Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
KURSOVA_rob.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
444.42 Кб
Скачать

Розділ 1. Маркетингове забезпечення підвищення ефективності роботи підприємства

    1. Концепції управління маркетингом

Маркетинг діяльність на підприємстві вимагає організації чіткого керівництва. Під управлінням маркетингом розуміють аналіз, планування, втілення в життя і контроль за проведенням заходів, розрахованих на встановлення і підтримання обмінів з цільовими покупцями заради досягнення певних завдань організації, таких як одержання прибутку, зростання обсягів збуту, збільшення частки ринку. Завдання управління маркетингом полягає у впливі на рівень, час і характер попиту таким чином, щоб це допомагало організації в досягненні поставлених перед нею цілей.

Сьогодні термін «управління маркетингом» визначається як аналіз, планування, реалізація і контроль за виконанням програм, спрямованих на створення, підтримку і розширення вигідних відносин з цільовими покупцями для досягнення цілей організації [4; 42]. Таким чином, управління маркетингом пов'язано з регулюванням попиту, що, у свою чергу, пов'язаний з регулюванням відносин зі споживачами.

Керуючі маркетингу - це посадові особи фірми, що займаються дослідженням маркетингової ситуації, перетворенням в життя намічених планів та здійснюють контрольні функції. Сюди відносяться керуючі зі збуту і співробітники служби збуту, керівні працівники служби реклами і стимулювання збуту, дослідники маркетингу, керуючі по товарах і фахівці з проблем ціноутворення.

Існує п'ять різних підходів в управлінні маркетингом:

1. Концепція вдосконалення виробництва, яка стверджує, що споживачі віддають перевагу товарам з низькими цінами, отже, треба знижувати витрати у виробництві.

2. Концепція вдосконалення товару виходить з того, що споживачі віддають перевагу якісні товари і в цьому випадку стимулювання збуту не потрібно.

3. Концепція інтенсифікації комерційних зусиль базується на тому, що товари не будуть купувати без значних зусиль у сфері збуту і стимулювання.

4. Концепція маркетингу будується на твердженні, що фірма повинна виявити за допомогою досліджень запити і потреби точно окресленого ринку і забезпечити їх бажане задоволення.

5. Концепція соціально-етичного маркетингу проголошує своїм принципом досягнення цілей організації та її здатність забезпечити споживчу задоволеність і довготривале благополуччя і споживача і суспільства в цілому [1;305].

Практично діяльність маркетингу дуже впливає на людей і як покупці, і в якості продавців, і в якості пересічних громадян. Цілі маркетингу: максимально високе споживання, досягнення максимальної споживчої задоволеності, надання максимально широкого вибору, максимальне підвищення якості життя.

Ці цілі вирішує маркетинговий цикл, який включає: маркетингові дослідження, маркетинговий синтез, стратегічне планування, оперативне планування і реалізацію планів, контроль і інформаційне забезпечення .

Завдання маркетингу :

1. Дослідження, аналіз і оцінка потреб реальних і потенційних споживачів продукції фірми в областях, що цікавлять фірму.

2. Маркетингове забезпечення розробки нових товарів і послуг фірми.

3. Аналіз, оцінка та прогнозування стану і розвитку ринків, на яких оперує або буде оперувати фірма, включаючи дослідження діяльності конкурентів.

4. Формування асортиментної політики фірми.

5. Розробка цінової політики фірми.

6.Участь у формуванні стратегії і тактики ринкової поведінки фірми, включаючи розробку цінової політики.

7. Збут продукції та послуг фірми.

8. Комунікації маркетингу.

9. Сервісне обслуговування.

Отже, маркетингова концепція управління є надважливим інструментом впливу на потенційного споживача,оскільки вона передбачає ряд методів та цілу низку другорядних та першорядних прийомів по просуванню товару до майбутнього покупця.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]