Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Зразок_курсової_ФАі.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
440.52 Кб
Скачать

1.3 Організаційно-виробнича структура тдв «Надвірнянський кар’єр - Карпати»

Виробництво продукції в крупних підприємствах характеризується взаємодією великої кількості людей і механізмів, які створюють організаційні одиниці.

Організаційною одиницею підприємства є внутрігосподарський підрозділ, серед них виділяють: підрозділи, що займаються основним виробництвом (цехи, відділки, бригади, ферми); функціональні); допоміжні та обслуговуючі підрозділи (майстерні, склади, тощо); культурно-побутові підрозділи.

Сукупність усіх підрозділів підприємства, їх розміри та територіальне розміщення становлять його організаційну структуру. (рисунок 1.2)

Вищим органом управління ТДВ «Надвірнянський кар’єр - Карпати» є директор, якому підпорядковуються :

  • головний інженер ,

  • головний бухгалтер;

  • комерційний директор;

  • економіст;

  • рядові бухгалтери.

Рисунок 1.2. – Організаційно-виробнича структура ТДВ «Надвірнянський кар’єр - Карпати»

В організаційній структурі підприємства виділяють первинні і вторинні внутрігосподарські підрозділи.

Склад цехів та служб, що реалізують виробничий процес виготовлення продукції, форми їх взаємозв'язків покладені в основу організаційної структури підприємства. Відділення, цехи, виробничі ділянки, підприємстві є ланками виробництва.

Відділення і виробнича ділянка здійснюють свою діяльність відповідно до положення, затвердженим директором підприємства. Цим підрозділам доводиться планове завдання на рік, що включає основні показники по рослинництву і тваринництву, засобах виробництва і ліміти по матеріально-технічному постачанню, чисельність і склад робочої сили, фонд заробітної плати й інші витрати. За збільшення виробництва і зниження собівартості продукції колективи одержують матеріальне заохочення.

До підрозділів допоміжного й обслуговуючого призначення відносяться ремонтні майстерні, , транспортний парк, складські приміщення, ,.

Залежно від наявності підрозділів та їх організаційного формування розрізняють дво-, три-,чотириступінчасту, а також змішану організаційну структуру, яка розчленовується по вертикалі навідповідну кількість рівнів управління, а по горизонталі на окремі ланки. Склад цехів та служб, що реалізують виробничий процес виготовлення продукції, форми їх взаємозв'язків покладені в основу організаційної структури підприємства. Основними рівнями типової організаційної структури є: цех - відділення - дільниця - бригада - робоче місце. Організаційна структура перебуває у процесі постійного розвитку під впливом удосконалення техніки, технології, форм організації виробничих процесів та інших чинників. Загальним напрямком поліпшення «керованості» об'єкта є максимально можливе спрощення його організаційної структури. Воно досягається як скороченням кількості елементів системи, так і спрощенням зв'язків між ними, а також підвищенням стабільності функціонування системи.

Розвиток виробничих та організаційних структур підприємства не можна розглядати ізольовано від структур управління, тому що виробнича та організаційна структури - це лише об'єкт управління. Раціональна структура апарату управління є основою планомірного та ритмічного функціонування виробничої та організаційної структури.

Отже основою для визначення виробничої структури підприємства є структура валової і товарної продукції, грошових надходжень, затрат праці і ін. Базисом формування виробничих структур підприємств у більшості галузей є виробничий процес виготовлення продукції. Основні фази цього процесу — заготівельні, обробні, складальні, випробувальні – дають змогу перетворити вихідні ресурси в продукти або послуги. Виробнича структура підприємства є основою організаційного формування підприємства.

Вибір організаційної структури виробничого підприємства в перспективі залежить від вибору того чи іншого типу стратегії поведінки на ринку. Для підприємств «кон'юнктурного» і «маркетингового» типів необхідна гнучка внутрішня організаційна структура, яка дає змогу динамічно реагувати на зміни ринкових факторів та не створює перешкод внутрішньогосподарському переміщенню трудових і матеріальних ресурсів від менш ефективних напрямків діяльності до більш ефективних. Для підприємств «технологічного» типу організаційна структура повинна бути більш механістичною, жорсткою, мати чітко виражений ієрархічний характер.

Організаційна структура підприємства передбачає встановлення безпосередніх взаємозв'язків між її основними складовими та розподіл між ними прав і відповідальності.

Протягом усього процесу створення продукту у виробництві необхідно підтримувати взаємозв'язки одних підрозділів з іншими. Це взаємозв'язки та відносини лінійних, функціональних і програмних керівників підрозділів маркетингу, фінансів підприємства. Сааме горизонтальні, вертикальні та діагональні посадові зв'язки цих підрозділів є основою для ефективної організації виробничого процесу, упорядкування діяльності підрозділів, забезпечення координації роботи підприємства.