Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Т 2 ВИДИ ПІДПРИЄМСТВ.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
105.98 Кб
Скачать

9) Статистична класифікація за квед:

Код секції КВЕД

Найменування секції

A

Сільське господарство, мисливство, лісове господарство

B

Рибальство, рибництво

C

Добувна промисловість

D

Переробна промисловість

E

Виробництво та розподілення електроенергії, газу та води

F

Будівництво

G

Торгівля; ремонт автомобілів, побут.виробів та предметів особистого вжитку

H

Діяльність готелів та ресторанів

I

Діяльність транспорту та зв’язку

J

Фінансова діяльність

K

Операції з нерух. майном,оренда інжиніринг та надання послуг підприємцям

L

Державне управління

M

Освіта

N

Охорона здоров’я та надання соціальної допомоги

O

Надання комунальних та індивід.послуг; д-сть у сфері культури та спорту

2. Види об'єднань підприємств

Розрізняють:

  • добровільні об'єднання підприємств – організ.утворення із декількох під-в, які на добровільних засадах об'єднують свою наукову, виробничу, наукову, комерційну та інші види діяльності, якщо це не суперечить чинному законодавству;

  • інституціональні об'єднання (на базі міністерств та відомств).

Об'єднання є юридичною особою, може мати самостійний і зведений баланси, розрахунковий та інші рахунки в установах банків, печатку зі своїм найменуванням.

Види добровільних об'єднань підприємств:

1)асоціація (від лат. - сполучення, з'єднання) – одна з найпоширеніших форм договірних об'єднань під-в (фірм, компаній) з метою постійної координації господ. (комерційної) діяльності. Асоціація не має права втручатися у вир., ком. діяльність будь-якого з його учасників (членів). В Україні, наприклад, функціонує Укр. союз промисловців і підприємців, який об'єднує понад 17 тис.членів і в усіх регіонах має свої філії

2)корпорація (від лат. -спілка) - договірне об'єднання, створене на основі поєднання вир., наукових та комерційних інтересів з делегуванням окремих повноважень централізованого регулювання діяльності кожного з учасників. Особливістю корпорацій є те, що їхній капітал утворюється у грошовій формі та поділяється на однакові за номінальною вартістю паї у вигляді акцій.

3)консорціум (від лат. – співучасть, спільність) – це тимчасовий союз господ. незалежних під-тв (фірм, компаній). Метою створення консорціуму є об'єднання зусиль для реалізації конкретного проекту, часто у сфері своєї основної діяльності, здійснення науково- і капіталоємких проектів, у тому числі між нар. або спільне проведення крупних фінансових операцій щодо розміщення позик, акцій тощо. Підприємства можуть одночасно входити до декількох консорціумів, тобто брати участь у реалізації декількох проектів, приклад: міжнародний консорціум супутникового зв'язку.

4)Концерн (від англ. – об'єднання) – це форма об'єднання, (як правило, багатогалузевого) самостійних під-в, зв'язаних за допомогою системи участі в капіталі, фінансових зв'язків, договорів про спільність інтересів, особистих уній, патентно-ліцензійних угод, тісного вир. і торгов.співробітництва та ін. Під-ва концерну номінально залишаються самостійними юрид.особами, а фактично підпорядковані єдиному господ. керівнику.

5)Картелі (від франц. – папір, документ) - це об'єднання, як правило, під-в однієї галузі, які вступають між собою в угоду, що стосується різних сторін комерційної д-сті компанії – угода про ціни, про ринки збуту, обсяги вир-ва і збуту, асортимент, обмін патентами, умовами найму робочої сили тощо. Фірми, що вступають в картель, зберігають свою юридичну, фінансову, виробничу і комерційну самостійність.

6) Синдикати (від франц. - захисник) – об'єднання самостійних однорідних пром. під-в, створене з метою регулювання ринку збуту певного товару, захисту високого рівня цін через заг. збутову контору у формі торгов. товариства.

7)Фінансово-промислові групи (ФПГ) – це об'єднання юридично та економічно самостійних під-в (фірм) різних галузей н/г для реалізації крупних держ. програм розвитку пріоритетних галузей. ФПГ здійснюють контроль з одного центру. Це дає можливість сформувати потужні фінансово-виробничі комплекси, які здатні конкурувати з найбільшими світовими компаніями.

8) Холдинг (тримати) - організаційна форма об'єднання інвест.ресурсів; утворення, яке безпосередньо не займається вир. д-стю,а використовує свої фін. ресурси для придбання контр. пакетів акцій інших під-тв. Об'єднані у холдинг під-ва мають юрид. та господ. самостійність, проте вирішує осн.питання їх д-сті ХК.