Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
готов111_МВ_ПР._ЗАН._ТА_САМ._РОБ._економіка_під...doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
535.04 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ХАРКІВСЬКА НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ МІСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА

Методичні вказівки

до практичних занять та самостійної роботи студентів

з дидактичним забезпеченням з дисципліни „Економіка підприємства”

(для студентів 2 курсу всіх форм навчання

напряму підготовки 0504-„Туризм”)

Харків – ХНАМГ – 2007

Методичні вказівки до практичних занять та самостійної роботи студентів з дидактичним забезпеченням з дисципліни „Економіка підприємства” (для студентів 2 курсу всіх форм навчання напряму підготовки 0504-„Туризм”). Укл.: Нохріна Л.А., Александрова С.А., Кравець О.М. –Харків: ХНАМГ, 2007. - 60 с.

Укладачі: Л.А. Нохріна, С.А. Александрова, О.М. Кравець.

Рецензенти: доцент кафедри Менеджмента ХДУХТ

к.екон. наук Ткачова С.С.

доцент кафедри Управління проектами ХНАМГ

к.екон. наук Г.В. Висоцька

Рекомендовано кафедрою туризму та готельного господарства,

протокол № 9 від 16 січня 2007 р.

Зміст

ВСТУП…………………..……………………………………………….……4

1. Альтернативні витрати……………………..……………………………..5

2. Ринкова система: попит та пропозиція…..………………….......……….7

3. Виробнича програма підприємства……..….……………………..……...9

4. Основні засоби. Амортизація .............................………………………..16

5. Показники використання основних фондів підприємства…………….27

6. Нематеріальні активи………………….......……………………………..32

7. Оборотні кошти…………………………………………………………..36

8. Витрати виробництва…………………………………………...…...…...42

9. Фінансово-економічні результати та ефективність діяльності підприємства.……………………………………..…………..................…...48

10. Ціна продукції підприємства……………...…………....………………51

11. Трудові ресурси підприємства та стимулювання праці робітників………..…..…………………………..…………………..……….52

11.1 Персонал підприємства………...........……………………….………...52

11.2 Продуктивність праці……………….............…………….…………..54

11.3 Оплата праці робітників……………………………...................….…57

СПИСОК ЛІТЕРАТУРИ.................................................................................59

ВСТУП

Програма вивчення нормативної дисципліни „Економіка підприємства” складена відповідно до місця та значення дисципліни за структурно-логічною схемою, передбаченою освітньо-професійною програмою підготовки бакалавра з напряму „Туризм” і охоплює всі змістові модулі передбачені стандартом.

Основною метою викладання дисципліни „Економіка підприємства” є формування системи спеціальних знань і практичних навичок аналізу показників господарсько-виробничої діяльності підприємства з урахуванням чинників зовнішнього й внутрішнього середовища його функціонування.

Предметом вивчення дисципліни є економічний механізм функціонування підприємства, формування та використання його ресурсного потенціалу з метою оптимізації економічних результатів діяльності.

Основними завданнями вивчення дисципліни „Економіка підприємства” є:

  • окреслити цільові характеристики діяльності підприємства на ринку;

  • сформувати програму виробництва продукції та її реалізації, ресурсне забезпечення виробничої програми;

  • визначити складові ресурсного потенціалу підприємства та знайти шляхи його ефективного використання;

  • - засвоїти поняття: ринкова система: попит та пропозиція, виробнича програма підприємства, основні засоби, амортизація, нематеріальні активи, оборотні кошти, поточні витрати підприємства; собівартість продукції; собівартість видів продукції; склад поточних витрат; вивчення методів та прийомів аналізу; планування витрат підприємства;

  • визначити поняття механізму формування та використання дохідів і прибутків підприємства від різних напрямів його діяльності (виробничої, комерційної, зовнішньоекономічної, фінансової, інвестиційної тощо);

  • оцінити ефективність господарської діяльності та знайти шляхи її підвищення;

  • оцінити конкурентоспроможність підприємства та його продукції.

