Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
готов111_МВ_ПР._ЗАН._ТА_САМ._РОБ._економіка_під...doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
535.04 Кб
Скачать

Тема 9. Фінансово-економічні результати та ефективність діяльності підприємства.

Фінансові результати поділяються на такі частини:

Фінансові результати від звичайної діяльності (Фінансові результати операційної діяльності та фінансові результати іншої діяльності).

Результат надзвичайних подій (доходи, витрати).

Звичайна діяльність – будь-яка основна діяльність підприємства, а також операції, що її забезпечують або виникають внаслідок її проведення.

Основна діяльність – операції, пов’язані з виробництвом або реалізацією продукції (товарів, робіт, послуг), що є головною метою створення підприємства і забезпечують основну частку його дохіду.

Операційна діяльність – основна діяльність підприємства, а також інші види діяльності, які не є інвестиційною чи фінансовою діяльністю.

Надзвичайна подія – подія або операція, яка відрізняється від звичайної діяльності підприємства, і не очікується, що вона повторюватиметься періодично або в кожному наступному звітному періоді.

Збиток – перевищення суми витрат над сумою дохіду, для отримання якого були здійснені ці витрати.

Прибуток – сума, на яку доходи перевищують пов’язані з ними витрати

Прибуток від реалізації = Обсяг товарної продукції підприємства – Собівартість товарної продукції.

Залежно від формування та розподілу розрізняють декілька видів прибутку – валовий, від операційної діяльності, від звичайної діяльності до оподаткування, від звичайної діяльності, чистий.

Валовий прибуток = Чистий дохід (виручка) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) – Собівартість реалізованої продукції (товарів, робіт, послуг).

Чистий дохід (виручка) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) = Валовий дохід – ПДВ – Акцизний збір – Інші вирахування з доходу.

Фінансовий результат від операційної діяльності = Валовий прибуток (збиток) + Інші операційні доходи – (Адміністративні витрати + Витрати на збут + Інші операційні витрати).

Балансовий прибуток = Прибуток від реалізації + Прибуток від іншої реалізації + Прибуток від позареалізаційної діяльності.

Прибуток (збиток) від звичайної діяльності до оподаткування = Фінансовий результат від операційної діяльності + (Дохід від участі капіталу + Інші фінансові доходи + Інші доходи) – (Фінансові витрати + Витрати від участі в капіталі + Інші витрати).

Фінансовий результат від звичайної діяльності (прибуток) = Прибуток від звичайної діяльності до оподаткування – Податок на прибуток.

Фінансовий результат від звичайної діяльності (збиток) = Збиток від звичайної діяльності до оподаткування + Податок на прибуток.

Чистий прибуток (збиток) = Фінансовий результат від звичайної діяльності (прибуток або збиток) + Прибуток (збиток) від надзвичайної діяльності + Податок на прибуток від надзвичайної діяльності .

Відносним показником ефективності виробництва є його рентабельність.

Загальна рентабельність виробництва = Балансовий прибуток підприємства/ (Середньорічна вартість основних виробничих фондів + Середньорічний залишок нормованих оборотних засобів підприємства) *100 = Балансовий прибуток підприємства/ (Середньорічна вартість основних виробничих фондів + Середньорічний залишок нормованих оборотних засобів підприємства + Фонд заробітної плати підприємства) *100 = (Балансовий прибуток підприємства/Собівартість товарної продукції)*100.

Рентабельність виробу = Прибуток у розрахунку на один виріб* 100 /Собівартість товарної продукції.

Завдання для самостійного розв’язання

9.1. Визначити прибуток та рентабельність виробу на кожному з підпри-ємств, які випускають однакову продукцію, якщо собівартість виробу на підпри-ємствах 320, 350 та 385 грн./шт. відповідно, річний обсяг випуску продукції 15, 5, 1 тис. шт./ рік відповідно. Нормативна рентабельність виробу 18 %.

9.2. Визначити рентабельність виробу й річну суму прибутку від реалізації 8300 виробів. Виробнича собівартість виробу – 28 грн. Оптова ціна підприємства на даний виріб – 35 грн., відсоток позавиробничих витрат – 6.

9.3. Визначити, чи є доцільним зниження собівартості продукції якщо витрати на виробництво та реалізацію одиниці продукції становлять 20 грн., середня ціна на аналогічний товар у конкурентів (без урахування ПДВ) становить 24 грн., нормативна рентабельність – 30%.

9.4. Визначити, як зміниться рентабельність виробництва, якщо вартість середньорічних залишків оборотних засобів зросте з 2000 до 2300 тис. грн.; середньорічна вартість основних фондів зросте з 4300 до 4500 тис. грн.; темп зростання балансового прибутку становитиме 103 %.

Підприємство реалізувало продукції на суму 400 тис. грн.. Витрати на 1 грн. товарної продукції становили 0,85 грн. Визначити розмір прибутку та рівень рентабельності.

9.5. Підприємство реалізувало 200 тис. одиниць продукції. Собівартість одиниці 40 тис. грн., оптова ціна – 48 тис. грн.

Визначити розмір прибутку, витрати на 21 грн. товарної продукції та рівень рентабельності продукції.

9.6. Визначити прибуток та рівень рентабельності виробу, якщо його ціна становить 80 грн., а витрати – 75% від ціни.

9.7. Як зміниться рентабельність виробництва, якщо вартість середньорічних залишків оборотних коштів зросте з 159 до 226 тис. грн.; середньорічна вартість основних фондів зменшиться з 380 до 312 тис. грн.; темп росту балансового прибутку складе 105 %.

Як зміниться рентабельність, якщо з 1. 08. додатково буде введено устаткування балансовою вартістю 15 тис. грн.. та 1.06. виведено основних фондів на суму 34 тис. грн..

9.8. Обчислити величину балансового прибутку підприємства на наступний рік, якщо очікуються такі показники виробничо-господарської діяльності, тис. грн..:

- обсяг продажу виробленої продукції - 6800;

- повні витрати на виробництво товарної продукції – 4600;

- залишки готової продукції на початок та кінець розрахункового року – 200 та 100 відповідно;

- витрати на реалізацію продукції – 50;

- дивіденди від придбаних акцій – 10;

- дохід від оренди майна підприємства – 25.

9.9. Підприємство виготовляє продукцію трьох видів. Річна виручка від реалізації яких складає 456500 грн. і розподіляється наступним чином – виріб А – 148500 грн., Б – 138000 грн., В – 170000 грн. Прямі витрати на виробництво виробу А становлять 91500 грн., Б – 66500 грн., В – 80500 грн. Непрямі витрати дорівнюють 64000 грн. і розподіляються пропорційно до витрат праці на їх виготовлення – виріб А – 0,2 год/од.; Б – 0,6 год/од.; В – 0,9 год/од.

Вибрати найрентабельніший вид продукції.