Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Слюсар з механоскладальних робіт3р..doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
462.85 Кб
Скачать

44

ПРОЕКТ

Міністерство освіти і науки України

Державний стандарт

професійно-технічної освіти

ДСПТО 7233.2. 000000-2006

(позначення стандарту)

Професія : Слюсар з механоскладальних робіт

Код: 7233.2

Кваліфікація: 3 розряд

Видання офіційне

Київ 2006

Освітньо - кваліфікаційна характеристика випускника

професійно - технічного навчального закладу

( підприємства, установи та організації, що здійснюють підготовку кваліфікованих робітників )

1. Професія: 7233.2 Слюсар з механоскладальних робіт

2. Кваліфікація: 3 розряд

3. Кваліфікаційні вимоги

Повинен знати : будову та принцип роботи вузлів, механізмів та верстатів, які складає, технічні умови на їх складання; механічні властивості металів, які обробляє, та вплив термічного оброблення на них; види заклепочних швів та зварювальних з’єднань та умови забезпечення їх міцності; склад туго – і легкоплавких припоїв, флюсів, протрав та спосіб їх готування; будову середньої складності контрольно-вимірювальних інструментів та пристроїв; правила заточування та доведення складного інструменту; допуски та посадки, квалітети (класи точності) та параметри шорсткості (класи чистоти оброблення), способи розмічання деталей середньої складності; види дефектів, вузлів, механізмів, їх причини, засоби усунення дефектів; електротехніку з основами промислової електроніки.

Повинен уміти : виконувати слюсарне оброблення та приганяння деталей в межах 11-12-го квалітетів (4-5-го класів точності) із застосуванням універсальних пристроїв. Складати, регулювати та випробовувати вузли та механізми середньої складності та виконувати слюсарне оброблення за 7-10-м квалітетами (2-3-м класами точності). Розмічати, шабрувати, притирати деталі та вузли середньої складності. Виконувати елементарні розрахунки з визначенням допусків, посадок та конусності. Запресовувати деталі на гідравлічних та гвинтових механічних пресах. Випробовувати вузли та механізми, які складає на спеціальних установках. Усувати дефекти, які виявлені під час складання та випробовування вузлів та механізмів. Регулювати зубчасті передачі з установленням заданих кресленнями та технічними мовами бокових та радіальних зазорів. Виконувати статистичне та динамічне балансування відповідальних деталей простої конфігурації на спеціальних балансувальних верстатах з іскровим диском, призмами та роликами. Паяти різними припоями. Складати складні машини агрегатів та верстатів під керівництвом слюсаря більш високої кваліфікації. Керувати підіймально-транспортним устаткуванням з підлоги. Стропувати та ув’язувати вантажі для підіймання, пересування, установлення та складування.

4. Загальнопрофесійні вимоги

Повинен:

Поряд з роботами, що внесені до складу відповідного розділу кваліфікаційних характеристик професій, усі робітники повинні:

а) раціонально та ефективно організовувати працю на робочому місці;

б) додержуватись норм технологічного процесу;

в) не допускати браку в роботі;

г) знати й виконувати вимоги нормативних актів про охорону праці й навколишнього середовища, додержуватися норм, методів і прийомів безпечного ведення робіт;

д) використовувати в разі необхідності засоби попередження і усунення природних і непередбачених негативних явищ (пожежі, аварії, повені тощо);

є) знати інформаційні технології.

5. Вимоги до освітнього рівня осіб, які навчатимуться в системі професійно - технічної освіти

Професійно - технічна освіта за професією 2 розряду за умови продовження навчання в професійно - технічних навчальних закладах другого та третього атестаційних рівнів без вимог до стажу роботи, або підвищення кваліфікації та стаж роботи за професією 2-го розряду не менше 1 року.