Важливим елементом оволодіння знаннями й навичками у час, вільний від обов’язкових навчальних занять, який сприяє формуванню практичних навички роботи студентів зі спеціальною літературою, орієнтує їх на інтенсивну роботу, критичне осмислення здобутих знань та глибоке вивчення теоретичного і практичного кола проблем, які вивчаються дисципліною, є самостійна робота студента. Ці методичні вказівки призначені для організації самостійної роботи студентів при вивченні дисципліни „Економіка підприємства”.

Тема 1. Альтернативні витрати

Альтернативні витрати – витрати, що відображають цінність кращого з альтернативних варіантів, яким довелося знехтувати при економічному виборі. Альтернативні витрати також характеризуються як цінність втрачених можливостей: витрати одного блага, відображені в іншому, яким прийшлось пожертвувати заради отримання першого блага.

Приклад завдань з розв’язанням

Подорож із Санкт-Петербурга в Москву займає 8 годин поїздом і 3 години літаком (з урахуванням часу поїздки в аеропорт). Вартість проїзду поїздом 100 грн., літаком 250 грн. У подорож відправляються 3 чоловіки: суб’єкт А, суб’єкт Б і суб’єкт В. Годинна ставка оплати праці суб’єкту А - 20 грн. за годину, суб’єкта Б – 30 грн. за годину та суб’єкта В – 50 грн. за годину. Яким видом транспорту поїдуть ці люди?

Розв’язання

100 грн. – це неминучі витрати (який би з наявного транспорт не вибрати, менше затратити не вдасться). Тому додатковими витратами є 250-100=150 грн. Неминучі втрати часу становлять 3 години, додаткові 8-3=5 годин. Предметом аналізу є зіставлення 150 грн. й 5 годин . Суб’єкт А за ці 5 годин може заробити 100 грн., а його альтернативні витрати (100 грн.) менше ніж додаткові витрати на покупку авіаквитків (150 грн.). Отже для нього раціональніше поїхати поїздом.

Годинна ставка суб’єкта Б – 30 грн. за годину. У результаті польоту літаком він заощадить 5 годин, за які може заробити 150 грн. Отже економія часу дає можливість повернути витрачену на авіаквитки суму. Тому йому з погляду раціонального поводження однаково, чи їхати поїздом і втратити 5 годин часу або летіти літаком й „відпрацювати” перевитрати ресурсів.

Суб’єкт В за 5 годин зможе заробити 250 грн., що значно більше додаткових витрат на авіаквиток.

Цей найпростіший випадок дає прекрасний приклад прийняття економічних рішень. Вони приймаються, коли додаткові (граничні) вигоди не менше додаткових витрат.

Завдання для самостійного розв’язання

1.1 Суб’єкт А заробляє за годину 10 грн. Його мати на пенсії. У магазині за товаром А по 8 грн. за кілограм потрібно стояти 1 годину, за тим самим товаром по 12 грн. черги немає. При якому обсязі покупок раціональне придбання більше дешевого товару А для суб’єкта А? Його матері?

1.2 Суб’єкт А знімає будинок і платить його власнику 10 000 доларів у рік, зберігаючи інші свої кошти в банку, що приносить йому 9 % річних. Будинок коштує 140 000 доларів. Чи представляє він інтерес для потенційного покупця? Чому?

1.3 Робінзон і П'ятниця знаходяться на незаселеному острові. Їх основні заняття – збирати кокосові горіхи і ловити рибу. Робінзон може за 1 годину зібрати 10 кокосових горіхів або зловити 2 рибини. П'ятниця може за той же час зловити 10 рибин або зібрати 30 горіхів. Як треба розподіляти обов’язки між Робінзоном і П'ятницею, щоб збір кокосів та ловля риби були ефективними? Скільки риби буде спіймано і скільки кокосів зібрано, якщо Робінзон і П'ятниця працюватимуть по 3 години на день?

1.4 Столярна майстерня виробляє столи й стільці. При незмінному обсязі ресурсів можливі наступні співвідношення загального випуску (штук) за рік:

Варіанти

Столи

Стільці

А

25

180

Б

30

130

Назвіть альтернативні витрати збільшення виробництва столів, виражені в стільцях ?

1.5 Студент навчається в університеті, одержуючи стипендію 120 грн. за місяць. Залишивши навчання, він міг би працювати комерційним агентом, докладаючи рівних зусиль і заробляючи 1000 грн. на місяць. Які альтернативні витрати навчання в університеті?