Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Слюсар з механоскладальних робіт3р..doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
462.85 Кб
Скачать

Тема 5. Вузлове складання

Інструктаж за змістом занять, з організації робочого місця та безпечних умов праці.

Вправи:

Складання вузлів, які включають деталі механізмів обертового руху. Ознайомлення з будовою вузлів механізмів обертового руху, які підлягають складанню.

Ознайомлення з вимогами до вузлів.

Складання підшипників. Складання нероз’ємних підшипників (втулок). Складання підшипників з двома вкладишами, з вкладишами бокового притискання, підшипників, що регулюються.

Монтаж і демонтаж підшипників кочення.

Встановлення підшипника у корпус.

Установлення і регулювання валів, регулювання вкладишів, установлення стопорів. Установлення упорних кілець, які застопорені гвинтом, шпилькою; закручування упорних гайок. Підгонка шпонок і посадка деталей на вал.

Установка шківів та інших деталей, які закріплюються на вал шпонкою.

Перевірка валів на паралельність.

Складання, підгонка і регулювання поступального руху. Перевірка деталей, що подані на складання, їх підготовка до складання.

Складання з’єднань деталей, що поступально рухаються, з плоскими поверхнями стикання. Обробка деталей, що стикаються.

Перевірка площин, що стикаються, різними методами на прямолінійність, паралельність, перпендикулярність за допомогою інструментів і пристосувань.

Визначення чистоти оброблених поверхонь.

Застосування передових прийомів праці.

Складання вузлів, які включають деталі механізмів перетворення руху. Складання кривошипно-шатунної групи деталей. Перевірка деталей, які подані на складання, запресування втулок у поршневу головку шатуна, підгонка по шийці кривошипа вкладишів кривошипної головки, підгонка і встановлення корінних підшипників вала, укладання вала, вивірка співвісності і перпендикулярності його, складання кривошипно-шатунної групи, змащування, перевірка, регулювання.

Складання і розбирання ексцентрикового механізму. Перевірка деталей, підгонка хомута за диском, встановлення зазорів, складання ексцентрика, змащування. Регулювання, розбирання.

Перевірка площин куліси і каменя отвору каменя і пальця. Підгонка сухаря. Регулювання механізму.

Застосування передових прийомів праці.

Монтаж і регулювання вузлів машини, їх випробування. Загальне складання машини. Установка станини, регулювання вузлів і перевірка їх взаємодії.

Монтаж трубопроводів. Складання трубопровідних з’єднань із зняттям і постановкою фітингів.

Виготовлення і встановлення прокладок і набивок.

Випробування на герметичність.

Складання вузлів які включають деталі механізмів передачі руху. Складання передач циліндричними зубчатими колесами. Підготовка зубчатих кілець, валів і кріпильних деталей до складання. Установлення зубчатих коліс на вал, їх кріплення. Перевірка правильності установлення підшипників. Установлення валів із зубчатими колесами у корпус. Регулювання зчеплення зубчастих коліс.

Перевірка правильності складання зчеплення циліндричних зубчатих передач; перевірити на плавність і безшумність.

Складання передач конічними зубчатими колесами. Підготовка конічних зубчатих коліс, валів, кріпильних і фіксуючих деталей до складання. Перевірка взаємного розташування гнізд щодо валиків. Встановлення валів з зубчатими колесами у корпусі. Регулювання зчеплення конічних зубчатих коліс. Перевірка правильності зчеплення зуба конічних зубчатих передач.

Перевірка на плавність і безшумність роботи.

Складання черв’ячних передач. Складання черв’ячного колеса. Перевірка складеного черв’ячного колеса. Встановлення черв’ячного зубчатого колеса на вал і кріплення його. Перевірка положення осей гнізд щодо встановлення валів черв’ячної пари. Встановлення черв’ячної пари у корпус.

Перевірка правильності зчеплення черв’яка і черв’ячного колеса.

Регулювання зчеплення черв’ячного колеса і черв’яка.

Встановлення і регулювання системи змащення.

Застосування передових прийомів праці.

Збірка механізмів приводів.

Збірка|зборка,збирання| насосів. Збірка|зборка,збирання| шестерінчастого колеса. Досягнення щільності в посадочних місцях корпусу, дотримання міжосьової відстані для осей зубчатих|зубчастих| коліс, отримання|здобуття| хорошого|доброго| зачеплення. Дотримання рівномірності і величини зазору між зубчатими|зубчастими| колесами і вкладишами. Установка гвинтів і контрольних штифтів. Перевірка і регулювання обертання провідного валу.

Випробування насоса на стенді. Визначення продуктивності і об'ємного коефіцієнта корисної дії насоса.

Збірка|зборка,збирання| поршневих насосів. Пригін|припасовування,пригонити| зв'язаних деталей. Притирання поршня до циліндра. Перевірка овальності і конусності поршнів і циліндрів. Притирання тарілок і поясочків всмоктуючих і нагнітальних клапанів до посадочних місць. Випробування насоса на стенді.

Випробування машин на холостому ходу. Підготовка машин до випробування. Випробування на холостому ходу всіх вузлів і механізмів. Спостереження за роботою, виявлення дефектів і їх усунення. Регулювання машин після випробування. Поняття про діагностику.

Випробування машин під навантаженням. Перевірка точності роботи машини згідно з технічними умовами. Остаточне регулювання машини.

Застосування передових прийомів праці.