Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МУ к ПЗ.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
1.12 Mб
Скачать

Практичне заняття № 1 Визначення місії і цілей підприємства, як основних складових стратегічного управління підприємством

Мета – дати узагальнююче визначення місії і цілей підприємства. Визначити основні засади формування місії і постановки цілей. Окреслити місце основних складових стратегічного управління в загальній схемі діяльності підприємства.

Завдання:

  1. Розглянути модель п’яти задач стратегічного управління. Дати

визначення поняттю «місія».

  1. Виходячи з умов ситуаційного завдання узагальнити основні відомості

про підприємство та представити у вигляді «легенди». Визначити місію підприємства.

  1. Спираючись на умову задачі та сформовану місію підприємства,

запропонувати його девіз.

  1. Окреслити основні цілі підприємства та побудувати модель «дерева

цілей». Дати короткий опис висунутим цілям.

  1. Зробити висновки.

Порядок виконання:

Місія у широкому розумінні розглядається, як філософія підприємства, що визначає принципи і цінності, згідно з якими підприємство здійснює свою діяльність.

Сформульована місія підприємства повинна відображати цільові орієнтири, сферу діяльності, філософію, можливості і способи здійснення діяльності підприємства. Вибір місії підприємства здійснюється на підставі визначення споживачів та їх потреб, які підприємство в змозі задовольнити.

Для формулювання місії підприємства використовуються ситуаційні задачі, які студент отримав, як роздаточний матеріал. В даній задачі йде короткий опис підприємства, послуг, яке воно надає населенню, клієнтів тощо.

Для представлення інформації по підприємству в узагальненому, лаконічному і зрозумілому вигляді, сформувати “легенду” підприємства, яка включає в себе розгляд наступних питань:

  1. назва підприємства;

  2. форма власності, вік підприємства;

  3. сфера діяльності (галузь виробництва або послуг);

  4. вид діяльності (продукція, що виробляється, послуги, що

пропонуються, роботи, що виконуються);

Кожен пункт легенди коротко, але доступно описати на основі ситуаційної задачі і сформувати місію підприємства.

Девіз підприємства повинен бути представлений у вигляді салогана, який несе в собі вже не основну ідею підприємства – це місія, а розкриває основні моменти діяльності підприємства, його направленості на певних споживачів, випуск специфічної продукції або надання послуги, орієнтованість на людський потенціал і ресурс.

Після того, як місія сформована, переходять до виділення цілей і побудови «дерева цілей».

Підприємство слід розглядати, як багатоцільову систему, що витікає з багатоаспектності функцій управління, тому кожне підприємство має ієрархічну систему цілей, яку подають у вигляді дерева цілей.

Вершина дерева цілей відповідає основному виду діяльності підприємства. Іноді головну ціль підприємства ототожнюють з місією. Але це не так. Дана ціль наслідує місію, розвиває основну ідею, яка закладена в місії підприємства, вона уточнює її і має певні часові обмеження. Місія підприємства не обмежена в часі й існує стільки, скільки існує саме підприємство.

Цілі поділити на такі рівні:

I рівень – стилеві цілі, які відображають внутрішні цінності підприємства, яких дотримується вище керівництво підприємства. До них можна віднести – економічні, організаційні, соціальні, інноваційні, політичні, маркетингові, функціональні, технічні тощо.

Визначення сталевих цілей здійснюється по напрямкам – положення на ринку, інновації, продуктивність, ресурси, доходність, управлінські аспекти, соціальна відповідальність, персонал.

II рівень – робочі цілі. Їх призначення – опис забезпечуваних умов, необхідних для досягнення результату. Це найбільш динамічні цілі, які підлягають періодичному коригуванню, відповідно до змін у зовнішньому середовищі.

Відповідно до цього і сформульованої місії підприємства, побудувати дерево цілей і представити його у наступному вигляді:

Рис. 1.2 – Дерево цілей підприємства

Кожну виділену ціль необхідно описати і обґрунтувати її постановку для підприємства. Результати надати у вигляді таблиці 1.

Таблиця 1.

Обґрунтування необхідності цілей підприємства

Виділена ціль підприємства

Обґрунтування цілей

Стилева ціль 1

робоча ціль 1.1

робоча ціль 1.2.

• • •

робоча ціль n

Стилева ціль 2

робоча ціль 2.1

робоча ціль 2.2.

• • •

робоча ціль n

• • •

Стилева ціль n

робоча ціль n.1

робоча ціль n.2

• • •

робоча ціль n.n

Зробити висновки.