Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Зразок_курсової_ФАі.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
440.52 Кб
Скачать

Висновки

Загалом підсумувавши результати аналітичного балансу ТДВ «Надвірнянський кар’єр-Карпати» в розрізі пасивів за три роки (2009 – 2011 рр.), можна стверджувати про те, що підприєство скорочує обсяг діяльності., при тому, що діяльність є збитковою , і збиток «З”їдає» нерозподілений прибуток минулих років, однак при цьому підприємство покращеє якість балансу в розріз пасивів: тобто поступово скорочуються обсяги довгострокових зобов’язань ( досліджуване підприємство розраховується по отриманих кредитах); погашено «під нуль» короткострокові кредити банків,; зменшуються суми Кредиторсько заборгованості за товари, роботи, послуги та поточних зобов'язань за розрахунками. Динаміку зміни даних показників наведено на рисунку 3.7.

Таким чином за період з 2009 по 2011 року відмічаємо наступні зміни в структурі активів і пасивів

  • підприємство володіє неліквідним майном , частка необоротних активів зростає напри кінець досліджуваного періоду до 75, 3 % ;

  • зменшення вартості майна підприємства протягом 2009 – 2011 рр зумовлено зменшенням вартості оборотних активів , а саме грошових коштів, що свідчить про погіршення ліквідності .

  • спостерігається покращення структури капіталу , про що свідчить зменшення частки позикових коштів для інвестиційної діяльності та залучених коштів для поточної діяльності, і у першу чергу кредиторської заборгованості товарного характеру та короткострокових кредитів банків;

  • станом на 31.12.2011 року співвідношення між власними та позиковим капіталом становить 63,4% до 36,6 %. Оптимальним вважають співвідношення 50% / 50 %. Однак як свідчать розрахунки , власний капітал підприємства повністю використаний на формування необоротних активів та їх основної частини - основних засобів і у фінансуванні мобільних активів участі не бере.

Основні засоби придатні менше , ніж на половину , що є прямим наслідком їх зношеності . особливо це стосується активної частини основних засобів (виробничих машин та обладнання), знос яких відбувається більш високими темпами. У 31.12.2009 р коефіцієнт зносу становив 39,8% , станом на 31.12.2010 р. зріс на 17 % та станом на 31.12 201р. зріс ще на 32.8 % порівняно з рівнем 2009 року. і становив 52, 8 % . тобто зношено більше половини вартості наявних в підприємства основних засобів, тому недивно, що підприємство веде створення основних засобів самостійно. Зростання зносу свідчить також про реальну загрозу скорочення виробничих потужностей підприємства ,якщо не буде своєчасно проведене оновлення його основних засобів.

Коефіцієнт оновлення зменшується з року в рік суттєвими темпами: у 2009 році було оновлено введено в дію 26,1 % основних засобів, у 2010 році 8,9% , а у 2011 році всього лише 4,1 %

Частка оборотних активів від загальної вартості майна станом на кінець 2011 року складає 24,7% ( рисунок 3.9) і порівняно з 2009 роком зменшується на 22,1% , звісно це свідчить про зниження загальної ліквідності підприємства

За весь аналізований період ( з 2009 р. по 2011 р.)видно, що баланс не є абсолютно ліквідним, бо виконуються лише третя умова ліквідності. Найгірша ситуація склалась на 31.12 2010 року , коли нестача коштів по першій умові ліквідності була найвищою і становила -3024 тис.грн . наведені баланси на вказані дати не є ліквідними , а саме :

Підприємст не має достатньої суми наявних грошових коштів для розрахунків з кредиторами (А1 < П1), жодного року найбільш ліквідні активи не покривають найбільш термінові зобов’язання.

Не виконується також друга умова ліквідності станом на 31.12.2009 року . але у 2010 та 2011 році друга умова ліквідності виконується , це позитивно для підприємства.

Повністю виконується третя умова ліквідності : бо хоча підприємство ТДВ «Надвірнянський кар’єр –Карпати» має довгострокову заборгованість перед банками, але виробничих запасів, товарів та готової продукції достатньо, щоб перекрити цю статтю пасивів П3.

Відмічаємо недостатність власного капіталу протягом всього досліджуваного періоду як для формування важко ліквідних активів, так і оборотних активів. Впродовж аналізованого періоду підприємство мало дефіцит власного оборотного капіталу , який поступово зменшувався від 1810 тис. грн до 1448 тис. грн . у 2011.р

Аналіз та узагальнення методів роботи товариства дозволяє встановлювати наступні шляхи використання основних засобів та підвищення фондовіддачі: технічне і технологічне вдосконалення та модернізація обладнання:

  • збільшення потужності агрегатів;

  • заміна застарілого обладнання,що сприяє підвищенню продуктивності всього діючого парку обладнання на нове, технічно і технологічно більш досконале, потужне і з меншими затратами енергії на виконання бурових та інших робіт;

  • механізація та автоматизація в роботі обладнання через;

  • оптимальне навантаження в процесі виробництва;

  • своєчасне та якісне обслуговування та ремонт обладнання в міжремонтний період;

  • підвищення цінності роботи обладнання;

  • правильне ведення технологічного процесу, що дозволяє уникнути простою в роботі обладнання.

  • дотримання підприємством власної стратегії технічного,організованого та економічного розвитку;

  • перехід від практики заміни спрацьованих знарядь праці до систематичного комплексного оновлення техніко-технологічної бази взаємозв’язаних виробничих ланок підприємства;

  • проведення заходів по розширенню виробничого інструменту

Підвищення інтенсивної роботи обладнання:

  • вдосконалення техніки і технології виробництва;

  • забезпечення постачання матеріалів, що відповідають необхідним стандартам для зниження часу на допоміжні і підготовчі процеси;

  • найбільше використання парку обладнання;

  • забезпечення для стабільної і рівномірної роботи без простоїв.

Високий вплив на зміну фондовіддачі, обсяг реалізованої продукції затрат, показав факторний аналіз. Покращення інтенсивності використання обладнання можна досягнути також встановленням більш потужного обладнання, яке б мало високу продуктивність та порівняно невеликі витрати електроенергії.

Для підвищення ефективності використання дебіторської заборгованості шляхи покращення можуть бути такі, як:

  • удосконалення розрахункових документів;

  • застосування передоплати, вексельної форми розрахунків;

  • проводити (якщо це швидко і можливо) поглиблений аналіз платоспроможності клієнтів;

  • своєчасно оформляти розрахункові документи;

Для ефективного управління станом дебіторської заборгованості потрібно :

  • розширювати кількість клієнтів з метою зменшення ризику неплатежів;

  • контролювати стан рахунків з клієнтами за відтермінованою (простроченою) заборгованістю;

  • контролювати співвідношення дебіторської та кредиторської заборгованостей;

  • робити знижки на товар за умови швидкої оплати рахунка.

Особливу актуальність має проблема неплатежів в умовах інфляції, коли відбувається знецінювання грошей. При цьому дебіторська заборгованість набуває астрономічної суми, значна частина якої в ході інфляції губиться. Тому невигідно продавати товари у борг і тримати гроші готівкою.

Також для покращення стану майна товариства варто «звернути увагу» на грошові кошти, сума яких повинна бути такою, щоб вистачало на здійснення всіх першочергових платежів.

Одним з напрямів поліпшення ефективності використання оборотних активів є напрям регулювання запасів . Регулюванню запасів присвячено багато досліджень, і на це є достатньо підстав. Це і зрозуміло: вигода в результаті раціонального підходу до регулювання запасів досягає, як показує практика, істотних розмірів. Це особливо важливо для підприємств, що потребують запасів у великих розмірах.