Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
готов111_МВ_ПР._ЗАН._ТА_САМ._РОБ._економіка_під...doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
535.04 Кб
Скачать

Тема 6. Нематеріальні активи.

Нематеріальними вважаються немонетарні активи, які:

  • не мають матеріальної форми;

  • можуть бути ідентифіковані;

  • утримуються підприємством з метою використання протягом періоду більше одного року (або одного операційного циклу, якщо він перевищує один рік) для виробництва, постачання товарів або послуг, в адміністративних цілях або для надання в оренду іншим особам.

Нематеріальні активи – усі активи, крім грошових коштів, їхніх еквівалентів та дебіторської заборгованості у фіксованій (або визначеній) сумі грошей.

Придбані (створені) нематеріальні активи зараховуються на баланс підприємства за первісною вартістю.

Первісна вартість придбаного нематеріального активу складається із ціни (вартості) придбання (крім отриманих торговельних знижок); мита; непрямих податків, що не підлягають відшкодуванню; інших витрат, безпосередньо пов’язаних із його придбанням та доведенням до стану, у якому він придатний для використання за призначенням.

Первісна вартість нематеріального активу, придбаного в результаті обміну на подібний об’єкт, дорівнює залишковій вартості переданого нематеріального активу.

Залишкова вартість визначається як різниця між первісною вартістю переданого нематеріального активу і сумою нарахованого зносу.

Первісна вартість нематеріального активу, придбаного в результаті обміну на неподібний об’єкт, дорівнює справедливій вартості переданого нематеріального активу, збільшеній (зменшеній) на суму грошових коштів чи їхній еквівалент, що була передана (отримана під час обміну).

Первісна вартість нематеріального активу безоплатно отриманого дорівнює їхньої справедливої вартості на дату отримання.

До первісної вартості нематеріального активу, створеного підприємством, входять прямі витрати на оплату праці; прямі нематеріальні активи; інші витрати, безпосередньо пов’язані із створенням цього нематеріального активу та приведенням його до стану придатності для використання за призначенням.

Підприємство може здійснювати переоцінку за справедливою вартістю на дату балансу тих нематеріальних активів, щодо яких існує активний ринок.

Активний ринок – ринок, якому притаманні такі умови:

  • предмети, що продаються та купуються на цьому ринку, є однорідними;

  • у будь-який час можна знайти зацікавлених продавців і покупців;

  • інформація про ринкові ціни є загальнодоступною.

На даний момент для переважної більшості нематеріальних активів в Україні такий ринок відсутній.

Основні правила переоцінки:

  • у разі переоцінки окремого об’єкта нематеріальних активів слід переоцінювати всі інші активи групи, до якої належить даний об’єкт (за виключенням тих щодо яких не існує активного ринку);

  • якщо проведена переоцінка об’єктів групи нематеріальних активів, то надалі вони підлягають переоцінці з періодичністю, яка залежить від того наскільки суттєво відрізняється залишкова вартість активу від його справедливої вартості.

Для здійснення переоцінки визначається індекс переоцінки (Іп) за формулою

Іп

=

Справедлива вартість нематеріального активу

Залишкова вартість нематеріального активу

Тоді переоцінена вартість нематеріального активу дорівнюватиме:

Переоцінена первісна вартість нематеріального активу

=

Первісна вартість нематеріального активу

х

Іп

Переоцінена сума зносу:

Переоцінений знос нематеріального активу

=

Нарахований знос

х

Іп

У випадку, якщо залишкова вартість об’єкта нематеріальних активів дорівнює нулю, то:

  • переоцінена залишкова вартість об’єкта дорівнює його справедливій вартості,

  • переоцінена первісна вартість визначається додаванням справедливої вартості активу до його первісної (переоціненої) вартості без зміни суми зносу.

Усі без винятку нематеріальні активи підлягають амортизації.

Нарахування амортизації нематеріальних активів здійснюється протягом строку їх корисного використання, який встановлюється підприємством самостійно при визнанні цього об’єкта активом. При цьому загальний строк корисного використання нематеріального активу не повинен перевищувати 20 років і при його визначенні слід ураховувати:

  • строк корисного використання подібних активів;

  • моральний знос, що передбачається;

  • правові або інші подібні обмеження щодо строків його використання та інші фактори.

Виходячи з умов отримання майбутніх економічних вигод підприємство самостійно обирає метод амортизації нематеріальних активів, який краще враховує форму надходження економічних вигод від використання нематеріального активу. Поширено застосування прямолінійного методу нарахування амортизації. Цей метод застосовується також у випадку, коли умови отримання майбутніх економічних вигод визначити неможливо.

У випадку, якщо залишкова вартість об’єкта нематеріальних активів дорівнює нулю, то:

  • переоцінена залишкова вартість об’єкта дорівнює його справедливій вартості,

  • переоцінена первісна вартість визначається додаванням справедливої вартості активу до його первісної (переоціненої) вартості без зміни суми зносу.

При розрахунку вартості, яка амортизується, ліквідаційна вартість нематеріальних активів прирівнюється до нуля, крім випадків:

  • якщо існує невідмовне зобов’язання іншої особи щодо придбання цього об’єкта наприкінці строку його корисного використання;

  • якщо ліквідаційна вартість може бути визначена на підставі інформації існуючого активного ринку і очікується, що такий ринок існуватиме наприкінці строку корисного використання.

Нарахування амортизації починається з місяця, наступного за місяцем, у якому нематеріальний актив став придатним для використання, і припиняється, починаючи з місяця, наступного за місяцем вибуття нематеріального активу.

Завдання для самостійного розв’язання

6.1. Підприємство безоплатно отримало нематеріальні активи у вигляді програмного забезпечення, справедлива вартість якого на дату отримання становила 5000 грн. За установку програмного забезпечення підприємство сплатило сервісному центру 480 грн., у тому числі ПДВ – 80 грн. Термін корисного використання програмного забезпечення визначений у 1 рік 2 місяці. Обчислити щомісячну суму амортизації нематеріального активу.

6.2. Визначити вартість нематеріального активу, придбаного в результаті обміну на подібний об’єкт, та різницю між справедливою вартістю отриманого активу і його залишковою вартістю, що відноситься на фінансові результати, якщо вартість нематеріального активу, який підлягає обміну на подібний об’єкт, становить 30 тис. грн.; залишкова вартість подібного об’єкта, який передається підприємству в результаті обміну, - 26 тис. грн.;справедлива вартість подібного об’єкта (нематеріального активу) – 30 тис. грн.

6.3. Визначити відхилення рівня залишкової вартості нематеріальних активів від справедливої вартості подібних активів; індекс переоцінки нематеріальних активів; суму зносу нематеріальних активів; переоцінену залишкову вартість нематеріальних активів; переоцінений знос нематеріального активу якщо:

- залишкова вартість нематеріальних активів становить 80 тис. грн.;

- справедлива вартість подібних об’єктів на дату переоцінки – 88 тис. грн.;

- первісна вартість нематеріальних активів – 98 тис. грн.