною особливістю проектного фінансування є те, що це питання вирішується під час упорядкування ділового плану та проведення проектного аналізу. З точки зору формування кінцевих фінансових результатів, весь термін ділового плану можна поділити на два відрізка: період втрат та період доходності.

Як наука проектне фінансування знаходиться ще на початковій стадії формування. Проектне фінансування зародилося в результаті розвитку й удосконаленню венчурного фінансування. Широке його застосування не могло пройти повз вітчизняну економіку. На жаль його розвиток гальмується відсутністю або слабким розвитком ряду важливих чинників.

Аналіз результатів економічної діяльності суб’єктів проектного фінансування протягом останніх років засвідчує, що без стабільної законодавчої бази щодо вимог у стандартах бухгалтерського обліку та порядку оподаткування, у зв’язку з низькою підготовкою кваліфікованих працівників створювати проекти та здійснювати їх фінансування стає неможливим.

Теоретичне дослідження проектного фінансування дозволить ефективно впроваджувати нововведення, базові схеми фінансування проектів, визначити конкурентоспроможних замовників проектів, вибрати необхідний механізм здійснення проектного фінансування та отримати максимально вигідний результат після реалізації певного інвестиційного проекту.

Вивченню і розв`язанню цих питань і покликана сприяти програма дисципліни "Проектне фінансування".

Успішна діяльність України в галузі фінансового забезпечення реалізації реальних інвестиційних проектів вимагає від студентів, як майбутніх фахівців у сфері фінансів та інвестиційного бізнесу зокрема, глибоких економічних знань з теорії і практики організації проектного фінансування, володіння сучасними методами аналізу ефективності інвестиційних процесів, розробки проектно-кошторисної документації, організації матеріально-технічного забезпечення реалізації інвестиційних проектів, планування та бюджетування, управління сукупністю відносин, що виникають у ході фінансового забезпечення реалізації реальних інвестиційних проектів.

Мета дисципліни - опанувати методи, механізми, інструменти фінансування різних проектів з різних фінансових джерел, а також сформувати практичні навички з оцінювання ефективності проектів і фінансового становища підприємства, з’ясування можливостей фінансування інвестиційних, інноваційних та інших проектів.

Завдання дисципліни полягають у:

  • вивченні сутності, цілей і методики організації проектного фінансування;

  • набутті практичних навиків складання фінансових планів та формування бюджету інвестиційних проектів.

Предметом вивчення дисципліни є фінансово-кредитні відносини, які виникають у процесі мобілізації ресурсів для фінансового забезпечення інвестиційних проектів.

Місце в структурно-логічній схемі. Базою для вивчення дисципліни "Проектне фінансування" являються дисципліни: "Банківські операції ", “Фінансовий менеджмент” та “Фінансова діяльність суб’єктів підприємництва”.

Студенти повинні знати законодавчі акти щодо бухгалтерського обліку та оподаткування; механізм здійснення проектного фінансування; типи проектів; принципи проектного фінансування; форми повернення коштів при проектному фінансуванні; порядок складання фінансового плану та формування фінансових ресурсів; порядок фінансування проектів; оцінювання ефективності інвестицій; процеси управління проектами; принципи побудови ефективного системного контролю.

Студенти повинні вміти проводити аналіз інвестиційного проекту, вміло використовувати класифікацію проектів при фінансуванні певного проекту, розраховувати основні показники доцільності інвестиційного проекту, користуватися проектно-кошторисною документацією для експертизи проекту, здійснювати контроль при проектному фінансуванні, складати бізнес-план.

Для закріплення теоретичних знань і отримання необхідних навичок практичної роботи в банках та на підприємствах передбачені практичні заняття з використанням практичного матеріалу базових установ.