Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
POSIBNIK_UYa.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
357.89 Кб
Скачать

5.1. Особливості керування якістю продукції

Особливості процесу керування якістю продукції випливають із особливостей якості продукції як об'єкта керування.

Розглянемо ці особливості.

1.Керування якістю продукції – одна зі сторін керування виробництвом. Однак процес керування якістю продукції не обмежується тільки процесом її виготовлення, а розглядається набагато ширше. ДЕРЖСТАНДАРТ 15467 визначає керування якістю продукції як "дії, здійснювані при створенні й експлуатації або споживанні продукції з метою встановлення, забезпечення й підтримки необхідного рівня її якості".

Із цього визначення витікає перша особливість керування якістю продукції – дії по керуванню якістю повинні здійснюватися на всіх етапах життєвого циклу продукції: якість продукції заставляється на етапах наукових досліджень і проектування, забезпечується в процесі виготовлення й підтримується на етапі експлуатації або споживання. При цьому етапи дослідження й проектування мають вирішальне значення, тому що саме на цих етапах визначаються головні властивості й параметри майбутньої продукції, а також характер виробничих процесів її виготовлення.

2.Друга особливість полягає в тім, що тривалість усього циклу від початку формування якості до його реалізації може досягати декількох років. У зв'язку із цим процес керування якістю може бути значно розтягнут у часі.

3.Третя особливість випливає з того, що рівень окремих показників якості виробу при переході від одного етапу життєвого циклу до іншого має тенденцію до зниження (тобто знижується при просуванні виробу по етапах життєвого циклу: дослідження – розробка – виготовлення – експлуатація). Ця об'єктивна обставина повинна враховуватися при формуванні цілей і критеріїв керування якістю на кожному етапі життєвого циклу виробу.

4.Наступна особливість обумовлена якістю продукції як об'єкта керування. Він проявляється в постійній зміні рівня якості під впливом різних факторів як у процесі виробництва, так й в експлуатації. Ця особливість робить якість нестійкою, що припускає необхідність безперервного обліку й аналізу при прийнятті керуючих рішень всіх факторів, що впливають на якість.

5.По своїй структурі якість продукції представляє ієрархічну систему властивостей, у якій властивості кожного попереднього рівня визначаються більше простими властивостями наступних рівнів. Тому зміна певної властивості може бути досягнута шляхом впливу на відповідні властивості, розташовані на більше низьких рівнях ієрархії.

Велика кількість властивостей якості, складність їх взаємозалежностей, відсутність гарантії повноти охоплення, надійних способів їхнього розрахунку підвищують труднощі керування процесом формування якості продукції. Це п'ята особливість керування якістю продукції.

6.Якість продукції є імовірнісною системою властивостей, у якій взаємодія складових частин не може бути точно визначено, тому що зміна впливу факторів, що впливають на окремі властивості й у цілому на якість, заздалегідь визначити важко. Тому процес керування якістю повинен ґрунтуватися на використанні методів теорії ймовірностей і математичної статистики.

7.Ще одна особливість полягає в необхідності додаткових зусиль і витрат на підтримку рівня якості технічних виробів у сфері експлуатації.

Ці особливості відбиваються на характері процесу керування якістю продукції.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]