Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
02_Razdel_1_p_1-5.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
2.51 Mб
Скачать

2.9. Незліченність відрізка

Теорема. Відрізок – незліченна множина.

Доведення.

Припустимо супротивне: — зліченна множина. Це означає, що множина . Поділимо її (відрізок) на три рівні частини. З трьох одержаних відрізків розглянемо той , який не містить , позначимо його через , причому його довжина . Поділимо на три рівні частини. Нехай відрізок (одна з трьох частин відрізка ) не містить , . Продовжуючи цей процес, одержимо систему вкладених відрізків , причому , їхні довжини . З принципу Архімеда випливає, що . За попередньою теоремою існує єдина точка спільна для всіх відрізків , при цьому: ; .

Ми прийшли до суперечності. — незліченна множина.

2.10. Теорема про скінченне покриття

Теорема. З будь-якої нескінченної системи інтервалів, що покриває заданий відрізок, можна вилучити скінченну систему інтервалів, яка покриває цей відрізок.

Доведення.

Нехай – нескінченна система інтервалів, які покривають заданий відрізок . Це означає, що об’єднання всіх цих інтервалів містить .

Припустимо супротивне, тобто що не покривається ніякою скінченною системою інтервалів з . Поділимо відрізок навпіл, виберемо з двох одержаних відрізків той, що не покривається жодною скінченною підсистемою з і позначимо його через ; . Поділимо відрізок навпіл, виберемо з одержаних відрізків той, що не покривається жодною скінченною підсистемою з і позначимо його через ; . Продовжимо цей процес до нескінченності. Одержимо нескінченну систему вкладених відрізків .

Нехай довжина , довжина . Очевидно, . Таким чином, ми одержали систему вкладених відрізків з довжинами, що прямують до 0. За теоремою про стягувані відрізки існує єдина точка , спільна для всіх відрізків , .

Нехай — той інтервал, що покриває , де . Візьмемо . Існує відрізок . Одержали суперечність, оскільки за побудовою не покривається жодною скінченною підсистемою з , а з іншого боку він міститься в інтервалі . Це і доводить теорему.

2.11. Теорема про граничну точку

Означення. Нехай дано деяку множину . Будемо говорити, що точка є граничною точкою , якщо в будь-якому околі точки міститься хоча б одна точка множини , відмінна від .

Або інакше:

точка називається граничною точкою множини , якщо в будь-якому околі міститься нескінченно багато точок із .

Теорема. Будь-яка обмежена нескінченна множина точок має хоча б одну граничну точку.

Доведення.

Нехай – вихідна множина точок. Вона обмежена, отже, міститься в деякому відрізку .

Припустимо супротивне, тобто ніяка точка з не є граничною для (якщо має граничні точки, то вони обов’язково містяться в ). Це означає, що для кожної точки знайдеться окіл , що містить не більше ніж скінченну множину точок із . Об’єднання всіх околів містить відрізок , тобто .

За попередньою теоремою: із нескінченної системи інтервалів , що покривають , можна виділити скінченну підсистему , яка також покриває відрізок , тобто . І оскільки, в кожному інтервалі міститься не більше, ніж скінченна множина точок із , то і в об’єднанні міститься скінченна множина точок із , тоді і сама множина містить скінченне число точок.

Таким чином, ми одержали суперечність, оскільки в за умовою міститься нескінченна множина точок. Значить, знайдеться хоча б одна гранична точка множини .