Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
POSIBNIK_UYa.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
357.89 Кб
Скачать

3.1. Мета оцінки рівня якості продукції

Оцінка рівня якості продукції необхідна при вирішенні наступних управлінських завдань:

- прогнозування потреб у продукції, її технічного рівня і якості;

- планування підвищення якості й обсягів виробництва продукції;

- обґрунтування нових видів продукції;

- вибір найкращих зразків;

- обґрунтування доцільності зняття продукції з виробництва;

- сертифікація продукції;

- оцінка науково-технічного рівня розроблювальних і діючих стандартів на продукцію;

- контроль якості;

- стимулювання підвищення якості й ін.;

Оцінка рівня якості представляє сукупність операцій, що включають вибір номенклатури показників якості оцінюваної продукції, визначення значень цих показників, порівняння їх з базовими значеннями або із установленими вимогами й визначення ступеня їхньої відповідності.

Оцінка рівня якості продукції може вироблятися на різних стадіях життєвого циклу.

На стадії розробки визначається рівень якості розроблювальної продукції, у результаті чого встановлюються вимоги до майбутньої продукції й виробляється нормування показників якості в нормативних документах.

На стадії виробництва визначаються фактичні значення показників якості продукції за результатами контролю й випробувань, оцінюється рівень якості виготовлення продукції й приймаються відповідні рішення при керуванні якістю.

На стадії експлуатації або споживання оцінюється рівень якості виготовленої продукції й за результатами її експлуатації або споживання приймаються керуючі рішення, спрямовані на збереження або підвищення рівня якості продукції.

Рівень якості продукції можна охарактеризувати сукупністю одиничних й (або) комплексних показників. Зрівнявши їх з базовими показниками або з нормованими значеннями, залежно від мети оцінки можна зробити висновки:

- якість оцінюваної продукції вище або нижче, або на рівні базового зразка;

- якість продукції відповідає або не відповідає встановленим вимогам (нормам).

Наука (наукова область), що займається кількісною оцінкою якості продукції (тобто виміром якості), називається кваліметрією.

Слово "кваліметрія" походить від латинського qwolіs – який, якої якості й давньогрецького μετρεω - міряти, вимірювати. Кваліметрія підрозділяється на теоретичну й прикладну. Теоретична, абстрагуючись від конкретних об'єктів, обґрунтовує й розробляє принципи, класифікації, загальні методи й специфічні проблеми кількісної оцінки якості. Основне завдання прикладної кваліметрії - розробка методів кількісної оцінки якості, що враховують специфіку конкретних видів продукції.

Одна з перших спроб наукового обґрунтування кількісної оцінки якості була зроблена відомим російським математиком, механіком і кораблебудівником академіком А.Н. Криловим в 1907 році. Він запропонував для ряду проектів бойового корабля певного класу обчислити середні значення основних параметрів, що характеризують його якість: вогневої мощі, броньового захисту, швидкості ходу, дальності плавання. За допомогою отриманих у такий спосіб показників можна охарактеризувати деякий "середній корабель" даного класу й визначити комплексну кількісну оцінку якості будь-якого подібного корабля.

До середини 60-х років нагромадився значний досвід застосування кількісних оцінок якості продукції. Це дозволило в 1968 році групі радянських учених обґрунтувати методологічну спільність подібних способів з якості й необхідність їхнього теоретичного узагальнення. Наукова дисципліна, що поєднує кількісні методи оцінки якості, використовувані для обґрунтування рішень, прийнятих при керуванні якістю продукції й стандартизації, була названа ними кваліметрією.

Перша публікація по кваліметрії відбулася в 1968 році (Азгальдов Г.Г., Гличев А.В. й ін. Кваліметрія - наука про вимір якості продукції. Стандарти і якість, 1968, номер 1), а до 1970 року вже був накопичений досвід для досить всебічного дослідження кваліметрії, її сутності й взаємозв'язків з різними науковими областями.

На XV міжнародної конференції Європейської організації з контролю якості (ЕОКК) у Москві в 1971 році вперше проблеми кваліметрії обговорювалися на представницькому міжнародному форумі, на одній зі спеціальних сесій. Кваліметрія одержала широке міжнародне визнання, її проблеми систематично розглядаються на щорічних європейських і всесвітніх конференціях з якості.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]