Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
KURSOVA_rob.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
444.42 Кб
Скачать

Перелік організацій – постачальників

Назва організації

Назва країни

1.

ТОВ "ПромТехСирье" Красноярськ

Росія

2.

ВАТ НДІ ЛКП з ОМЗ Хотьково

3.

''МАРТІН БАУЄР-КОЛХА'' АТ

Грузія

4.

ЛЕНКОРАНСКАЯ ЧАЕРАЗВЕСОЧНАЯ ФАБРИКА

Азербайджан

5.

''ГЕРМЕЗИ'' АО

Армєнія

Невід'ємною складовою ринкової економіки є створення й розвиток конкурентного середовища - сукупності зовнішніх стосовно конкретного підприємства факторів, які впливають на конкурентну взаємодію підприємств відповідної галузі. У той же час конкурентне середовище є динамічним за темпами, глибиною, масштабністю змін на окремих конкретних ринках, елементом економічного життя.

Дійсними конкурентами підприємства «Продекологія» є:

1. Науково-виробнича фірма «ЭРГА», Росія.

2. Компанія «Eriez Magnetics Europe Ltd.», Виликобританія.

3. «Hamos» , Німеччина.

Поки що відсутні будь-які інші підприємства в Україні по виготовленню такої ж продукції, тобто магнітних сепараторів, металодетекторів, магнітні освітлювачі-грязьовики. Тому потенційних конкурентів виділити не можна.

На даний час «Продекологія» займає монопольне становище на ринку магнітних сепараторів та металодетекторів. На даний момент не багато підприємств займаються розробкою та виготовленням сепараторів, були випадки коли іноземні підприємства навіть і не чули про сепаратори, тому що така галузь на території України є досить монопольною. Головними конкурентами на зовнішньому ринку є Російські та Німецькі виробники.

Перед поставкою продукції фірма проводить опитування підприємства-споживача [16]. Приклад такого опитування наведений у додатку Г. Проаналізувавши ринок пропозиції та ринок споживачів, можна запропонувати наступне опитування підприємств, які є споживачами продукції нашого підприємста, у вигляді анкетування, яке наведене у додатку Д. Опитувальні листи дозволяють містити питання, які допоможуть компанії чітко сформулювати потреби та вимоги замовника.

    1. Шляхи удосконалення маркетингової діяльності на підприємстві

Підприємство має розроблену систему стимулювання збуту, але вона потребує деякого удосконалення та оперативного втручання відповідно до ситуації на ринку та станом товарних запасів самого підприємства за чим постійно мають слідкувати працівники відділ збуту та постачання. За рік ефективність пошуку іноземних партнерів та збуту товару не дуже сприяло розвитку підприємства не зважаючи на те, що підприємство знаходиться на монопольному внутрішньому ринку ( з 2010 по червень 2011 року). Головною причиною є висока конкуренція на зовнішньому ринку. Тому щоб вижити підприємство повинне виробляти нові види продукції, пропонувати все більше продукції різного застосування .

На підставі звітів відділів продаж і даних бухгалтерського обліку в нижче приведеній схемі виконане сегментування клієнтів у 2011 році (див. рис. 2.1).

Рис. 2.1. Кількість клієнтів у сегментах.

Тому, можна зробити висновок, що маркетинг продажів компанії повинен орієнтуватися на співробітництво з великими клієнтами, оскількі це забезпечить споживання більшої кількості продукції підприємства, зокрема споживання окремими партіями. Це позитивно відображатиметься на функціонуванні фірми та на виробництві, оскільки підприємство не в змозі зберігати на складах велику кількість продукції. Співробітництво з великими клієнтами сприятиме формуванню довіри до фірми.

Підприємство має зосередити свою увагу також над збутовою політикою – це збільшення каналів збуту, також доповнення функцій каналу збуту, налагодження системи товароруху в Україні та за її межами.

Можливі дії компанії щодо зменшення впливу негативних факторів факторів, які можуть вплинути на збут її продукції (робіт, послуг) повинні полягати в наступному:

  • у постійному моніторингу ринку і конкурентів; регулярне оновлення модельної лінійки;

  • забезпечення ринку товарами європейської якості, включаючи збільшення інжинірингової складової, пов'язаної зі створенням сучасних ефективних систем обліку та управління;

  • задоволеності кінцевих споживачів, клієнтів і партнерів;

  • збільшенні частки прямого маркетингу;

Стратегія просування товару має грунтуватись на тому, що компанії необхідно просувати продукт з декількох напрямів:

  • просувати продукцію серед кінцевих споживачів, як приватних осіб, так і юридичних компаній;

  • інформувати про перевагу своєї продукції;

Рекламна та інформаційна діяльність в Інтернеті має переслідувати таку мету: підтримання іміджу інноваційної компанії, реклама продукції і марки.

Інтернет надає нові можливості реклами продукції та торгової марки, які були неможливі при старих технологіях. Вартість реклами в мережі істотно нижче вартості реклами в ЗМІ або, наприклад, при виготовленні дорожніх рекламних щитів. Тому необхідно використовувати максимум можливостей з реклами в Інтернеті, включаючи:

  • пряму рекламу на власному сайті;

  • банерну рекламу товарів, марки і сайту;

  • участь в Інтернет-виставках;

  • створення інформаційного порталу з метою розвитку даного сектора і поліпшення сервісу та подання інформації;

  • поширення інформації про продукцію на суміжні за тематикою сайти і організація спільних рекламних проектів з партнерами.

Можна запроплнувати також створення номенклатурного каталогу товарів компанії, що містить повну характеристику всіх моделей за єдиним стандартом.

Потрібно розпочати розробку стратегічних та поточних маркетингових планів з конкретним визначенням термінів їх виконання та обсягів потрібних коштів. Всі плани мають бути узгодженні з загальними планами роботи підприємства та спрямованні на виконання його місії. Розробка планів дозволить чітко визначити та окреслити напрямки роботи для відповідних служб.

Підприємству в своїй роботі потрібно активно використовувати досягнення сучасної маркетингової науки та прогресивний досвід як вітчизняних, так і іноземних компаній. Для чого потрібно постійно стежити за підвищенням кваліфікації відповідних працівники та примати участь в різноманітних семінарах, нарадах, тренінгах, що проводяться як в Україні так і закордоном. А також впроваджувати сучасні методи обслуговування покупців та вивчення попиту на ринку товарів. Що покликані надати підприємству конкурентні переваги на ринку та приваблювати широким асортиментом товарів та високим рівнем обслуговування все більшу кількість покупців. Високий рівень конкуренції, що зараз склався на зовнішньому ринку не дозволяє практично використовувати цінову конкуренцію, тому основну боротьбу спрямовувати на покращення рівня обслуговування, проведення різноманітних заходів по стимулюванню збуту.

Можна зробити висновок, що існує безліч шляхів удосконалення маркетингової діяльності на підприємстві. При цьому підприємство має враховувати свої виробничі та невиробничі можливості, чітко розуміти потреби спочивачів та орієнтуватись на потреби ринку, на якому воно функціонує.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]