Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
KURSOVA_rob.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
444.42 Кб
Скачать
    1. Аналіз маркетингової діяльності

Служба маркетингу повинна визначити кращий спосіб досягнення стратегічних цілей для кожного підрозділу компанії. Метою менеджерів з маркетингу не завжди є забезпечення росту продажів. Їхньою метою може бути підтримка існуючого обсягу продажів при одночасному скороченні витрат на рекламу і просування товарів на ринку чи навіть зниження попиту. Іншими словами, служба маркетингу повинна підтримувати попит на рівні, визначеному в стратегічних планах вищого керівництва. Служба маркетингу допомагає компанії оцінити потенціал кожної господарської одиниці компанії, встановити цілі для кожної з них і потім успішно досягти цих цілей.

Розглянемо маркетингову організацію, за допомогою якої збираємось реалізувати план маркетингу . План маркетингу — це безперервний циклічний процес, який має за мету приведення можливостей підприємства у відповідність з можливостями ринку, сформованими у результаті цілеспрямованих дій підприємства, а також узгодження його можливостей з тими факторами ринку, які не піддаються контролю підприємства [1].

Відділ маркетингу є самостійним структурним підрозділом підприємства «Продекологія», який підпорядковується відповідно до прийнятої моделі його побудови .

До складу відділу маркетингу входять:

1. Начальник (1)

2. Заступник начальника (1)

3. Провідний маркетолог (6)

4. Маркетолог

5. Молодший маркетолог (2)

Завданнями відділу маркетингу є:

• дослідження цільових ринків;

• планування нової продукції;

• забезпечення реалізації продукції;

• комплексне, своєчасне та рівномірне забезпечення потреб підприємства якісними ресурсами виробництва;

• організація роботи матеріально–технічного постачання підприємства.

Також відділу маркетингу підприємства належать певні права:

 вимагати від підрозділів підприємства матеріалів, що необхідні для здійснення роботи, що входить у компетенцію відділу;

 представляти підприємство зовнішнім органам та іншим організаціям при обговоренні питань реалізації продукції підприємства;

 вносити пропозиції керівництву підприємства щодо санкцій по відношенню до керівників підрозділів, відповідальних за порушення строків виготовлення продукції;

 вносити пропозиції керівництву підприємства про зняття з виробництва продукції, яка не має збуту на ринку .

Відповідальність за якість і своєчасне виконання Положення про відділ маркетингу несе його начальник. Ступінь відповідальності інших працівників встановлюється посадовими інструкціями.

Розробимо структуру служби маркетингу, яка найбільш повно відображала б специфіку діяльності підприємства (див. Додаток А).

Оскільки наша фірма продає свій товар по всій країні і за кордоном, то вона використовує організацію по географічному принципу, при якій за співробітниками, що займаються продажами і маркетингом, закріплені визначені країни, регіони й області. Організація по географічному принципу дозволяє торговим агентам працювати безпосередньо на закріпленій за ними території, краще дізнаватися своїх покупців і скоротити витрати, пов'язані з відрядженнями (див. Додаток А).

Згідно структури служби маркетингу розглянемо її місію у загальній організаційно-управлінській структурі (Додаток Б).

Дана структура маркетингової службу є ефективною для ПП «Продекологія», оскільки охоплює всі необхідні відділи управління товариством і дає можливість здійснювати контроль за діяльністю всього підприємства.

Усі численні можливості маркетингового комплексу можна умовно розділити на чотири групи, так називані «4Р»:

• товар (product) являє собою нерозривну єдність власного товару і цілого ряду послуг, що компанія пропонує цільовому ринку;

• ціна (price) – це кількість грошей, що повинні заплатити покупці, щоб одержати товар;

• методи розповсюдження (place) містять у собі дії компанії, що роблять товар доступним для цільових покупців;

• методи просування (promotion) – це дії, за допомогою яких компанія розповсюджує інформацію про достоїнства товару і переконує цільових покупців придбати його.

Основні види продукції підприємства:

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]